Die film met die stoeprandscène

De 'stoeprandscène' is er eentje die je altijd bij zal blijven, maar de ijzersterke dramafilm American History X is veel meer dan dit ene brute moment.

Derek Vinyard is een gewelddadige neo-nazi die in de gevangenis zit wegens doodslag. Zijn tijd achter slot en grendel helpt hem te beseffen dat hij het foute pad is ingeslagen en hij is van plan om zijn leven te beteren. Wanneer hij weer op vrije voeten komt, doet hij zijn best om te voorkomen dat zijn broertje Danny dezelfde fouten maakt. 

More content below the advertising

Het klinkt bijna te gek voor woorden, maar regisseur Tony Kaye heeft een hekel aan zijn eigen film. Volgens Kaye is de film helemaal verpest tijdens de eindmontage en hij probeerde zelfs zijn naam van American History X te halen. Wij zien het probleem in ieder geval niet. Edward Norton is geweldig in de hoofdrol en de rauwe film blijft je nog lang bij. 

Om 22:30 uur op SBS9.

More content below the advertising

Het was een kwestie van tijd voordat Netflix zou stoppen met The Punisher en Jessica Jones, maar nu is de kogel dan echt door de kerk.

De samenwerking tussen Netflix en Marvel begon in 2015 met de ijzersterke misdaadserie Daredevil, gevolgd door Jessica Jones, Luke Cage en Iron Fist. De helden kwamen daarna samen in The Defenders en na het tweede seizoen van Daredevil kreeg ook The Punisher zijn eigen serie. Ondanks het succes van deze Originals heeft Netflix ze nu allemaal gecancelled. 

Luke Cage en Iron Fist, twee van de minst populaire series, werden als eerste stopgezet en toen Daredevil volgde, was het duidelijk dat Netflix ging stoppen me alle Marvel-series. Netflix heeft nu officieel bekend gemaakt dat The Punisher en Jessica Jones er geen nieuw afleveringen meer bij krijgen. Het derde seizoen van Jessica Jones hebben we nog wel tegoed en zal later dit jaar op Netflix verschijnen. 

Het stopzetten van deze succesvolle Netflix Originals heeft te maken met de nieuwe streamingdienst Disney+. Marvel is namelijk onderdeel van Disney en alle films en nieuwe superheldenseries moeten uiteindelijk op Disney+ te zien zijn. 

More content below the advertising

Het drama in Not Without My Daughter komt niet uit de koker van een Hollywoodschrijver, maar is het waargebeurde verhaal van een Amerikaanse vrouw en daardoor extra heftig. 

De Amerikaanse Betty is gelukkig getrouwd met haar Iraanse echtgenoot Moody en samen hebben ze een dochtertje. In 1984 neemt Moody zijn gezin meer naar Iran om zijn familie te leren kennen, maar tot grote schok van Betty wil Moody in dit conservatieve land blijven. Hij verandert in een harde, gewelddadige man en Betty begint voor haar leven te vrezen. Ze bedenkt een plan om samen met haar dochtertje te ontsnappen. 

More content below the advertising

Not Without My Daughter vertelt het waargebeurde verhaal van Betty Mahmoody en hoe zij haar zware tijd in Iran heeft beleefd. Ruimte voor nuance is er daardoor niet en alleen het spannende drama staat centraal. Dat wordt voortreffelijk verteld door een uitstekende Sally Field als Betty en een huiveringwekkende Alfred Molina als haar brute echtgenoot. 

Om 20:31 uur op RTL 8.