"Soms voelt het alsof het leven te kort is voor wat ik allemaal wil"

Het was de bedoeling dat 2018 een rustig jaartje zou worden voor Freek Vonk maar het zal je niet verrassen dat de dierenvriend weer een bomvolle agenda heeft. 

Bioloog en presentator Freek Vonk lijkt niet stil te kunnen zitten. Wanneer hij niet de wereld rondreist voor zijn programma Freeks Wilde Wereld staat hij in het theater om gepassioneerd over allerlei diersoorten te vertellen. Daarom was het tijd om een stapje terug te nemen. 

Freek Vonk: "Eind vorig jaar heb ik gezegd: volgend jaar doe ik het écht wat rustiger aan. Ik had het zo druk gehad. Gebeten door een haai , een maand revalideren, Freeks Wilde Wereld, Freek naar de Haaien, een college voor DWDD, de plaatjesactie voor AH, negen shows in AFAS."

Dat was een goed voornemen maar daar kwam niet veel van terecht. "Uiteindelijk is het toch nog best hectisch geweest: vier maanden op reis, 29 theatershows in drie weken gepropt, de voorbereidingen voor AFAS.”

Om dat vol te houden, moet je wel kunnen ontspannen. Freek: "Voor mij helpt het om veel te sporten, vier of vijf keer per week de sauna in te duiken. te proberen om alles te relativeren en vroeg naar bed te gaan. Ik lig er meestal rond acht uur, half negen in." Say what, Freek!?

Niet normaal groot!
Het nieuwe seizoen van Freeks Wilde Wereld wordt weer erg bijzonder. “Midden in de oceaan heb ik naast een walvishaai van tien meter lang en tienduizend kilo zwaar gezwommen. Dat is niet normaal groot hè, hetzelfde formaat als twee olifanten. De drone-shots daarvan zijn zó gaaf."

Een magische ervaring voor de enthousiaste wetenschapper maar niet zonder gevaar. "Al besefte ik na een tijdje wel: wacht eens, als die walvishaai zo onder water duikt, dan lig ik in m’n eentje in de open oceaan. In die buurt zwommen ook reusachtige tijgerhaaien, waardoor het gevaarlijk had kunnen worden. Gelukkig ben ik niet zo bang aangelegd, dus ik kon de situatie goed handelen.”

Doodswens
Dat Freek Vonk niet bang is, komt goed van pas voor zijn programma maar je zou bijna denken dat hij een doodswens heeft. "Stel dat er vandaag een einde aan komt, dan zou ik blij zijn dat ik zo veel dingen heb gedaan. Ik ben niet suïcidaal, maar ik zou er berusting in hebben als het gebeurt. Het zit gewoon in mij geworteld dat ik graag bezig ben met van alles en nog wat. Ik leef heel erg in het nu."

Vonk geeft aan dat hij ondanks zijn drukke schema het liefst nog meer wil doen. "Soms voelt het alsof het leven te kort is voor wat ik allemaal wil. Dan kijk ik terug op een periode en denk ik: ik heb te weinig gelezen, te weinig gesport, te weinig aandacht aan m’n wetenschappelijke carrière besteed, te weinig aan mijn boek geschreven, te weinig mijn ouders bezocht. Dat komt doordat er helaas maar zeven dagen in een week zitten.”

Met pensioen
Zijn leven draait echter niet alleen om zijn werk. Hij heeft er geen moeite mee om te stoppen met reizen en een gezinnetje te stichten. "Als de juiste vrouw zich aandient, dan denk ik dat ik dat met alle liefde zou doen. Maar mijn toekomstige vrouw zou nooit willen dat ik helemaal stop met reizen. Anders is het niet de match die ik zoek.”

Freeks Wilde Wereld is wekelijks te zien vanaf maandag 12 november om 18:15 uur op NPO 3. 

De 12 van Oldenheim hield meer dan een miljoen kijkers in de ban en ook al was het verhaal klaar na twaalf afleveringen, de spannende serie gaat gewoon door met een nieuw seizoen. 

Het was nooit de bedoeling dat De 12 van Oldenheim een tweede seizoen zou krijgen, maar het was zo een groot succes dat RTL wel gek zou zijn om niet door te gaan met de thrillerserie. Dat zorgde wel voor een klein probleempje. Het verhaal had namelijk een duidelijk begin en eind. In de eerste aflevering verdween een meisje en in de laatste aflevering werd uitgelegd wat er allemaal gebeurde. 

Deze maand starten de opnames van het tweede seizoen en dit wordt een compleet nieuw verhaal. In De 12 van Schouwendam gaat het plaatsje Schouwendam gebukt onder twee raadselachtige verdwijningen. Sinds 1995 ontbreekt van een 16-jarig meisje en een 17-jarige jongen ieder spoor. Als op een dag een geheimzinnige man in het dorp verschijnt, brengt dat het verleden explosief tot leven. Wie is hij en wat heeft hij met de verdwijningen van destijds te maken?

De cast is in dit tweede seizoen ook helemaal anders. De hoofdrollen zijn voor Gijs Naber (Judas), Carine Crutzen (De zaak Menten) en Huub Stapel (Flikken Rotterdam). Ook Benja Bruijning (De mannen van dokter Anne), Fockeline Ouwekerk (Moordvrouw) en Meral Polat (De Luizenmoeder) hebben ook een rolletje in de serie.

De 12 van Schouwendam is dit najaar te zien bij Videoland en begin 2020 bij RTL4.

Spectaculair en stoer

Wanted had gemakkelijk een kloon kunnen worden van The Matrix, maar in handen van regisseur Bekmambetov is het een spektakelfilm met Angelina Jolie op haar stoerst. 

Wes is een ongelooflijke loser die op een dag wordt benaderd door de stoere Fox. Zij vertelt hem dat Wes' verdwenen vader lid was van een verbond van moordenaars. Wes heeft dezelfde bijzondere talenten en met de hulp van Fox ontwikkelt hij zijn bliksemsnelle reflexen en fenomenale behendigheid. Wanneer hij uitgroeit tot een getalenteerde killer ontdekt hij dat zijn collega's gevaarlijker zijn dan gedacht. 

Na The Matrix waren slow motion vuurgevechten opeens helemaal hot. Talloze films kopieerden de actie, maar niemand slaagde erin de sciencefictionklassieker te evenaren. Wanted is de uitzondering. Het simpele verhaal is een prima kapstok voor een bak overdonderende actie en spectaculaire special effects. Pluspunt: Angelina Jolie heeft er nog nooit zo stoer bijgelopen als in deze actiefilm. 

Om 20:30 uur op Veronica.