Sjoukje Hooymayer is afgelopen woensdag op 78-jarige leeftijd overleden. Ze was al enige tijd ernstig ziek.

Hooymaayer werd bij het grote publiek bekend als Dokter Lydie van der Ploeg uit de comedyserie Zeg 'ns Aaa, waarvoor Veronica Magazine precies 25 jaar na de laatste aflevering een grootse reünie organiseerde met de gehele originele cast. Ze verzuchtte toen nog: “Het is wonderbaarlijk dat we 25 jaar nadat we gestopt zijn er nog zijn, dat we nog leven. Dat vind ik echt heel uniek”.

Nog geen twee maanden later, uitgerekend op 1 april, werd bij haar eierstokkanker geconstateerd. Een aantal dagen na deze diagnose legde Sjoukje gedwongen haar rol in de musical My Fair Lady neer. De ziekte was op dat moment al in zo'n vergevorderd stadium uitgezaaid, dat de kans op genezing zelfs na zware en intensieve behandelingen minimaal zou zijn.

In mei vertelde Hooymaayer in Pauw nog openhartig, en met een flinke dosis humor, over haar keuze om haar ziekte niet te behandelen: "Aan het einde weet je dus dat je een wrak bent, dan ben je geen schim meer van wie je nu bent en dan is het ook nog zo dat je te horen kunt krijgen: 'misschien heeft dit zin gehad.' En dan ben je dus volkomen verwoest. Dat ga ik niet doen."

Hans Cornelisse, haar tv-zoon in Zeg 'ns Aaa en de producent van My Fair Lady, liet namens de familie weten: "Sjoukje heeft de afgelopen maanden ontzettend genoten van het mooie weer en de prachtige zomer. Ze voelde zich gedragen en gesteund door zoveel mensen. Alle kaarten en bloemen die zij heeft ontvangen, naar aanleiding van haar ziekte, en haar afscheid van het toneel werden met een mix van verwondering en blijdschap ontvangen."

Het Nederlands elftal doet het goed in The Nations League en als het team vanavond afrekent met Frankrijk is Oranje weer een stuk dichterbij de finale. 

Met een thuiswedstrijd in de Rotterdamse Kuip lijkt Oranje in het voordeel te zijn en dat kan het team van Ronald Koeman goed gebruiken in de wedstrijd tegen wereldkampioen Frankrijk. Na eerder verloren te hebben met 2-1 moet het elftal zich nu herpakken en de Fransen zien te verslaan. Dan is gelijkspel met Duitsland voldoende om de poule te winnen en door te gaan naar het finaletoernooi van de Nations League volgend jaar juni. 

Nations League: Nederland - Frankrijk begint om 20:25 uur met de voorbeschouwing en de wedstrijd is live te volgen vanaf 20:45 uur op NPO 1.

Narcos begon met de jacht op drugsbaron Pablo Escobar. Zijn dood was echter niet het einde van de drugsoorlog, maar het begin. Die strijd vindt in het vierde seizoen plaats in Mexico. 

Na drie seizoenen Narcos was het verhaal van de drugshandel in Colombia wel verteld, dus verleggen de makers hun terrein in deze opvolger/spin-off. De titel Narcos: Mexico geeft duidelijk aan waarheen precies. Perfect voor de liefhebbers van wat voorafging, want het stramien is hetzelfde. Opnieuw een verhaal over de opkomst van een kartel en de politiemannen die hun best doen om de drugsbazen achter slot en grendel te krijgen.

Maar ook handig voor wie hier wil aanhaken, want het verhaal begint helemaal vanaf het begin, in de jaren tachtig. We zien hoe een ambitieuze smokkelaar, gespeeld door Diego Luna, met veel succes zijn vakgenoten verenigt. Dat leidt er onder meer toe dat een Amerikaanse narcotica-agent, gespeeld door Michael Peña, met zijn gezin verhuist naar Guadalajara om dit nieuwe syndicaat kapot te maken.

Narcos: Mexico is vanaf vandaag te zien op Netflix.