Wie dagelijks de auto pakt, weet hoe frustrerend het is om in de file te staan. Volgens Arjen Lubach is de oplossing heel simpel maar werkt de regering niet mee. 

Rekeningrijden is een controversieel begrip waar iedereen wel een mening over heeft, maar volgens Arjen Lubach is dat dé manier om eindelijk van die vervelende files af te komen. In een item van een dik kwartier legde Lubach uit dat het geen enkele nut heeft om de wegen te verbreden, wat dat leidt alleen maar tot meer auto's op de (verbrede) weg, en niet iedereen die in de spits in de file staat, gaat naar z'n werk. Dus maak rijden in de spits onaantrekkelijk en de drukte wordt direct minder. 

Waarom wordt rekeningrijden dan toch niet gezien als een mogelijke oplossing? Volgens Lubach is dat te wijten aan regeringspartijen VVD en CDA die de eigen achterban tevreden willen houden door deze 'vroempoen', zoals Lubach het noemt, niet te accepteren als alternatief. Met uitzondering van Cora van Nieuwenhuizen, de huidige minister van Infrastructuur en Waterstaat, zij vertelde negen jaar geleden dat het een werkbaar alternatief is. Maar ja, toen was ze ook nog geen minister voor de VVD...

Zondag met Lubach is iedere zondag te zien om 22:00 uur op NPO 3.

Article continues after the ad
More content below the advertising