Ben-Hur rijdt weer

Ben-Hur is gelukkig geen remake van de gelijknamige klassieker uit 1959 maar een compleet nieuwe versie gebaseerd op het oorspronkelijke boek van Lew Wallace.

De Joodse prins Judah Ben-Hur wordt vals beschuldigd door zijn geadopteerde broer Messala. Judah verliest alles en wordt verkocht als slaaf. Na jaren op zee lukt het hem om te ontsnappen en terug te keren naar zijn vaderland. Hij wil wraak nemen op Messala maar dat blijkt nog niet zo makkelijk te zijn. Door mee te doen aan een dodelijke wedstrijd probeert hij zijn aarsvijand te verslaan.

Het is zo goed als onmogelijk om Ben-Hur uit 1959 te evenaren, die epische film duurt meer dan drie uur en won 11 Oscars, dus deze nieuwe versie doet daar ook geen poging toe en richt zich op het originele boek uit 1880. De focus in deze boekverfilming ligt wat meer op de religie en dat is niet altijd een even goede combinatie met de spectaculaire actie. Leuk detail; de Nederlandse acteur Marwan Kenzari maakt zijn Hollywooddebuut als de Romeinse Druses. 

Om 20:30 uur op RTL 7.

De 12 van Oldenheim hield meer dan een miljoen kijkers in de ban en ook al was het verhaal klaar na twaalf afleveringen, de spannende serie gaat gewoon door met een nieuw seizoen. 

Het was nooit de bedoeling dat De 12 van Oldenheim een tweede seizoen zou krijgen, maar het was zo een groot succes dat RTL wel gek zou zijn om niet door te gaan met de thrillerserie. Dat zorgde wel voor een klein probleempje. Het verhaal had namelijk een duidelijk begin en eind. In de eerste aflevering verdween een meisje en in de laatste aflevering werd uitgelegd wat er allemaal gebeurde. 

Deze maand starten de opnames van het tweede seizoen en dit wordt een compleet nieuw verhaal. In De 12 van Schouwendam gaat het plaatsje Schouwendam gebukt onder twee raadselachtige verdwijningen. Sinds 1995 ontbreekt van een 16-jarig meisje en een 17-jarige jongen ieder spoor. Als op een dag een geheimzinnige man in het dorp verschijnt, brengt dat het verleden explosief tot leven. Wie is hij en wat heeft hij met de verdwijningen van destijds te maken?

De cast is in dit tweede seizoen ook helemaal anders. De hoofdrollen zijn voor Gijs Naber (Judas), Carine Crutzen (De zaak Menten) en Huub Stapel (Flikken Rotterdam). Ook Benja Bruijning (De mannen van dokter Anne), Fockeline Ouwekerk (Moordvrouw) en Meral Polat (De Luizenmoeder) hebben ook een rolletje in de serie.

De 12 van Schouwendam is dit najaar te zien bij Videoland en begin 2020 bij RTL4.

Spectaculair en stoer

Wanted had gemakkelijk een kloon kunnen worden van The Matrix, maar in handen van regisseur Bekmambetov is het een spektakelfilm met Angelina Jolie op haar stoerst. 

Wes is een ongelooflijke loser die op een dag wordt benaderd door de stoere Fox. Zij vertelt hem dat Wes' verdwenen vader lid was van een verbond van moordenaars. Wes heeft dezelfde bijzondere talenten en met de hulp van Fox ontwikkelt hij zijn bliksemsnelle reflexen en fenomenale behendigheid. Wanneer hij uitgroeit tot een getalenteerde killer ontdekt hij dat zijn collega's gevaarlijker zijn dan gedacht. 

Na The Matrix waren slow motion vuurgevechten opeens helemaal hot. Talloze films kopieerden de actie, maar niemand slaagde erin de sciencefictionklassieker te evenaren. Wanted is de uitzondering. Het simpele verhaal is een prima kapstok voor een bak overdonderende actie en spectaculaire special effects. Pluspunt: Angelina Jolie heeft er nog nooit zo stoer bijgelopen als in deze actiefilm. 

Om 20:30 uur op Veronica.