Golden Earring is dé rockband van Nederland. De mannen staan zelfs zes keer in Veronica's Top 1000 Allertijden. Een goede reden om de rockers weer bij elkaar te brengen.

Barry Hay had weinig zin in de zoveelste fotoshoot, maar voor Veronica Magazine en topfotograaf William Rutten maakte de rocklegende een uitzondering. Het bleek uiteindelijk best wel leuk te zijn en al snel werden er herinneringen aan vroeger opgehaald en vertelden de mannen uitgebreid over hun grootste hits. 

George Kooymans (70) over Radar Love

“We hadden geen enkel idee dat Radar Love iets speciaals zou worden, toen we begonnen met schrijven van het nummer. We vonden zelf dat we een underground-achtige plaat hadden gemaakt, met een allesbehalve commerciële inslag. Voorheen schreven we heel bewust hits, nu hadden we dat helemaal losgelaten. Ik herinner me een meeting waarin we de single van het album waar Radar Love op staat moesten kiezen. We zijn ieder nummer afgegaan, uiteindelijk is het Radar Love geworden. Niet omdat we het idee hadden dat die track de potentie had om een superhit te worden, maar omdat we dat liedje het meest ‘rock’ vonden."

Barry Hay (70) over When The Lady Smiles

“De clip die Dick Maas bij dit nummer heeft gemaakt, is denk ik voor vijftig procent debet aan het succes van de plaat. Het clipje, waarin ik een non aanrand en mijn hersenen worden gevoerd aan een hondje, was hier en daar wat controversieel en dat wisten we. Dus besloten we de clip aan niemand te laten zien tot de grote première tijdens het Gouden Harp Gala. Hij was allang af, maar de tape werd heel theatraal gebracht door een speciale koerier. De grap is: dat gala werd live uitgezonden op tv. Dus iedereen zag live dat clipje. Ik weet nog dat Mies Bouwman zich tijdens de show omdraaide en zei: “Enig!” Ik dacht toen alleen maar: enig? Hè?? Dit is helemaal niet enig, is dat mens blínd?? Na die uitzending brak de pleuris uit, ik heb zelfs dreigbrieven gehad van een vrouwenvereniging uit Groningen."

Wil je nog meer Golden Earring? In Veronica Magazine vertelt Cesar Zuiderwijk waarom Another 45 Miles een stuk hygiënischer was om te spelen en Rinus Gerritsen legt uit waarom Twilight Zone de band nieuw leven gaf. Tijdens de Veronica Top 1000 Allertijden is de band ook maar liefst 6 keer te horen. 

Article continues after the ad
More content below the advertising