Fotografie: Hélène Wiesenhaan
Fotografie: Hélène Wiesenhaan

Via onze website konden de lezers stemmen op de beste weerman en weervrouw van Nederland. De winnaars zijn: Willemijn Hoebert en Dennis Wilt! Veronica Magazine sprak met de twee winnaars.

Afgelopen maand kon er door de lezers van Veronica Magazine gestemd worden op de beste weervoorspellers van Nederland. Bij de vrouwen won Willemijn Hoebert op het nippertje van Amara Onwuka. In de categorie mannen won Dennis Wilt van onder andere Marco Verhoef, Gerrit Hiemstra en Piet Paulusma. 

Met een weerman en -vrouw gaat het al snel over het koude weer. Willemijn: "Ik heb favoriete weertypen, maar kou hoort daar niet bij." Voor Dennis kan het echter niet koud genoeg zijn. "Het mag van mij nog wel kouder, met stevige vorst en sneeuw. Ik heb een broertje dood aan vieze, grijze, druilerige dagen."

Hoe begon het eigenlijk?

Dennis starte bij John de Mols zender Tien. Voor het programma NSE hadden ze weerpresentatoren nodig. "Zij dachten: we trekken een blik modellen open, laten ze een screentest doen en klaar. Maar die gasten hadden nul komma nul verstand van het weer. Ik liep toevallig langs op de set en iemand riep: ‘Is dat de volgende?’ ‘Nee,’ zei mijn leidinggevende, ‘dit is Dennis, die werkt hier. Of ik toch ook iets in de camera wilde zeggen… Ik had geen script, niks. Vertelde gewoon mooie verhalen over het weer. En zo werd ik de weerman van Talpa."

Article continues after the ad

Willemijn hoefde niet zo nodig op televisie, maar het leek haar wel leuk om nieuwslezeres Sacha de Boer te ontmoeten. "Ik zat bij WeerOnline en had totaal geen ambitie om weervrouw te worden. Ik werkte achter de schermen. Toen de NOS een auditie organiseerde, ben ik, op verzoek, maar gewoon gegaan. Ik dacht: misschien zie ik Sacha dan wel! Dezelfde dag zeiden ze: we willen jou. En drie dagen na mijn officiële indiensttreding deed ik al mijn eerste bericht. Ik had niet eens tijd om zenuwachtig te zijn.”

Welke blunders hebben ze gemaakt?

Echt grote blunders heeft Willemijn niet gemaakt. "Och, ik heb een keer de slappe lach gehad door een opmerking van onze nieuwspresentator Rik van de Westelaken. Hij maakte een bruggetje na een item over de Mona Lisa. Misschien niet zo mysterieus, zei hij, maar minstens zo mooi is de glimlach van onze Willemijn… Ik moest daar zo om lachen, kwam niet meer uit mijn tekst."

Dennis heeft wel een dikke misser op zijn naam staan, maar dat was voor zijn tijd als weerman. Toen ik nog bij de luchtmacht werkte, stond ik in een stand tijdens de open dag van vliegbasis Volkel. Ik hield me die dag niet met het weer bezig, maar stond de mensen te woord. Omroep Brabant maakte een sfeerreportage en vroeg mij wat het weer die dag ging doen. Van collega’s had ik begrepen dat er geen vuiltje aan de lucht zou zijn, dus ik zei: mensen kom gerust en laat je paraplu thuis. Tot er een paar uur later een enorme plensbui op ons neerstortte. Weggespoelde auto’s moesten met tractoren uit het weiland getrokken worden!"

Het volledige interview met Willemijn Hoebert en Dennis Wilt is te lezen in Veronica Magazine. 

More content below the advertising