De medische dramaserie The Good Doctor is een grote hit en dat is voor een groot deel te danken aan hoofdrolspeler Freddie Highmore, die schittert als autistische arts Shaun Murphy. 

We hebben al heel wat artsen voorbij zien komen op televisie, van sexy chirurgen zoals McDreamy en McSteamy tot nare dokters zoals House, maar een arts zoals Shaun Murphy uit The Good Doctor zien we zelden. Hij heeft net zoals House weinig sociale vaardigheden en doet alles op zijn eigen manier. Daar is echter een hele goede reden voor; Shaun is autistisch!

Autisme

Hollywood slaat vaak de plank mis als het gaat om autisme en wie films als Rain Man of What's Eating Gilbert Grape kijkt, zou denken dat iedereen met autisme een verlegen genie is met een fotografisch geheugen, die ieder moment in paniek kan raken. The Good Doctor pakt het anders aan en wil een eerlijker beeld tonen.  

Article continues after the ad

Authentiek

Freddie Highmore speelt Shaun en heeft veel research gedaan om zijn personage zo goed mogelijk te begrijpen. "Ik zie Shaun als een individu. Zijn autisme is maar één aspect van zijn persoonlijkheid. Shaun is totaal niet emotieloos, en dat is wel hoe mensen met autisme helaas vaak worden neergezet in films en series. Wij willen dat anders doen, de serie zo authentiek mogelijk houden. Al weten we ook dat het onmogelijk is om in één individu alle mensen op het spectrum te vertegenwoordigen."

Prijzen

De rol van Shaun leverde Highmore al een Golden Globe-nominatie op en hij heeft ook al een aflevering van The Good Doctor mogen regisseren, maar de serie heeft hem ook wat anders opgeleverd. "Ik ben door Shaun te spelen minder cynisch geworden", zegt hij. "En dat is volgens mij ook het hele punt van de serie. Hopelijk kan iedereen, van het publiek tot de andere dokters in de serie, iets opsteken van Shaun."

The Good Doctor is iedere maandag te zien om 21:30 uur op RTL 4. De serie is ook te zien op Videoland.

Het complete artikel over hoe The Good Doctor op de juiste manier omgaat met autisme is nu te lezen in Veronica Magazine.

 

More content below the advertising