De Nederlandse misdaad tiert welig op Netflix. Wij zetten de acht beste misdaadthrillers van eigen bodem voor je op een rijtje!

De Heineken Ontvoering

Zoals de titel al weggeeft, belicht deze film de meest spraakmakende ontvoeringszaak uit de Nederlandse misdaadgeschiedenis. Heineken-ontvoerder Willem Holleeder spande een kort geding aan om de film te verbieden, maar de rechter oordeelde anders. Met ruim twee uur wat aan de lange kant, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de prima cast!

Schone Handen

In Schone Handen speelt Thekla Rheuten de echtgenote van een drugscrimineel (een rol van Jeroen van Koningsbrugge). Het geld stroomt binnen, maar er hangt een bloederig prijskaartje aan haar luxeleven. De Amsterdamse accenten zijn net iets te dik aangezet, maar voor de rest is dit een lekker vlotte misdaadhit van eigen bodem!

Article continues after the ad

 

Wolf

In deze grimmige misdaadfilm (gefilmd in stemmig zwart-wit) raakt een veelbelovende kickbokser steeds verder in de problemen wanneer hij zich inlaat met criminelen. Al snel is er geen weg meer terug… Marwan Kenzari (binnenkort te zien in de remake van Aladdin) won een Gouden Kalf voor zijn indrukwekkende hoofdrol.

Prins

De spraakmakende rapper Lil’ Kleine speelt een prima bijrol in Prins. In dit sfeervolle misdaaddrama probeert een tiener uit Amsterdam-Noord indruk te maken op het mooiste meisje uit de buurt. Om dit te bereiken, gaat hij werken voor een gewelddadige drugsdealer. Maar of dat nou zo’n goed idee is…

 

Homies

In Homies raken vier huisgenoten in de problemen wanneer ze plotseling in het bezit komen van 22 kilo cocaïne. Om te voorkomen dat ze een kopje kleiner worden gemaakt door de Russische maffia, zullen ze in een week tijd de hele lading moeten verkopen. Deze misdaadkomedie pakt soms wat al te melig uit, maar het plezier van de cast slaat onvermijdelijk over op de kijker!

Bloedlink

Twee doorgewinterde criminelen (mooie rollen van Tygo Gernandt en, daar heb je hem weer, Marwan Kenzari) besluiten een miljonairsdochter te ontvoeren voor losgeld. Maar de uitvoering verloopt niet helemaal volgens plan. Regisseur Joram Lürsen (Alles Is Liefde) bewijst met Bloedlink dat hij ook prima uit de voeten kan met rauwe misdaadthrillers!

 

De Boskampi’s

Om te voorkomen dat hij wordt gepest op school, vertelt Rik dat zijn duffe vader een gevreesde onderwereldbaas is. Maar wat begint als een snelle leugen, loopt al snel uit gruwelijk uit de hand! Deze komische jeugdfilm zit vol met knipogen naar klassieke maffiafilms en is zo ook voor oudere kijkers zeer vermakelijk.

Rundskop

Rundskop vertelt het verhaal van Jacky, een zachtaardige boerenzoon die onder invloed van de hormonenmaffia uitgroeit tot een gewelddadige gangster. Deze Belgisch-Nederlandse misdaadfilm komt aan als een stomp in je maag, maar is beslist de moeite waard. Dit meesterlijke misdaaddrama werd niet voor niets genomineerd voor een Oscar in de categorie beste buitenlandse film!

More content below the advertising