Sjoukje Hooymayer is afgelopen woensdag op 78-jarige leeftijd overleden. Ze was al enige tijd ernstig ziek.

Hooymaayer werd bij het grote publiek bekend als Dokter Lydie van der Ploeg uit de comedyserie Zeg 'ns Aaa, waarvoor Veronica Magazine precies 25 jaar na de laatste aflevering een grootse reünie organiseerde met de gehele originele cast. Ze verzuchtte toen nog: “Het is wonderbaarlijk dat we 25 jaar nadat we gestopt zijn er nog zijn, dat we nog leven. Dat vind ik echt heel uniek”.

Nog geen twee maanden later, uitgerekend op 1 april, werd bij haar eierstokkanker geconstateerd. Een aantal dagen na deze diagnose legde Sjoukje gedwongen haar rol in de musical My Fair Lady neer. De ziekte was op dat moment al in zo'n vergevorderd stadium uitgezaaid, dat de kans op genezing zelfs na zware en intensieve behandelingen minimaal zou zijn.

Article continues after the ad

In mei vertelde Hooymaayer in Pauw nog openhartig, en met een flinke dosis humor, over haar keuze om haar ziekte niet te behandelen: "Aan het einde weet je dus dat je een wrak bent, dan ben je geen schim meer van wie je nu bent en dan is het ook nog zo dat je te horen kunt krijgen: 'misschien heeft dit zin gehad.' En dan ben je dus volkomen verwoest. Dat ga ik niet doen."

Hans Cornelisse, haar tv-zoon in Zeg 'ns Aaa en de producent van My Fair Lady, liet namens de familie weten: "Sjoukje heeft de afgelopen maanden ontzettend genoten van het mooie weer en de prachtige zomer. Ze voelde zich gedragen en gesteund door zoveel mensen. Alle kaarten en bloemen die zij heeft ontvangen, naar aanleiding van haar ziekte, en haar afscheid van het toneel werden met een mix van verwondering en blijdschap ontvangen."

More content below the advertising