Dit weekend ontkom je niet aan de Tweede Wereldoorlog op televisie. Gelukkig zendt de NPO vanavond een van de spannendste Nederlandse oorlogsfilms van eigen bodem uit!

In deze waargebeurde oorlogsfilm speelt Jeroen van Koningsbrugge (Smeris) de titelrol van Andries Riphagen. Deze niets en niemand ontziende misdadiger probeert in het Amsterdam van de Tweede Wereldoorlog munt te slaan uit de Jodenvervolging. Met zijn charmante voorkomen en vlotte babbel weet hij zijn schimmige zaakjes lang verborgen te houden. Maar dan loopt hij in de kijker van de jonge politieagent Jan van Liempd (Kay Greidanus).

Article continues after the ad

 

Riphagen werd gemaakt als driedelige televisieserie, maar gelukkig kwamen de makers er al snel achter dat deze onthutsende oorlogsfilm goed genoeg was voor de bioscopen. Dat is vooral te danken aan Van Koningsbrugge, die in de titelrol een van de naarste schurken uit de Nederlandse filmgeschiedenis neerzet. De regie is in handen van Pieter Kuijpers, die na Van God Los en TBS opnieuw een meeslepende misdaadthriller aflevert.

Je ziet Riphagen vanavond om 22.15 uur op NPO 3.

More content below the advertising