Twee jaar geleden ontstond het idee voor een wereldwijd onderzoek naar medische implantaten. Radar presenteert vanavond de schokkende resultaten. 

Het onderzoek van Radar naar medische implantaten, denk daarbij aan kunstheupen en bekkenbodemmatjes, begon met de vraag waar patiënten onafhankelijke informatie kunnen vinden over hun implantaat. Die informatie bleek heel lastig te vinden en de journalisten ontdekten dat er heel veel mis is met het toezicht op de medische hulpmiddelen. Het Internationale Consortium van Onderzoeksjournalisten werd ingeschakeld om dit wereldwijd te onderzoeken en de resultaten zijn schokkend. 

Article continues after the ad

Meer dan 250 journalisten deden onderzoek naar 36 landen en verzamelden een goede 8 miljoen documenten. De conclusie was steeds dat dat de controle op medische implantaten overal ter wereld heel gebrekkig is en daardoor blijven ernstige bijwerkingen veel te lang onopgemerkt. 

De journalisten ontdekten implantaten die lekken, apparaatjes die stroomstoten geven als het niet nodig is of juist uitvallen, en hulpmiddelen die wondjes maken in organen waardoor patiënten zwaar letsel oplopen en in sommige gevallen zelfs overlijden. Hoe dit kan en waarom het toezicht tekort schiet, wordt vanavond uitgelegd in een speciale aflevering van Radar genaamd The Implant Files.

The Implant Files is vanavond in een extra lange aflevering van Radar te zien om 20:35 uur op NPO 1.

More content below the advertising