Anky van Grunsven
Source
Foto: Robin Utrecht

Andere Tijden Sport staat deze zondag in het teken van Anky van Grunsven en de Spelen van 2004. Wij spraken met haar over deze heftige periode. 

In de aanloop naar de Olympische Spelen van 2004 overleed de vader van Anky van Grunsven. Dit had een grote impact op haar. "De eerste selectiewedstrijd voor de spelen in Athene was vlak na zijn overlijden," vertelt de dressuuramazone in Veronica Magazine. "Ik wilde niet rijden. De bondscoach zei: ‘Je móét, anders kun je niet naar Athene!’ Nou, dan ga ik toch niet! Ik had zo veel verdriet, ik kon het niet. De tweede selectiedag was op zijn verjaardag, dat was ook weer moeilijk. Die hele week ging niets goed. Maar op de dag zelf lukte alles, onbegrijpelijk."

'Ons pap'

Van Grunsven won haar tweede gouden medaille en deze periode staat centraal in Andere Tijden Sport. In het programma wordt ook de relatie met haar vader belicht. "Hij was niet altijd tactvol. Als ik aan het rijden was, werd ik ook altijd nerveus als hij binnenkwam. Dan denderde hij de bak in en riep: ‘Wat ben je nou toch aan het doen!?’ Een tijdje terug deed mijn broer hetzelfde en ineens realiseerde ik me waarom ik altijd zo nerveus was als ‘ons pap’ binnenkwam. Soms snap je dingen later pas. Maar hij was wel degene die mij op mijn eerste pony heeft gezet."

Niet in beeld

De kinderen van de Olympische kampioen doen ook aan paardensport en zij begeleidt hen op dezelfde manier zoals haar vader deed. "Mijn vader wilde overal bij zijn, maar was niet in beeld. Wilde helemaal niet met de eer strijken. Ik probeer zo ook met mijn kinderen om te gaan, van wie de oudste op hoog niveau springt. Ik help ze waar ik kan. Soms luisteren ze niet, omdat ik hun moeder ben. Daarom komen hier ook andere mensen lesgeven. Ik doe het net als hij: ik ben erbij, kijk ernaar en als ik iets zie wat niet goed gaat, bemoei ik me er wel mee."

Article continues after the ad

Eerlijk en oprecht

Haar vader was ook altijd erg eerlijk, wat niet iedereen kon waarderen, en dat trekje heeft ze ook van hem overgenomen. "Mijn vader was echt geen zachtaardige man. Maar altijd eerlijk en oprecht. Hij praatte nooit met mensen mee om aardig gevonden te worden. Ik ben daar ook wel goed in. Dat vinden sommige mensen niet leuk, maar je kunt jezelf wel altijd recht in de spiegel aankijken."

Andere Tijden Sport - Anky: in de naam van de vader is te zien op zondag 26 juli om 22:26 uur op NPO 1.

Het complete interview met Anky van Grunsven staat in Veronica Magazine nummer 30.

More content below the advertising