1917

Komende zondag worden de Academy Awards, beter bekend als de Oscars, weer uitgereikt. Dit zijn volgens ons de grootste kanshebbers in de populairste categorieën. 

Beste film: 1917
Andere genomineerden: Le Mans ’66, The Irishman, Jojo Rabbit, Joker, Little Women, Marriage Story, Once Upon a Time... in Hollywood, Parasite

Net als menige filmkenner, dachten we tot eind vorig jaar dat The Irishman een kat in het bakkie was, want daar houden ze bij de Academy van: groots, lang, waar gebeurd en leunend op oerdegelijk acteerwerk. En toen was daar ineens 1917, die om precies dezelfde redenen goede kaarten had, maar daar nog een aas bovenop legde door het hoogstandje van het camerawerk. Een beklemmend en zenuwslopend huzarenstukje dat is geschoten alsof het één lang shot is. Dit soort technische hoogstandjes kunnen op veel waardering rekenen bij de Academy, zeker als de film zelf ook Oscarwaardig wordt geacht.


Beste regie: Sam Mendes (1917)
Andere genomineerden: Martin Scorsese (The Irishman), Todd Phillips (Joker), Quentin Tarantino (Once Upon a Time... in Hollywood), Bong Joon Ho (Parasite)

Article continues after the ad

Als 1917 de prijs krijgt voor beste film, dan gaat de Oscar voor beste regie naar Sam Mendes: dat is niet meer dan rechtvaardig. De laatste jaren werd het traditionele prijzenkoppel nogal eens gesplitst en verdeeld onder twee films, maar in dit geval is dat eigenlijk onvoorstelbaar. Dat heeft alles te maken met de vertelvorm van 1917, waarbij het lijkt alsof alles in één gigantisch lang shot is vastgelegd. Mendes, die in 2000 won voor American Beauty, heeft de meeste concurrentie te duchten van Martin Scorsese, die met The Irishman zijn momentum wel een beetje kwijt lijkt, en buitenbeentje Bong Joon Ho, de maker van het Koreaanse Parasite.


Beste acteur: Joaquin Phoenix (Joker)
Andere genomineerden: Antonio Banderas (Dolor y Gloria), Leonardo Dicaprio (Once Upon a Time... In Hollywood), Adam Driver (Marriage Story), Jonathan Pryce (The Two Popes)

Phoenix is zo’n acteur van wie je zou denken dat hij al lang en breed een paar Oscars in huis had, maar het bleef tot nu toe bij drie nominaties. Dit jaar kan de prijs hem bijna niet ontgaan, als je ziet wat hij allemaal al gewonnen heeft voor Joker. De film is genomineerd voor beste film, is een van de grootste kaskrakers van vorig jaar en de ideale manier om daar waardering voor uit te spreken zonder de film zelf te laten winnen, is de man te belonen die Joker zijn gezicht geeft en uitblinkt in elke scène waarin hij te zien is. Phoenix laat je meevoelen met een van de beruchtste superschurken uit de stripgeschiedenis en dat is een prestatie waarvoor we hem graag zien winnen.

Beste actrice: Renée Zellweger (Judy)
Andere genomineerden: Cynthia Erivo (Harriet), Scarlett Johansson (Marriage Story), Saoirse Ronan (Little Women), Charlize Theron (Bombshell)

Dit wordt een strijd tussen twee dames die allebei al een Oscar op de schoorsteenmantel hebben staan, allebei een echt bestaand persoon tot leven brengen en daarvoor helemaal in hun rol zijn verdwenen. Bij Charlize Theron in Bombshell wordt echter ook de nodige de aandacht getrokken (dan wel van haar acteerwerk afgeleid) door de griezelig goede grime. Terwijl bij Renée Zellweger in Judy de make-up wat subtieler is en de actrice een streepje voor heeft doordat ze alles zelf zingt. Verder weet ze zangeres Judy Garland met iedere oogopslag, intonatie en gebaartje tot in perfectie tot leven te brengen.


Beste mannelijke bijrol: Brad Pitt (Once Upon a Time... in Hollywood)
Andere genomineerden: Tom Hanks (A Beautiful Day in the Neighborhood), Anthony Hopkins (The Two Popes), Al Pacino (The Irishman), Joe Pesci (The Irishman)

Tom Hanks en Anthony Hopkins spelen overtuigend echte mensen en doen dat heel degelijk, maar Brad Pitt is echt de uitblinker van Once Upon a Time... in Hollywood en het scheelt dat de Academy zo die film toch nog kunnen belonen. Het scheelt ook dat hij gewoon aan de beurt is om een beeldje voor zijn acteerwerk te krijgen. Zijn eerste nominatie (voor Twelve Monkeys) is immers alweer vijftien jaar geleden. Sindsdien heeft hij wel gescoord als producent (voor 12 Years a Slave), maar die Oscar kan vast wel een medestander gebruiken.


Beste vrouwelijke bijrol: Laura Dern (Marriage Story)
Andere genomineerden: Kathy Bates (Richard Jewell), Scarlett Johansson (Jojo Rabbit), Florence Pugh (Little Women), Margot Robbie (Bombshell)

Haar vader Bruce is ook geen onbekende bij de Oscars. Maar als Laura Dern straks haar prijs gaat winnen, heeft ze haar pa mooi afgetroefd, want voor hem bleef het bij nominaties. Familie van bekende acteurs hebben vaak een streepje voor bij het winnen van prijzen, dus dat kan haar helpen, maar het is vooral het type rol dat ze speelt in Marriage Story dat Dern de hoogste kans geeft om te gaan zegevieren in deze categorie. Een genadeloze advocate speelt ze, maar niet zo’n afgezaagde blaffende bitch: ze maakt van deze kordate dame een echt mens met tal van nuances. En dat met maar weinig tijd in beeld. Dern speelt veel bijrollen en is voor iedere film een aanwinst, dus het zou helemaal niet raar zijn als dat nu eens met een beeldje wordt beklonken.

De uitreiking van de Oscars is zondagnacht 9 februari te zien om 02:00 uur op Fox.

De complete Oscar special is nu te lezen in Veronica Magazine nummer 6. 

More content below the advertising