Gerard Ekdom in Veronica Magazine
Source
Foto: Mike van den Toorn

Gerard Ekdom was eventjes klaar met televisie, maar De Radio 10 Songfestivalquiz kon hij niet aan zich voorbij laten gaan. In Veronica Magazine vertelt hij over zijn nieuwe show. 

Je zat in de It Takes 2-jury en kwam regelmatig opdraven in talkshows om over muziek te praten, maar een eigen programma heb je na Toppop3 en Join the Beat lange tijd afgehouden.

"Klopt. Ik heb een slechte ervaring gehad op dat vlak. Televisie leek voor mij altijd de heilige graal, maar dat bleek het niet te zijn. Ik mocht Toppop3 gaan maken, maar toen kwam het programma Join the Beat er ook bij. Dat was te veel. Het programma was te groot, te zwaar en er zat te veel druk op. Ook omdat ik daarnaast gewoon fulltime radio maakte. Als ik aan dat programma terugdenk… ik zou dat nu nooit meer doen. Maar dat is ook een leerproces. Op dit moment doe ik alleen maar dingen waar ik helemaal achter sta. Dat is ook wel de luxe: ik ben niet afhankelijk van tv."

Vervolgens ging je van de publieke omroep naar het Talpa van John de Mol. Heeft hij nog milde dwang uitgeoefend om je voor de camera te krijgen?

"Nee, absoluut niet. John zei het een paar jaar geleden wel tegen mij: ‘Jij moet toch gewoon op tv, Gerard, ik ben toch niet gek?’ Ik heb letterlijk gezegd dat ik helemaal niet op tv moet. Als er iets komt wat past, zei ik, dan doe ik het, maar ik ga geen grote, overgeproduceerde programma’s meer doen. Dingen waarbij ik het gevoel krijg: Geer, wat ben je in godsnaam aan het doen. Dat soort shows past niet bij mij."

Article continues after the ad

In tegenstelling tot de Top 4000 Muziekquiz.

"Daar stond mijn naam gewoon op geschreven! Lekker wroeten in de archieven, veel ouwe rotzooi bekijken. En het sloeg ook nog aan, want mensen zijn de afgelopen tijd massaal op zoek naar dat nostalgische gevoel. We hebben de drang om terug te grijpen op wat we kennen. Kijk maar naar de cijfers van Spotify: de jarentachtigmuziek was afgelopen jaar populairder dan ooit. We willen gewoon lekker ouwe meuk luisteren. Ik vond het doodeng, dat wel, maar ik had er al zo lang tegenaan gehikt om weer tv te gaan maken, dat het me uiteindelijk gewoon meeviel. Sterker: het ging heel goed, ik was ontzettend relaxed en vond het zelfs leuk. Het was net als naar de tandarts gaan: je maakt je dagenlang druk, maar uiteindelijk blijk je helemaal geen gaatjes te hebben."

De combinatie Ekdom en het Songfestival vonden we minder voor de hand liggen.

"Niks voor mij, dat was het eerste wat ik zei. Maar ik heb ja gezegd vanwege nostalgische redenen en omdat het bijna dezelfde leuke redactie was als die van de Top 4000 Muziekquiz. En ik bleek er stiekem toch best veel van te weten, ook omdat we het vroeger thuis keken. Daar zat ik op de bank, met natte haren, in pyjama. En dan die spectaculaire openingstune, dat bombastische, de poppenkast eromheen. En Johnny Logan die twee keer won, weet je nog? Sieneke met haar draaiorgel, de extreem lage score van Willeke Alberti’s Waar Is de Zon en de Herrey’s met Diggi Loo Diggi Ley – dat stiekem best goed was. Grappig genoeg heeft eigenlijk iedereen dat met het Songfestival: in eerste instantie zeggen we dat het ons niks doet, maar als je doorvraagt weten we er stiekem best veel van en is het toch leuk om erover mee te praten."

De Radio 10 Songfestivalquiz is zaterdag 1 mei te zien om 20:30 uur op SBS6.

Het complete interview met Gerard Ekdom staat in Veronica Magazine nummer 18.

More content below the advertising