Dione de Graaff als ijskoningin in Veronica Magazine
Source
Foto: Mike van den Toorn

Dione de Graaff werkt al bijna 25 jaar lang als sportjournalist voor de NOS. Dat doet ze nog steeds met veel liefde, maar ze begint ook steeds meer om zich heen te kijken. 

Schaatsen is de expertise van Dione de Graaff en daarom werd ze voor Veronica Magazine gefotografeerd als ijskoningin. "Ik vond deze shoot doodeng, maar achteraf gezien was het echt hartstikke leuk. Ik voel het alleen niet zo, dat van die ijskoningin, al merk ik ’t weleens aan een jonge collega die me vertelt dat ze met mij is opgegroeid. Dan besef ik dat ik het inderdaad al bijna 25 jaar doe."

Typisch Nederlands

De schaatssport wordt gedomineerd door Nederlanders, maar dat betekent niet dat het een Nederlands feestje is. "Het is jammer dat de Noren en Zweden niet meer zo meedoen voor de prijzen als in de vorige eeuw, maar ik heb desondanks juist het idee dat het steeds internationaler wordt. Het is toch leuk dat een Canadees het wereldrecord op de tien kilometer heeft?" Ze vindt de kritiek op het schaatsen ook een beetje onterecht. "Dat is ook typisch Nederlands: zijn we eens ergens goed in, is de sport weer niet leuk genoeg."

Kippenvel

Dione houdt echt van de schaatssport en heeft er veel fijne herinneringen aan. "Ik kan me nog steeds dat gevoel herinneren dat ik een jaar of tien was, op zaterdagochtend wakker werd en wist dat er een WK of EK was. Het is inmiddels iets gewoner voor me geworden, maar dat gevoel is nooit verdwenen. Helemaal nu we het zonder publiek moeten doen, waardoor ik me nóg meer focus op wat er op het ijs gebeurt. Je hoort alles nu zó goed. Het geluid van die klapschaatsen, de luchtstroom die de schaatsers veroorzaken door hun snelheid: ik krijg daar kippenvel van." 

Article continues after the ad

Spannend

Sportjournalistiek is haar grote passie, maar de laatste tijd staat ze ook open voor andere klussen. "Ik heb voor Omroep MAX onlangs Het Museum van Nederland gemaakt, een programma dat niks met sport te maken heeft. Dat vond ik eerlijk gezegd geweldig. Het was hartstikke spannend, werken met een team waarvan ik niemand kende, maar zó leuk. Het heeft mijn ogen in die zin wel geopend: ik heb een fantastische baan, maar ik kijk inmiddels wel een beetje om me heen."

Schaatsen: WK afstanden is vanaf donderdag 11 februari te zien op NPO 2 vanaf 14:40 uur.

Het complete interview met Dione de Graaff is te lezen in Veronica Magazine nummer 6.

More content below the advertising