Vandaag viert Johnny Depp zijn 56e verjaardag. Een mooi moment om terug te blikken op de beste films van dit Hollywood-idool!

A Nightmare on Elm Street (1984)

Johnny Depp beleefde letterlijk en figuurlijk zijn droomdebuut in A Nightmare on Elm Street. In deze horrorklassieker speelt de hartenbreker namelijk een tiener die geplaagd wordt door nachtmerries over Freddy Krueger. Het had weinig gescheeld of het was meteen zijn laatste rol geweest: de talloze liters kunstbloed die bij zijn sterfscène vloeiden veroorzaakten een levensgevaarlijke kortsluiting op de set!

Edward Scissorhands (1990)

De eerste samenwerking tussen cultregisseur Tim Burton en Johnny Depp is meteen ook een van de beste films van het duo. Depp is perfect gecast in de titelrol van dit duistere sprookje, een zonderling figuur dat scharen heeft op de plek waar zijn vingers horen te zitten. Leuk weetje: Johnny Depp en Winona Ryder vormden ook buiten de set om een setje!

Article continues after the ad

What’s Eating Gilbert Grape? (1993)

In What’s Eating Gilbert Grape? speelt Depp een twintiger die de zorg heeft over zijn broertje met een verstandelijke beperking en zijn bedlegerige moeder. Wanneer hij verliefd wordt op een meisje uit het dorp, maakt dat de zaken er niet bepaald makkelijker op. Dit hartverscheurde drama leverde de toen nog piepjonge Leonardo DiCaprio meteen zijn eerste Oscar-nominatie op.

Ed Wood (1994)

In totaal maakte Johnny Depp acht films met Tim Burton. Daarvan is Ed Wood met afstand de beste. Deze ontroerende filmbiografie vertelt het verhaal van de B-filmregisseur die de geschiedenis inging als ‘de slechtste regisseur aller tijden’. Naar eigen zeggen wakkerde deze film Depps liefde voor acteren weer aan.

Donnie Brasco (1997)

In dit waargebeurde misdaaddrama speelt Depp een undercoveragent die het heeft voorzien op een juwelendief met maffiaconnecties (een onvergetelijke rol van Al Pacino). Maar er ontstaat al snel een bijzondere vriendschap tussen de agent en crimineel. Zowel Depp als Pacino spelen hier op de top van hun kunnen!

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003)

Als de excentrieke piraat Jack Sparrow zette Depp misschien wel de beroemdste rol uit zijn carrière neer. Deze lekker ouderwetse piratenfilm vol actie, humor en avontuur was een regelrechte kaskraker en leverde Depp zijn eerste Oscar-nominatie op. De Hollywood-ster zou nog twee keer genomineerd worden voor de filmprijs, maar heeft het eremetaal nooit daadwerkelijk in ontvangst mogen nemen.

Finding Neverland (2004)

In dit lekker sentimentele kostuumdrama speelt Johnny Depp de rol van J.M. Barrie, de schrijver van Peter Pan. Finding Neverland schijnt het niet zo nauw te nemen met de feiten, maar kijkt heerlijk weg. In totaal werd Finding Neverland dan ook genomineerd voor zeven Oscars, waaronder beste film, beste scenario en… beste hoofdrolspeler!

Rango (2011)

Acht jaar na Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl bundelden Depp en regisseur Gore Verbinski opnieuw de krachten. Deze keer voor de prettig gestoorde animatiefilm Rango. In deze even grappige als oogstrelende westernparodie speelt Depp een kameleon die zich voordoet als een revolverheld. En als je nog kunt schitteren in zo'n maffe rol, ben je wel een hele grote!

More content below the advertising