Er wordt in Hilversum druk gewerkt aan de terugkeer van de quizklassieker Waku Waku. Deze spelshows van vroeger mogen wat ons betreft ook wel een doorstart maken!

Ren je Rot

Ren je Rot werd onder verschillende namen over de hele wereld geproduceerd. Maar nergens was deze scholierenquiz zo’n hit als in Nederland. Dat is vast te danken aan Martin Brozius, de prettig gestoorde presentator die met zijn aanstekelijke enthousiasme iedere aflevering de zaal in vuur en vlam zette!

Avro’s Sterrenslag

Tegenwoordig zijn de programma’s waarin BN’ers uit hun comfort zone stappen niet meer op tien handen te tellen. Maar in de jaren 80 was het nog heel bijzonder om televisiesterren van verschillende omroepen samen op de stormbaan te zien zwoegen. Komieken als André van Duin en een nog piepjonge Paul de Leeuw maakten het feest compleet!

Article continues after the ad

De Knock-Out Show

De Knock-Out Show was letterlijk te groot voor de studio. De halve Beekse Bergen moest worden afgezet om deze kennisquiz met niet minder dan duizend deelnemers tegelijk plaats te laten vinden. Maar de grootste troef was presentator Harry Vermeegen, de aangenaam chagrijnige tegenhanger van alle gladde, goedlachse quizmasters die in de jaren 80 de televisie bevolkten.

1-2-3 Show

De 1-2-3 Show was eind vorige eeuw de ultieme zaterdagavondshow. Rudi Carell, Ted de Braak en Henny Huisman presenteerden deze gelikte spelshow. Hoogtepunt was natuurlijk wanneer de Mispoes werd uitgereikt, een finaleprijs die kon bestaan uit bijvoorbeeld 2000 wasknijpers. Zo worden ze niet meer gemaakt!

Ron’s Honeymoonquiz

Geen wonder dat er in de jaren 90 meer mensen trouwen dan tegenwoordig. Alleen zo kon je meedoen aan Ron’s Honeymoonquiz, compleet met de toren van Pisa en een bord tomatensoep ter grootte van een pierenbad. Alleen al een terugkeer waard vanwege de onverwoestbare openingstune Engelen Bestaan Niet!

Doet-ie ’t of doet-ie ’t niet?

Nadat Peter-Jan Rens al de televisiehits De Grote Meneer Kaktus Show en Labyrinth op zijn naam had staan, scoorde hij een hattrick met Doet-ie ’t of doet-ie ’t niet?. De titel sloeg op de vraag hoe mensen zouden reageren in komische filmpjes. De combinatie van spelshow en verborgen-cameraprogramma bleek goed genoeg voor een Gouden Televizier-Ring.

Uhhh... Vergeet je tandenborstel niet!

In Uhhh... Vergeet je tandenborstel niet! maakten willekeurige mensen uit het publiek kans op een verre reis. De lekker chaotische spelshow werd in goede banen geleid door Rolf Wouters en zijn maffe assistent Meneer Sjon. De onvergetelijke openingstune schopte het tot de vijfde plek in de Nederlandse Top 40.

Lingo

Waar de meeste shows kozen voor ‘groot, groter, grootst’ koos Lingo voor een bescheiden aanpak. Met succes: het verslavende taalspelletje was maar liefst 25 jaar op de buis te zien! In die kwart eeuw tekenden Robert ten Brink, François Boulangé, Nance en Lucille Werner voor de presentatie. Kan wat ons betreft zo in de plaats voor DWDD!

More content below the advertising