Foto: Mike van den Toorn
Source
Filemon Wesselink in Veronica Magazine

Voor zijn nieuwe programma Filemon en de Complotten duikt Filemon Wesselink in de wereld van complotdenkers. In Veronica Magazine vertelt hij wat hij over dit onderwerp heeft geleerd.

Heb je het idee voor je nieuwe programma Filemon en de Complotten zelf bedacht?

"Nee, dat kwam vanuit het productiehuis Witte Geit. Zij hadden voordat corona bestond al een programma bedacht over mensen die complottheorieën aanhangen. Alles was al verzonnen en geschreven; achteraf vrij bizar."

Je verweeft je persoonlijke leven vaak met je werk. Wat heb jij met complotten?

"Ik heb programma’s gemaakt waarin ik mezelf heel erg in de strijd gooide, maar ik heb ook een serie gemaakt over de Wallen, gewoon omdat ik dat een tof onderwerp vind. Complottheorieën vind ik ook fascinerend, maar niet omdat ik er zelf in geloof. Een paar jaar terug ben ik gediagnosticeerd met autisme en laatst las ik dat uit onderzoek zou blijken dat mensen met autisme minder gevoelig zijn voor complotten. Ik wil vooral weten hoe die mensen denken. Voor mij klinkt het heel onlogisch, wat speelt zich in hun hoofd af?"

Article continues after the ad

Snap je dat veel mensen zeggen dat we complotdenkers moeten negeren, omdat er anders alleen maar meer bijkomen?

"In ons programma komt een wetenschapper aan het woord die onderzoek heeft gedaan naar complotdenkers en hij zegt dat je dat juist niet moet doen. Als je deze mensen negeert en in het wappiehoekje zet, krijgen ze het gevoel dat ze er niet meer bijhoren. En dan kunnen ze juist gaan radicaliseren. Ik ben er altijd voor om iedereen binnenboord te houden. Verbinden is wat mij drijft. Daarom ben ik ook niet zo goed in Twitter of harde opinies. Daar blijf ik het liefst van weg."

Je zei ooit dat je je door je autisme vaak anders hebt gevoeld. Heb je daardoor extra begrip voor mensen met gedachtekronkels?

"Als dat zo is, dan gaat dat onbewust. Soms moet ik ook even een drempel over. Maar als je doorvraagt, dan krijg je meestal vanzelf empathie. De complotdenkers die ik voor het programma sprak, waren stuk voor stuk mensen die iets hebben meegemaakt in hun leven: een scheiding, een faillissement, conflict met de overheid, burn-out. Het zijn geen mensen die een heel gelukkig leven hebben, niks aan de hand, en ineens steekt een complot over buitenaardse wezens de kop op. De buitenwereld is voor hen geen vriendelijke plek. Ze voelen zich in de steek gelaten, waardoor het best logisch is dat ze in complotten gaan geloven."

Filemon en de Complotten is te zien vanaf maandag 12 april om 21:25 uur op NPO 3.

Het complete interview met Filemon Wesselink staat in Veronica Magazine nummer 15. 

More content below the advertising