Keiharde oorlogsklassieker

De gruwelijkheden van de Vietnamoorlog worden door meesterregisseur Stanley Kubrick op brute wijze in beeld gebracht. 

Full Metal Jacket is in twee delen verdeeld. In het eerste deel worden de jonge soldaten getraind voor de strijd en in het tweede deel barst de strijd los en beseffen de militairen dat ze helemaal niet klaar zijn voor de oorlog. 

Na acht jaar geen film gemaakt te hebben, kwam regisseur Stanley Kubrick opeens op de proppen met deze oorlogsklassieker. Hij brengt de gruwelen van de Vietnamoorlog bruut in beeld maar zoals in de meeste films van Kubrick staat de ontmenselijking van het individu centraal. Dat wordt in het eerste deel van Full Metal Jacket nog met enige humor gebracht dankzij sergeant Hartman, maar over het algemeen is de sfeer erg naargeestig en deze klassieker laat daardoor ook een flinke indruk achter. 

Om 20:30 uur op SBS9

Statham in een topfilm

De films van Jason Statham zijn niet altijd even goed maar misdaadfilm Parker is een pareltje en combineert de actie die we kennen van Statham met een sterk verhaal. 

Meesterdief Parker leeft volgens een belangrijke code: hij steelt alleen van de rijken en doet geen onschuldige mensen pijn. Zijn collega's delen deze code niet en belazeren Parker door zijn geld te stelen en hem voor dood achter te laten. Parker pikt dit niet en bedenkt een plan om wraak te nemen. Met de hulp van de mooie Leslie plant hij een grote diefstal met zijn voormalige partners als doelwit.

Met Jason Statham weet je precies wat je kan verwachten. Hij speelt een stoere gast die problemen oplost met zijn vuisten en er zo nu en dan een leuke one-liner tegenaan gooit. In Parker speelt hij weer dezelfde rol maar het verhaal is veel sterker en regisseur Taylor Hackford, van topfilms The Devil's Advocate en Ray, weet hoe hij een goede misdaadfilm moet maken. 

Om 20:30 uur op Veronica. 

De Wereld Draait Door

- Boudewijn de Groot. Vanavond vertelt Boudewijn de Groot over protestliederen en zijn nieuwe album Even Weg dat hij in samenwerking met The Dutch Eagles maakte.

- Tafelheer: André van Duin

- Huisdichter Nico Dijkshoorn

 

RTL Late Night met Twan Huys

- Jan Smit (foto). Jan Smit komt vanavond langs om zijn nieuwe single Liever Dan M'n Eigen Leven voor het eerste live te laten horen.

- Lauren Verster. Lauren Verster volgt in haar programma Ik wil een kind mensen die een grote kinderwens hebben, maar voor wie kinderen krijgen een onmogelijke opgave lijkt. 

 

Pauw

- Derk Sauer. Het internationaal documentairefestival IDFA gaat vandaag van start in de hoofdstad. IDFA-voorzitter en media-ondernemer Derk Sauer doet een greep uit het omvangrijke programma en vertelt over zijn persoonlijke keuze aan tafel.

- A.F.Th. van der Heijden.

- Sigrid Kaag