Daan Schuurmans en Fedja van Huet in Vliegende Hollanders
Source
Foto: Mark van Aller

Fedja van Huêt en Daan Schuurmans kennen elkaar al dertig jaar. De twee vrienden schitteren nu samen in de nieuwe serie Vliegende Hollanders. Wij spraken met deze hoogvliegers.

Fedja van Huêt speelt in Vliegende Hollanders de rijke vliegtuigbouwer Anthony Fokker, die een grote klant (lees: de KLM) nodig heeft om z’n vliegtuigen aan te verkopen.

Hoe was het om samen met je jeugdvriend Daan op de set te staan?

"Ik heb met Daan op de Toneelacademie gezeten, maar daarna zijn we ieder onze eigen weg gegaan. Af en toe speelden we in dezelfde producties, zoals Nieuwe Buren, maar dit is de eerste keer dat we écht samenspelen. Dat was heel leuk."

Article continues after the ad

Dacht je toen je het script las meteen: jaaa, hier wil ik in spelen?

"In eerste instantie was ik verbaasd, want ik lijk fysiek totaal niet op Anthony Fokker. Hij was klein, een beetje gedrongen. Waarom vragen ze mij hiervoor? Toen ik ging uitzoeken wie die man eigenlijk was, ontdekte ik dat het daar niet om gaat. Het is zo’n ongelofelijk interessant figuur, dus ja, dan wil je die rol wel spelen."

Zie jij jezelf als een hoogvlieger?

"Het is een combinatie van geluk en talent dat ik dit heb bereikt, denk ik. Ik heb hard gewerkt om te komen waar ik nu ben, maar je moet als acteur ook kansen krijgen. Het is zo gemeen, want je wordt de hele tijd beoordeeld door anderen en je moet maar hopen dat zij iets in je zien. Elke keer weer audities doen, afwachten of je wordt gekozen of niet. In die zin is acteur zijn een onzeker bestaan."

Daan Schuurmans speelt in Vliegende Hollanders KLM-oprichter Albert Plesman, die vliegtuigen nodig heeft om zijn noodlijdende KLM te redden.

Was het een feestelijk weerzien met Fedja?

"Door drukte met werk en kinderen is ons contact een beetje verwaterd. Daarom was het extra leuk om elkaar op de set van Vliegende Hollanders weer mee te maken. We hebben vaak samen gegeten en bijgepraat in Boedapest, waar veel opnames waren."

Had je ook ‘ja’ gezegd als hij niet in de serie had gespeeld?

"Ja. De KLM is onlosmakelijk met Nederland verbonden, dus ik vond het geweldig dat er een serie wordt gemaakt over het ontstaan ervan. Een man die de droom van het vliegen najaagt, in een tijd waarin daarnaar werd gekeken zoals wij nu naar ruimtereizen kijken. Plesman was een totale visionair, een beetje Elon Musk-achtig. Ik wilde zijn rol heel graag spelen."

Stel, je moet kiezen: zelf vliegen of door Fedja gevlogen worden, waar ga je voor?

"Dan neem ik zelf de stuurknuppel in handen, maar om met een gevleugelde filmuitspraak uit Top Gun te komen: he can be my wingman anytime."

Vliegende Hollanders is te zien vanaf zondag 18 oktober om 21:30 uur op NPO 1.

Het complete interview met Daan Schuurmans en Fedja van Huêt is te lezen in Veronica Magazine nummer 42. 

More content below the advertising