Source
Foto: Paul Bellaart

Met Duncan Laurence maakt Nederland een hele grote kans om het Eurovisie Songfestival te winnen. Veronica Magazine sprak met de zanger over zijn deelname.

Volgens bookmakers is Duncan Laurence, met zijn liedje Arcade, de favoriet om het Eurovisie Songfestival te winnen. Laurence, echte naam Duncan de Moor, blijft daar zelf erg nuchter over. "Dit is het allereerste liedje dat ik ooit heb uitgebracht als artiest. In het begin was ik nerveus: o nee, hoe gaan mensen dit ontvangen? Maar er werd zo goed op gereageerd dat mijn angst is weggevaagd. Dus ik laat me niet te veel leiden door die nummer 1-positie. Ik zie het als een groot compliment."

Voorbeeldfunctie

De singer-songwriter ziet zijn deelname aan het Songfestival ook als een manier om te laten zien dat je kracht kunt halen uit rotdingen, zoals gepest en gekwetst worden. "Ik wil daarin een voorbeeld zijn. Laat je niet afleiden, ga ervoor. Ik verkeer in de positie dat heel Europa kan volgen hoe ik van beginnend artiest naar dat enorme podium ga. Daarmee laat ik zien: blijf dromen, blijf ervoor werken, want het kan wél."

Meisjesachtig

Als kind werd Duncan veel gepest vanwege zijn uiterlijk - hij had een brilletje, rossig haar, was mollig -  en 'meisjesachtige' gedrag. "Ik deed wat meisjesachtigere dingen volgens anderen: zingen, muziek maken, toneelspelen. Maar ik sta er nog steeds en ik wil nog heel lang door. Dat is de kracht die ik bedoel; kijk eens hoe het nu met me gaat."

Article continues after the ad

 

Veilige haven

Het pesten heeft hem ook sterker gemaakt als persoon. "Het was vooral met commentaar en woorden. Maar als dat zich heel lang herhaalt – vanaf groep 1 tot en met 6 vwo – doet dat wel wat met je. Onbewust ben ik een eigen wereldje gaan creëren. Ik moest mezelf alleen vermaken op mijn kamer. Daardoor ging ik pianospelen, liedjes schrijven. Ik schepte mijn eigen veilige haven waarin ik wél geaccepteerd werd. Laatst zei iemand: je was een psycholoog voor jezelf. Vanuit mijn gevoel wist ik: muziek maken heelt, muziek maken is mijn heil."

Droom

Voor de cynicus klinkt dit misschien allemaal als een gelikt promopraatje. Dat is het volgens Duncan echter niet. "Voor mij voelt het heel normaal, het is écht waar ik voor sta. Zelfs als er straks dingen zouden misgaan op het podium, denk ik nog: maar ik sta hier mooi wel en ik doe dit met een reden. Zolang die droom en die wil maar in beeld komen, kan er niet zo gauw iets stuk gaan."

Het complete interview met Duncan Laurence is nu te lezen in Veronica Magazine. 

More content below the advertising