De Wereld Draait Door

- Peter Vandermeersch. Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van het NRC, gaf in 2014 colleges over de Eerste Wereldoorlog. Aanstaande zondag is het precies 100 jaar geleden dat de vrede werd getekend.

- Emile Ratelband en advocaat Jan-Hein Kuijpers. Emile Ratelband is 69. Maar de positiviteitsgoeroe, die zich tegenwoordig bewustzijnsverruimer noemt, voelt zich een stuk jonger.

- Griet Op de Beeck. De Volkskrant publiceerde afgelopen zaterdag een lange analyse van de nasleep van Griets verhaal over haar incestverleden. Hoe heeft de schrijfster de periode zelf ervaren?

- Tafeldame: Claudia de Breij

 

RTL Late Night met Twan Huys

- Gavin James. De Ierse singer-songwriter Gavin James komt vanavond optreden. Zijn grote hit is The Book of Love (2014), dit jaar verscheen zijn nieuwe album Only Ticket Home.

- Tanja Kok en Marvy Rieder. Van de buitenkant lijkt het leven van een model vaak over rozen te gaan. Maar niets blijkt minder waar, want de modebranche heeft ook keerzijdes.

- Uitreiking Bookspot Literatuurprijs 2018

 

Pauw

- Douwe Bob (foto). The shape I am in is het nieuwe album van Douwe Bob. Een break-up plaat noemt hij het zelf. Vanavond vertelt hij erover en zingt The shape I am in.

- Janny van der Heijden. Het is het snelst groeiende genre in boekenland: de kookboeken. Morgen wordt de winnaar van het Gouden Kookboek 2018 bekend gemaakt. Juryvoorzitter en culinair recensent Janny van der Heijden vertelt daarover.

- Bart Nieuwenhuizen en Jet Hoogendijk. Twee hoofdofficieren stappen op bij het Openbaar Ministerie. Bart Nieuwenhuizen, Den Haag, en Jet Hoogendijk, Utrecht, verlaten begin april hun positie en gaan een opleiding volgen tot rechter.

- Jort Kelder

De 12 van Oldenheim hield meer dan een miljoen kijkers in de ban en ook al was het verhaal klaar na twaalf afleveringen, de spannende serie gaat gewoon door met een nieuw seizoen. 

Het was nooit de bedoeling dat De 12 van Oldenheim een tweede seizoen zou krijgen, maar het was zo een groot succes dat RTL wel gek zou zijn om niet door te gaan met de thrillerserie. Dat zorgde wel voor een klein probleempje. Het verhaal had namelijk een duidelijk begin en eind. In de eerste aflevering verdween een meisje en in de laatste aflevering werd uitgelegd wat er allemaal gebeurde. 

Deze maand starten de opnames van het tweede seizoen en dit wordt een compleet nieuw verhaal. In De 12 van Schouwendam gaat het plaatsje Schouwendam gebukt onder twee raadselachtige verdwijningen. Sinds 1995 ontbreekt van een 16-jarig meisje en een 17-jarige jongen ieder spoor. Als op een dag een geheimzinnige man in het dorp verschijnt, brengt dat het verleden explosief tot leven. Wie is hij en wat heeft hij met de verdwijningen van destijds te maken?

De cast is in dit tweede seizoen ook helemaal anders. De hoofdrollen zijn voor Gijs Naber (Judas), Carine Crutzen (De zaak Menten) en Huub Stapel (Flikken Rotterdam). Ook Benja Bruijning (De mannen van dokter Anne), Fockeline Ouwekerk (Moordvrouw) en Meral Polat (De Luizenmoeder) hebben ook een rolletje in de serie.

De 12 van Schouwendam is dit najaar te zien bij Videoland en begin 2020 bij RTL4.

Spectaculair en stoer

Wanted had gemakkelijk een kloon kunnen worden van The Matrix, maar in handen van regisseur Bekmambetov is het een spektakelfilm met Angelina Jolie op haar stoerst. 

Wes is een ongelooflijke loser die op een dag wordt benaderd door de stoere Fox. Zij vertelt hem dat Wes' verdwenen vader lid was van een verbond van moordenaars. Wes heeft dezelfde bijzondere talenten en met de hulp van Fox ontwikkelt hij zijn bliksemsnelle reflexen en fenomenale behendigheid. Wanneer hij uitgroeit tot een getalenteerde killer ontdekt hij dat zijn collega's gevaarlijker zijn dan gedacht. 

Na The Matrix waren slow motion vuurgevechten opeens helemaal hot. Talloze films kopieerden de actie, maar niemand slaagde erin de sciencefictionklassieker te evenaren. Wanted is de uitzondering. Het simpele verhaal is een prima kapstok voor een bak overdonderende actie en spectaculaire special effects. Pluspunt: Angelina Jolie heeft er nog nooit zo stoer bijgelopen als in deze actiefilm. 

Om 20:30 uur op Veronica.