Er verschijnen zó veel films, dat het heel eenvoudig is om er eentje over het hoofd te zien. Soms worden ze niet meteen op waarde geschat; te hard afgerekend op zaken die dán modieus zijn, of… de bioscoopgangers zijn er gewoon niet voor te porren. Wat de reden ook is: deze actiefilms zijn het waard om nog eens te checken!

Master & Commander: The Far Side Of The World
Master & Commander, Met Russell Crowe is geen rechttoe rechtaan actiefilm. Het is een oorlogsdrama, met een aantal pittige gevechtsscènes. 

De film won twee Oscars (Beste Geluidsmontage en Cinematografie) en werd grotendeels jubelend ontvangen. Omdat de omzet tegenviel, 200 miljoen tegen een budget van 150 miljoen, zat een vervolg er helaas niet meer in… Jammer, want de film hintte er ontzettend op!

 

Punisher: War Zone
Punisher: War Zone is eigenlijk een b-film die door Marvel zelf gemaakt is. Dankzij verwoestende kritieken verdiende deze flop zijn bescheiden budget (zo’n 35 miljoen dollar) bij lange na niet terug.

Is War Zone een goede film? Nee, niet echt, daar hoeven we niet over te liegen… Zijn de gestoorde, bloederige fratsen van Frank Castle vermakelijk? Dát wel! Bekijk hier één van de eerste scènes uit de film.

In amper twee minuten tijd onthoofdt The Punisher (Ray Stevenson) een gehandicapte maffiabaas, breekt de nek van zijn vrouw(!), hangt hij ondersteboven aan een kroonluchter met twee machinepistolen én duwt hij een stoel dwars door iemands hoofd!

Dat het verhaal nergens op slaat, en het acteerwerk niet altijd bona fide is nemen we dan toch voor lief? Toevallig staat de film gewoon op Netflix!

 

The Taking Of Pelham 1 2 3
Denzel Washington en John Travolta nemen het tegen elkaar op in deze spannende actiethriller. Travolta kaapt een metro, en ov-medewerker Washington moet met de woeste gijzelnemer onderhandelen.

Deze versie uit 2009 is minder goed dan het origineel uit 1974, dat momenteel een score van 100 heeft op Rotten Tomatoes. Hoewel je kunt discussiëren of zo’n remake echt nodig is, werd deze film er te hard op afgerekend.

 

Dredd
De meedogenloze Judge Dredd werd bekend in de comics over Mega-City One. Deze stad, zo’n beetje de hele oostkust van de Verenigde Staten, is zó gaar en overbevolkt dat de wet er extreem hard gehandhaafd moet worden. Dredd is een soort politieagent, rechter én beul in één glimmend harnas.

Dredd werd al eerder verfilmd, met Sylvester Stallone, maar was in deze versie een stuk minder bruut dan de inspiratiebron. Dredd (2012) was een stuk grimmiger!

Hoewel deze film behoorlijk positief werd beoordeeld, bleven de bioscoopgangers achter. Omdat de film op dvd wél populair was, speelde Dredd ongeveer quitte. Mocht hij een keer op tv zijn, dan kun je het een stuk slechter treffen!


Waterworld
Kevin Costners mislukte prestigeproject Waterworld ging de geschiedenisboeken in als één van de grootste flops aller tijden. Dit kwam grotendeels door veel (veel!) domme keuzes tijdens het filmen, waardoor het budget bizar opliep.

Hoewel Waterworld geen superfilm is, is hij redelijk ondergewaardeerd: de verhalen die rondgingen over ‘de grootste flop ooit’ deed mensen denken dat Waterworld slechter was dan de film in werkelijkheid was.

Na de verkoop op videoband, dvd en via uitzendrechten voor televisiezenders werd Waterworld uiteindelijk zelfs winstgevend, al was het geen vetpot.

De thriller Glass draait nu in de bioscoop. Veronica Magazine ging naar Londen om met regisseur M. Night Shyamalan te praten over dit vervolg op Unbreakable en Split.

M. Night Shyamalan brak door met The Sixth Sense en sindsdien zijn de verwachtingen torenhoog. Even leek het alsof hij de magie verloren was, totdat hij Hollywood opnieuw veroverde met de thriller Split, over de schizofrene schurk Kevin die drie meisjes heeft ontvoerd. Zoals verwacht had M. Night weer een verrassing voor de kijker in petto. Aan het einde dook David Dunn op, Bruce Willis' personage uit Unbreakable, al die tijd bleken we dus te kijken naar het vervolg op deze superheldenfilm!

In Londen vertelt hij aan Veronica Magazine dat die verrassing niet uit het niets kwam. "Het idee om die twee bij elkaar te brengen, zat al in mijn eerste versie van Unbreakable. Ik had een verhaal geschreven met aan de ene kant David, een superheld, en aan de andere kant Kevin, een monster. Ik wilde echter ook vertellen over het huwelijk van David, maar daar was geen tijd voor omdat de door Kevin ontvoerde meisjes in gevaar waren.”

In Glass komen de hoofdpersonen uit Unbreakable en Split samen. De held David Dunn (Bruce Willis), de schurk Mr. Glass (Samuel L. Jackson) en het monster Kevin (James McAvoy). Omdat er zoveel jaar tussen de films zat, had dit een probleem kunnen worden. Want wat als de acteurs helemaal geen zin hadden in een vervolg?

Volgens de regisseur viel dat heel erg mee en was iedereen erg enthousiast. "Zij bleven mij juist vragen wanneer we weer een film gingen maken. Dan stond ik voor een stoplicht en stond ineens Sam naast me en riep: ‘Wanneer doen we nou dat vervolg, motherfucker?’ En toen ik voor die eindscène in Split bij Bruce aanklopte, hapte hij meteen toe."

Glass draait nu in de bioscoop. Het volledige interview met M. Night Shyamalan staat in Veronica Magazine. 

Het niveau van Raiders of the Lost Ark wordt net niet gehaald, maar Indiana Jones and the Temple of Doom is net zoals het eerste deel een geweldige avonturenfilm.

Indiana Jones komt na een incident in een nachtclub terecht in een klein dorpje dat geterroriseerd wordt door een levensgevaarlijke sekte. De sekte heeft een magische steen gestolen en de kinderen van de dorpelingen ontvoerd om als slaaf te werken. Samen met nachtclubzangeres Willie Scott en de bijdehante gids Short Round probeert Indy de steen terug te stelen en de kinderen te redden.

Het is zo goed als onmogelijk om Raiders of the Lost Ark te evenaren en dat wisten Steven Spielberg en George Lucas ook wel. Met Indiana Jones and the Temple of Doom hebben ze het daarom iets anders aangepakt. De avonturenfilm is nog steeds een spectaculaire achtbaanrit vol prachtige special effects, maar dit vervolg is ook een stuk duisterder. Gelukkig zorgt hulpje Short Round voor de komische noot, zodat de film niet té duister is. 

Om 20:00 uur op SBS6.