In de jaren '80 werd België onveilig gemaakt door de mysterieuze Bende van Nijvel. De groep misdadigers maakte talloze slachtoffers en over een van deze slachtoffers gaat de nieuwe film Niet Schieten.

Tot op de dag van vandaag weten we weinig over de Bende van Nijvel. De criminelen pleegden een aantal brute overvallen op Belgische supermarkten in de jaren '80. Daarbij vielen tientallen doden en gewonden. Een van de slachtoffers was de 9-jarige David van de Steen. Hij zag van dichtbij hoe zijn ouders en zusje werden doodgeschoten en keek daarna zelf in de loop van een geweer.

Met heel veel geluk heeft hij het bloedbad overleefd en hij schreef zijn ervaringen op in het boek Niet Schieten, dat is mijn papa. De titel van het boek verwijst naar de laatste woorden van zijn zusje en het verhaal vormde ook de inspiratie voor de nieuwe Belgische film Niet Schieten met in de hoofdrol Jan Decleir. 

De dramafilm speelt zich af na de aanslag in het winkelcentrum waarbij David zijn familie verloor. Hij belandt zwaargewond in het ziekenhuis en zijn grootvader Albert neemt de zorgt over de jongen op zich. Om een spannende draai aan het verhaal te geven, begint Albert te beseffen dat er meer speelt en dat de Bende misschien wel beschermd wordt. Ook is de jonge David zijn leven niet meer zeker, want hij heeft een van de daders gezien.

Niet Schieten draait vanaf 29 november in de bioscoop.

Statham in een topfilm

De films van Jason Statham zijn niet altijd even goed maar misdaadfilm Parker is een pareltje en combineert de actie die we kennen van Statham met een sterk verhaal. 

Meesterdief Parker leeft volgens een belangrijke code: hij steelt alleen van de rijken en doet geen onschuldige mensen pijn. Zijn collega's delen deze code niet en belazeren Parker door zijn geld te stelen en hem voor dood achter te laten. Parker pikt dit niet en bedenkt een plan om wraak te nemen. Met de hulp van de mooie Leslie plant hij een grote diefstal met zijn voormalige partners als doelwit.

Met Jason Statham weet je precies wat je kan verwachten. Hij speelt een stoere gast die problemen oplost met zijn vuisten en er zo nu en dan een leuke one-liner tegenaan gooit. In Parker speelt hij weer dezelfde rol maar het verhaal is veel sterker en regisseur Taylor Hackford, van topfilms The Devil's Advocate en Ray, weet hoe hij een goede misdaadfilm moet maken. 

Om 20:30 uur op Veronica. 

De Wereld Draait Door

- Boudewijn de Groot. Vanavond vertelt Boudewijn de Groot over protestliederen en zijn nieuwe album Even Weg dat hij in samenwerking met The Dutch Eagles maakte.

- Tafelheer: André van Duin

- Huisdichter Nico Dijkshoorn

 

RTL Late Night met Twan Huys

- Jan Smit (foto). Jan Smit komt vanavond langs om zijn nieuwe single Liever Dan M'n Eigen Leven voor het eerste live te laten horen.

- Lauren Verster. Lauren Verster volgt in haar programma Ik wil een kind mensen die een grote kinderwens hebben, maar voor wie kinderen krijgen een onmogelijke opgave lijkt. 

 

Pauw

- Derk Sauer. Het internationaal documentairefestival IDFA gaat vandaag van start in de hoofdstad. IDFA-voorzitter en media-ondernemer Derk Sauer doet een greep uit het omvangrijke programma en vertelt over zijn persoonlijke keuze aan tafel.

- A.F.Th. van der Heijden.

- Sigrid Kaag