Het was de bedoeling dat 2018 een rustig jaartje zou worden voor Freek Vonk maar het zal je niet verrassen dat de dierenvriend weer een bomvolle agenda heeft. 

Bioloog en presentator Freek Vonk lijkt niet stil te kunnen zitten. Wanneer hij niet de wereld rondreist voor zijn programma Freeks Wilde Wereld staat hij in het theater om gepassioneerd over allerlei diersoorten te vertellen. Daarom was het tijd om een stapje terug te nemen. 

Freek Vonk: "Eind vorig jaar heb ik gezegd: volgend jaar doe ik het écht wat rustiger aan. Ik had het zo druk gehad. Gebeten door een haai , een maand revalideren, Freeks Wilde Wereld, Freek naar de Haaien, een college voor DWDD, de plaatjesactie voor AH, negen shows in AFAS."

Dat was een goed voornemen maar daar kwam niet veel van terecht. "Uiteindelijk is het toch nog best hectisch geweest: vier maanden op reis, 29 theatershows in drie weken gepropt, de voorbereidingen voor AFAS.”

Article continues after the ad

Om dat vol te houden, moet je wel kunnen ontspannen. Freek: "Voor mij helpt het om veel te sporten, vier of vijf keer per week de sauna in te duiken. te proberen om alles te relativeren en vroeg naar bed te gaan. Ik lig er meestal rond acht uur, half negen in." Say what, Freek!?

Niet normaal groot!
Het nieuwe seizoen van Freeks Wilde Wereld wordt weer erg bijzonder. “Midden in de oceaan heb ik naast een walvishaai van tien meter lang en tienduizend kilo zwaar gezwommen. Dat is niet normaal groot hè, hetzelfde formaat als twee olifanten. De drone-shots daarvan zijn zó gaaf."

Een magische ervaring voor de enthousiaste wetenschapper maar niet zonder gevaar. "Al besefte ik na een tijdje wel: wacht eens, als die walvishaai zo onder water duikt, dan lig ik in m’n eentje in de open oceaan. In die buurt zwommen ook reusachtige tijgerhaaien, waardoor het gevaarlijk had kunnen worden. Gelukkig ben ik niet zo bang aangelegd, dus ik kon de situatie goed handelen.”

Doodswens
Dat Freek Vonk niet bang is, komt goed van pas voor zijn programma maar je zou bijna denken dat hij een doodswens heeft. "Stel dat er vandaag een einde aan komt, dan zou ik blij zijn dat ik zo veel dingen heb gedaan. Ik ben niet suïcidaal, maar ik zou er berusting in hebben als het gebeurt. Het zit gewoon in mij geworteld dat ik graag bezig ben met van alles en nog wat. Ik leef heel erg in het nu."

Vonk geeft aan dat hij ondanks zijn drukke schema het liefst nog meer wil doen. "Soms voelt het alsof het leven te kort is voor wat ik allemaal wil. Dan kijk ik terug op een periode en denk ik: ik heb te weinig gelezen, te weinig gesport, te weinig aandacht aan m’n wetenschappelijke carrière besteed, te weinig aan mijn boek geschreven, te weinig mijn ouders bezocht. Dat komt doordat er helaas maar zeven dagen in een week zitten.”

Met pensioen
Zijn leven draait echter niet alleen om zijn werk. Hij heeft er geen moeite mee om te stoppen met reizen en een gezinnetje te stichten. "Als de juiste vrouw zich aandient, dan denk ik dat ik dat met alle liefde zou doen. Maar mijn toekomstige vrouw zou nooit willen dat ik helemaal stop met reizen. Anders is het niet de match die ik zoek.”

Freeks Wilde Wereld is wekelijks te zien vanaf maandag 12 november om 18:15 uur op NPO 3. 

More content below the advertising