Floortje Dessing in Groenland
Source
BNNVARA

Het bleef de afgelopen jaren steeds door haar hoofd spoken: hoe zou het zijn met de mensen die ze had bezocht voor haar programma Floortje naar het Einde van de Wereld. En dus besloot Floortje Dessing terug te gaan. Ook naar de plek waar de raketten haar destijds om de oren vlogen…

Waarom wilde je deze follow-up-serie zo graag maken?
“Met sommige van de geïnterviewden hield ik contact door de jaren heen. Vaak per e-mail, maar ik kwam Mirjam uit Nieuw-Zeeland ook ooit tegen in de Australische outback, en een meisje dat ik ontmoette in Zambia heeft onlangs op mijn woonboot gelogeerd. Door mijn reizen heb ik veel leuke mensen mogen toevoegen aan mijn kennissenkring. Steeds vaker vroeg ik me af hoe het leven van bepaalde mensen er nu uit zou zien. Die vraag kreeg ik ook vaak van kijkers, dus daar moest een interessant programma in zitten. Waren geïsoleerde locaties nog steeds zo geïsoleerd, of was de buitenwereld binnengedrongen? Zouden mensen nog dezelfde dingen doen en denken? Het was ook bijzonder om te zien wat de afleveringen teweeg hadden gebracht in sommige gevallen. Zoals Maggie, met haar weeshuis, die sinds de uitzending veel donateurs uit Nederland kreeg. Niet dat ik mezelf daarbij op de borst wil kloppen hoor, maar natuurlijk ben ik er stiekem wel heel blij mee dat bepaalde mensen geholpen zijn, doordat hun verhaal aan bod kwam in ons programma. Zo hadden we ook ooit een Nederlands stel in Peru, dat een stuk regenwoud had gekocht om daar dieren op te vangen. Dat soort mensen doet geweldig mooie dingen voor de aardbol en ze zijn afhankelijk van vrijwilligers en donaties, wat flink gegroeid is vanuit Nederland sindsdien. Als ik daardoor de wereld een heel klein beetje beter kan helpen maken, is dat natuurlijk heel mooi.” 

Kijken de geïnterviewden hun uitzending altijd terug?
“Ja, we sturen hem altijd op. Niet iedereen heeft internet, dus vaak reist hij per usb-stick de wereld over. Al duurt dat vaak maanden en moet je dan altijd nog afwachten of-ie heel arriveert. Soms verbaast het me wel dat ze mee willen doen, maar veel mensen vinden het fijn om op deze manier een tijdsbeeld van een bepaalde periode in hun leven te krijgen. En het is, als je heel afgelegen woont, ook wel zo gezellig natuurlijk als er een keertje iemand langskomt. Soms krijg ik achteraf als feedback dat ze het een behoorlijk heftige ervaring vonden. Dat snap ik wel, opeens heb je een cameraman en een vrouw in huis, die allerlei persoonlijke vragen stellen. Dat kan best intens, want ik kom altijd met een spervuur aan vragen.”

Ben je altijd zo nieuwsgierig geweest?
“Absoluut, ik ben ontiegelijk nieuwsgierig. Wat iemand doet, zijn of haar levensloop, waarom je bepaalde keuzes maakt; ik vind mensen gewoon heel interessant. Zelf leef ik bijvoorbeeld heel planmatig, ik denk overal goed over na. Maar sommige mensen rollen overal maar zo’n beetje in, die wonen ‘opeens’ aan de andere kant van de wereld. Heel intrigerend, omdat ik zelf niet zo ben. Dat geïsoleerde wonen zie ik trouwens écht niet zitten. Ik zou he-le-maal gek worden zonder andere mensen om me heen. Op reis voor mijn programma’s heb ik ook altijd een cameraman bij me natuurlijk. Ik heb een stuk of vijf vaste mensen, sommigen ken ik al twintig jaar, en daar is het altijd heel gezellig mee.”

Article continues after the ad

Ga je eigenlijk wel eens ‘gewoon’ op vakantie, zonder er een reisreportage over te maken?
“Niet heel vaak. Een tijdje geleden naar Griekenland, om weer wat gezonder te worden en uit te rusten. Maar in het échte vakantie vieren, dat niksen, ben ik ook helemaal niet goed. Langer dan een paar dagen strand is niks voor mij. Als ik geen camera bij me heb, baal ik er ook altijd van dat ik mooie dingen niet met anderen kan delen. Dus dan stuur ik allemaal filmpjes en foto’s met mijn telefoon naar vrienden, die worden daar helemaal gek van.”

Met al het moois dat je wereldwijd hebt gezien; wat zijn je favoriete plekken in Nederland?
“O, zoveel! Nederland is echt prachtig, op zijn eigen unieke manier. Ik fiets heel veel, dan gooi ik hem in de auto en kijk wel waar ik op mijn fiets spring. Het enige wat ik niet leuk vind, zijn van die eindeloze lange rechte wegen door de polder. Maar verder is het een mooi afwisselend landschap: Gelderland, Veluwe, Drenthe. En ik hou ontzettend van de Nederlandse duinen, heb ook een strandhuisje in Zandvoort.”

Je gaat voor het programma ook terug naar Jemen. Twee jaar geleden moest je daar halsoverkop vertrekken omdat het te gevaarlijk was, na dagen in een schuilkelder doorgebracht te hebben. Wáárom wilde je daar nog een keer naartoe?
“Je bent niet de enige die dat raar vindt, ik kreeg heel veel WTF-reacties. Maar ik wilde het verhaal waaraan ik daar was begonnen graag afmaken en ben ontzettend blij dat we gegaan zijn. Ik was er samen met Het Rode Kruis en voelde me zo veilig als daar maar kan. Eigenlijk was het verrassend relaxed om er weer te zijn. Ik ben ook niet zo snel heel bang, kan het vaak goed relativeren. Je loopt altijd risico dat je geraakt wordt door een raket, maar de kans is klein. Met een tuktuk door Thailand rijden is gevaarlijker. Nu ben ik eindelijk in staat om dit bijzondere land te laten zien. Geweld, ellende, honger; het is zo’n tragedie, wat daar allemaal aan de hand is. Ik zie de aflevering ook als een ode aan de bijzondere mensen die er nog wonen, zoals een meisje dat taartjes verkoopt en dat ik er de vorige keer ontmoette. Ook leerde ik er de 32-jarige Belgische Rima kennen, die daar werkt bij het Rode Kruis. Als zij dát kan, en ik durf niet eens vier dagen door het land te reizen, dan had ik mezelf een enorme lafbek gevonden.”

Door je werk heb je de nodige ellende meegemaakt. Geloof je nog in het goede van de mens?
“Dat is moeilijk te zeggen. Volgens mij is er ergens een constructiefout gemaakt in de mensheid. We kunnen elkaar en de aardbol helemaal kapot maken met genocide en allerlei andere gruwelijke dingen, maar aan de andere kant zie ik wereldwijd de prachtigste, liefdevolle daden van solidariteit naar medemensen. Er zijn ook zóveel personen die de wereld mooier, beter en kloppender proberen te maken. Daar hou ik me liever aan vast.”

Floortje terug naar het einde van de wereld is vanaf donderdag 20 februari te zien om 21:25 uur op NPO 1.

Dit interview komt uit Veronica Magazine, nummer 7.

More content below the advertising