Gabber Matthijs is het hakken en zagen nu wel zat. Hij laat het feesten achter zich en besluit zijn grote droom waar te maken; hij wordt pianist. Deze documentaire volgt hem. 

In zijn jeugd werd de 42-jarige Matthijs gepest en was hij erg eenzaam. In de gabberscene werd hij met open armen ontvangen en voelde hij zich eindelijk geaccepteerd. Het feesten begint hem echter de neus uit te hangen en liever zit hij op zolder tussen zijn modeltreintjes. Zijn relatie met zijn vriend René komt daardoor onder druk te staan, want René is het feesten nog lang niet zat. 

Daarnaast droomt Matthijs er al een lange tijd van om pianist te worden. Omdat hij zichzelf niet goed genoeg vond, heeft hij nooit iets met zijn muziektalent gedaan, maar nu is het tijd om zijn droom te volgen. Wat betekent dit voor zijn relatie en zal hij net zo geaccepteerd worden in de wereld van de klassieke muziek als in de gabberscene?

De VPRO-documentaire Wognum is te zien om 22:55 uur op NPO 2.

In Meerdijk wordt ook gewoon kerstfeest gevierd en dit jaar krijgt het feest een extra emotionele lading. Wij hebben alvast een preview voor je. 

Kerstmis hoort natuurlijk een feest te zijn, maar Goede tijden, slechte tijden zou niet de langstlopende soap zijn zonder flink wat drama tijdens de feestdagen. Marieke, het zusje van Janine, is ernstig ziek en dit kerstfeest zal haar laatste zijn. Met een emotionele speech spreekt Janine het hele gezin toe en neemt ze afscheid van haar zusje.

De kerstaflevering van Goede tijden, slechte tijden is te zien op 25 december

"Een gemene kerstman, dat is wel aardig"

Voor het kerstnummer van Veronica Magazine werden BN'ers gefotografeerd in de stijl van bekende kerstfilms. Met als hoogtepunt; Johan Derksen als de gemene kerstman uit Bad Santa.

Het zal geen verrassing zijn dat Johan Derksen helemaal niks met kerstmis heeft. “Het feest staat me niet aan, ik ben niet religieus, ik hou niet van veel eten en ben al 25 jaar geheelonthouder. Dus zit er iets anders op dan twee dagen lang sigaren roken.”

Ook maakt hij er geen gezellig familiefeest van. “Ben je belazerd. Wij gaan onze kinderen toch niet verplichten om bij ons op audiëntie te komen om met frisse tegenzin de goede vrede te bewaren in Drenthe? Nee, ik ben al lang geleden gestopt met deze onzin.”

Aan kerstfilms heeft de brombeer ook een hekel, maar de comedy Bad Santa, waarin een chagrijnige dief aan de slag gaat als hulpkerstman om winkelcentra te beroven, kan hij wel waarderen. “Da’s wel de enige kerstfilm die ik leuk vind. Een slechte gemene kerstman, dat is wel aardig. Al zie ik de hoofdrolspeler Billy Bob Thornton liever in actie als singer/songwriter.”

Het feestelijke dubbelnummer van Veronica Magazine ligt nu in de winkel.