Als je bekende Nederlanders op televisie ziet, zou je denken dat ze een perfect leventje leiden, maar deze drie BN'ers worstelen met hele herkenbare problemen. 

Zanger Charly Luske (40) heeft ADHD. Aan focus ontbreekt het hem soms, maar zijn razendsnelle brein is ook weleens een uitkomst.

"Als er op het podium iets misgaat, ben ik vaak de eerste die ingrijpt: door mijn ADHD sta ik altijd aan. In mijn werk is het fijn om snel te kunnen reageren op veranderingen, maar het nadeel is dat ik veel to-dolijstjes voor mezelf moet maken. Maak ik die niet, dan vergeet ik van alles. Ik laat me snel afleiden, heb weinig focus en praat sneller dan ik denk."

Programmamaker Filemon Wesselink (39) kreeg twee jaar geleden de diagnose Autisme Spectrum Stoornis (ASS), toen hij het programma Het is hier autistisch maakte.

"Mensen zeiden weleens tegen me dat ik autistische trekjes had. Ik kan me bijvoorbeeld supergoed focussen op één ding en heb dan amper door wat er om me heen gebeurt. Voor mijn programma F*ck Me, I'm Famous deed ik eens een persoonlijkheidstest, waaruit bleek dat mijn empathisch vermogen niet top is. Dat klopt ook wel; ik benader andermans gevoelens eerder vanuit mijn verstand dan dat ik ze aanvoel en ik weet vaak niet zo goed hoe ik met emoties moet handelen. Pas toen ik Het is hier autistisch ging maken, begon ik een diagnosetraject. Ik bleek aan het randje van het spectrum te zitten."

Actrice Liesbeth Kamerling (43) is hoogsensitief: licht, geluid en emoties komen bij haar harder binnen dan bij anderen. Samen met psycholoog Lieke Zunderdorp schreef ze er het boek Overprikkeld over.

In mijn jeugd pikte ik al onbewust gevoelens van anderen op. Als een klasgenoot of leraar niet lekker in z’n vel zat, voelde ik dat aan. Toen ik vijftien was, had ik een soort burn-out, ik kon alleen maar huilen. Ik had geen idee waarom, maar achteraf weet ik: dat kwam door mijn hooggevoeligheid. Prikkels komen harder binnen en mijn hersenen verwerken ze anders. Dat ik hoogsensitief ben, weet ik pas twee jaar, sinds ik door Psychologie Magazine werd uitgenodigd voor een interview. Ik herkende veel en ineens snapte ik waarom ik moeite had met bepaalde situaties en hoe ik daarmee omging.

Het complete artikel Niemand is perfect (ook BN'ers niet) staat in het Veronica Magazine van deze week.

Article continues after the ad
More content below the advertising