In de jaren '80 werd België onveilig gemaakt door de mysterieuze Bende van Nijvel. De groep misdadigers maakte talloze slachtoffers en over een van deze slachtoffers gaat de nieuwe film Niet Schieten.

Tot op de dag van vandaag weten we weinig over de Bende van Nijvel. De criminelen pleegden een aantal brute overvallen op Belgische supermarkten in de jaren '80. Daarbij vielen tientallen doden en gewonden. Een van de slachtoffers was de 9-jarige David van de Steen. Hij zag van dichtbij hoe zijn ouders en zusje werden doodgeschoten en keek daarna zelf in de loop van een geweer.

Met heel veel geluk heeft hij het bloedbad overleefd en hij schreef zijn ervaringen op in het boek Niet Schieten, dat is mijn papa. De titel van het boek verwijst naar de laatste woorden van zijn zusje en het verhaal vormde ook de inspiratie voor de nieuwe Belgische film Niet Schieten met in de hoofdrol Jan Decleir. 

De dramafilm speelt zich af na de aanslag in het winkelcentrum waarbij David zijn familie verloor. Hij belandt zwaargewond in het ziekenhuis en zijn grootvader Albert neemt de zorgt over de jongen op zich. Om een spannende draai aan het verhaal te geven, begint Albert te beseffen dat er meer speelt en dat de Bende misschien wel beschermd wordt. Ook is de jonge David zijn leven niet meer zeker, want hij heeft een van de daders gezien.

Article continues after the ad

Niet Schieten draait vanaf 29 november in de bioscoop.

More content below the advertising