Acteur Edwin Jonker vindt het niet kunnen dat zowat alle agenten in Flikken Rotterdam blank zijn, terwijl de boeven wél zwart zijn. 

Dat geeft Jonker - die ooit in Flikken Maastricht speelde - aan in gesprek met De Volkskrant. Waar ergert de acteur zich aan? Volgens hem klopt het beeld dat de serie door zijn casting presenteert, helemáál niet met de werkelijkheid. "Die serie speelt in het Rotterdam van nu, de meest gemengde stad van Nederland. Het is niet Dokter Deen op Vlieland of Baantjer in het Amsterdam van vroeger."

Article continues after the ad

Is Flikken Rotterdam racistisch? 

Een woordvoerder van AVROTROS reageert tegenover NU.nl als volgt: "In de ontwikkeling van de serie zijn wij continu bezig om ervoor te zorgen dat er diversiteit binnen de cast is in zowel de hoofd- als bijrollen en heeft het elk seizoen onze aandacht." Volgens de omroep moet "de gehele cast een weergave van de samenleving" zijn. Nou, dat is volgens Jonker gefaald. 
 


Jezus in The Passion 2019

Jonker denkt overigens dat het over de gehele linie steeds beter gaat met afkomst en de acteurswereld. Zo lag er bij zijn rol als Jezus in The Passion geen nadruk op zijn afkomst. "Rond die uitzending gaf ik tientallen interviews, het ging er weinig over dat ik een donkere Jezus speelde", aldus Jonker.
 

More content below the advertising