Fidan Ekiz en Renze Klamer in Veronica Magazine
Source
Foto: Mike van den Toorn

Het gaat niet makkelijk worden om De Wereld Draait Door op te volgen, maar met De Vooravond (BNNVARA) doen Renze Klamer en Fidan Ekiz een poging. Ze vertellen erover in Veronica Magazine. 

Waren jullie eigenlijk elkaars eerste keus?

Renze: "Ja, ik heb meteen aangegeven dat ik een grote voorkeur voor Fidan had. Dat werkte het beste. Zoiets prestigieus wil ik alleen doen als ik er honderd procent vertrouwen in heb."
Fidan: "Ja! Bij de eerste gesprekken voor Op1 zei ik al dat ik het ‘t liefst met Renze zou willen doen."
Renze: "Vorig jaar was Fidan een keer bij mij te gast bij Dit Is de Nacht op Radio 1. De dag erna appte ze: 'Wij zouden eigenlijk best een goed tv-duo zijn'."
Fidan: "Omdat ik dacht: dit móet wel werken op tv. Maar de eerste keer dat we het überhaupt probeerden, was met de pilot voor De Vooravond."
Renze: "En dat ging goed. Terwijl we het veel eerder riepen: 'Geef ons samen een screentest'. Alleen gebeurde dat nooit."
Fidan: "Ik had overigens nooit verwacht dat het zo zou gaan, op deze mooie plek!"

Waarom denk je dat jullie een goed duo vormen?

Fidan: "Dat je iemand mag en dat het klikt, zegt niet alles. Het allerbelangrijkste bij duo-presentatie is dat je elkaar vertrouwt en elkaar wat gunt. Je moet je veilig bij de ander voelen. Ik vind het fijn dat ik bij Renze alles op tafel kan leggen, zonder dat er een discussie over plaatsvindt op een nare manier. Dat we leuk en open met elkaar kunnen praten: we can agree to disagree. Dat is belangrijker dan dat je met elkaar kunt lachen, al kunnen we dat ook. Het is ook fijn dat we dezelfde achtergrond hebben. We komen uit een religieus milieu, waar we een beetje buiten zijn gaan staan, maar op een respectvolle manier nog een link mee hebben. Hebben allebei kinderen – ik eentje, Renze twee – en zijn beiden gescheiden. Dezelfde achtergrond is geen vereiste, maar helpt wel mee. Dat geeft een draadje van verbinding."
Renze: "Zeker. Daarnaast is het ook nog zo dat je elkaar op een natuurlijke manier moet aanvullen. Fidan is goed in haar mening geven, spontane vragen stellen, verhalen vertellen, een ingeving krijgen en daarover uitweiden. Terwijl ik meer denk: waar wil ik heen met dit gesprek en heb ik nog genoeg tijd over? Ik ben meer sturend daarin. Ik heb op de radio best veel duo’s uitgeprobeerd en voelde meteen of het wel of niet ging werken."

Article continues after the ad

Jullie talkshow gaat De Vooravond heten. Waarom?

Renze: "Het was de werktitel en toen dachten we: eigenlijk klinkt het wel vrolijk. We willen dat je als kijker denkt: leuk, het begint weer! Natuurlijk hangt ‘t van het gevoel van de dag en van de actualiteit af of het een zwaardere of lichtere uitzending is, maar de basis is: het moet niet te zwaar verteerbaar zijn."

In wat voor opzicht wordt het anders dan DWDD?

Renze: "In de basis is het natuurlijk ook een talkshow. Die gaan in principe over het nieuws van de dag. Wat het anders maakt, is dat wíj er zitten. Presentatoren vormen de sfeer van een uitzending. Behalve dat we de actualiteit coveren, willen we in onze gastenkeuze kijken of we leuke mensen uit de regio kunnen vragen in plaats van de usual suspects. Na een maand uitzenden, moeten wij meer hebben gebracht dan de namen die bovenin alle kaartenbakjes liggen."
Fidan: "Verder willen we dat een gesprek je inspireert of ontroert, dat je er een beetje gelukkig van wordt. Past ook goed bij dat tijdslot."

Wat past nog meer goed bij dat tijdstip?

Renze: "We kunnen creatieve elementen in het programma kwijt. Wat precies, weten we nog niet. We proberen eens wat uit. Wat mij betreft doen we dingen die misschien niet lukken. Dat is het fijne aan een dagelijks programma: morgen weer een dag! Ik ben niet bang om op m’n bek te gaan; anders maken we alleen maar veilige keuzes."

De Vooravond is vanaf maandag 31 augustus iedere werkdag te zien om 19:00 uur op NPO 1.

Het complete interview met Renze Klamer en Fidan Ekiz staat in Veronica Magazine nummer 35.

More content below the advertising