Floortje Dessing
Source
Foto: Dirk-Jan van Dijk/Lumen

Floortje Dessing gaat voor het tweede seizoen van Floortje Blijft Hier weer op avontuur in eigen land. Toch is het wel even wennen voor haar om zo lang in Nederland te blijven.

Hoe lang is het geleden dat je zo lang in Nederland was?

"Ik heb uitgerekend dat dat bijna 25 jaar geleden is. Ik was in al die jaren nooit langer dan een maand in Nederland, afgezien van de keren dat ik ziek was – maar toen lag ik op apegapen. Thuis zoals ik dat nu ben, dat kan ik me niet heugen."

Hoe beviel het?

"Het probleem is dat ik dit thuiszijn niet los kan zien van die crisis. Ik zie Nederland nu niet op z’n fijnst, krijg niet de kans om overal naartoe te gaan. Natuurlijk is het fijn om eens geen jetlag te hebben en als iemand me vandaag vraagt of ik er volgende week ben, kan ik volmondig zeggen dat dat zo is. Dat heeft wel wat, want ik was altijd weg, miste alle grote dingen, miste regelmaat. Alle zaken die bij een ‘normaal’ leven horen, heb ik meer dan twintig jaar lang niet gehad. Ik heb het afgelopen zomer een beetje kunnen meemaken toen de maatregelen iets versoepeld werden, maar dat knagende gevoel bleef: er is een pandemie gaande."

Article continues after the ad

Heb je leren inzien hoe mooi Nederland eigenlijk is?

"Nee, dat wist ik al. Ik heb samen met vrienden een camping in Drenthe, ging als kind alleen maar in Nederland op vakantie en ik fiets me al jaren een versuffing: racefiets achterin de auto en dan heel het land door. Ik ben door Floortje Blijft Hier misschien in wat vreemdere gaten en hoeken van het land terechtgekomen, maar je hoort me niet zeggen dat Nederland me zo verrast heeft. Ik wist altijd al hoe mooi het hier is."

En de Nederlandse truttigheid? Fijn dat je die ook weer eens volop hebt kunnen meemaken?

"Haha, daar moet je altijd voorzichtig mee zijn, want onze truttigheid is ons heilig. Dat gezegd hebbende moet ik toegeven dat het me soms wel een beetje beklemt. Het is hier zó veilig. Iedereen is 23 keer verzekerd en als we in het weekend de ‘oermens’ in ons naar boven willen halen, gaan we naar het bos waar we langs kant-en-klare routes wandelen. Vol bordjes waarop staat wat er allemaal niet mag. Ik begrijp het, we wonen in een klein land met veel mensen, maar even lekker wildkamperen en een trektocht maken, dat kan hier niet. Daar krijg ik weleens jeuk van, van dat overgeorganiseerde."

Dus als deze crisis nog langer duurt, word jij gillend gek.

"Weet je, een deel van mij hoort hier, het deel met familie en vrienden. Maar een ander deel van mij ligt in het buitenland. Het deel dat anderen vinden in hun gezinsleven. Dat deel van mijn identiteit is nu weg en dat mis ik. Dat hoort gewoon bij mij, want ik ben letterlijk een oude zwerver: ik heb moeite met regelmaat en ritme, ik ben daar niet voor gemaakt. Doordat ik zo veel weg was, werd elke poging tot ritme doorbroken omdat ik toch wel weer een wild, woest avontuur ging meemaken. Maar inmiddels ben ik erachter gekomen dat ik het hier ook kan vinden. Ik was afgelopen weekend nog in mijn eentje in Zuid-Limburg, zat daar in een of ander klein hotelletje slap te ouwehoeren met de eigenaar, reed er door de heuvels en beleefde zo mijn eigen mini-avontuurtje. Even wat nieuwe gezichten, nieuwe verhalen. Ik word blij van zo’n weekend. Ik krijg altijd de vraag of ik geen gezin had gewild, geen kinderen. Nee dus, dit is hoe mijn leven is gelopen, hoe ik het heb vormgegeven en ik heb nergens spijt van."

Het tweede seizoen van Floortje Blijft Hier is te zien vanaf vrijdag 27 november om 21:25 uur op NPO 1

Het complete interview met Floortje Dessing staat in Veronica Magazine nummer 47.

More content below the advertising