Geordie Shore, Just Tattoo of Us, Ex on the Beach; tegenwoordig is er bij MTV weinig meer te zien dan opgepompte Instagrammers die elkaar de getatoeëerde huid vol schelden. Met heimwee denken we dan ook terug aan de tijd dat MTV nog een rebelse, grappige en baanbrekende zender was. Dit waren onze favorieten!

MTV Unplugged (1989)

Hoewel de 'M' in MTV al jaren ver te zoeken is, vormde muziek jarenlang het hart van de revolutionaire jongerenzender. Van Headbangers Ball tot Yo! MTV Raps, het kanaal had voor ieder wat wils! Maar de kers op de taart was MTV Unplugged, waarin legendarische artiesten als Nirvana, Pearl Jam en Björk akoestische optredens gaven in een intieme setting. Pure klasse!

The Real World (1992)

Big Brother wordt wel eens gezien als de eerste realitysoap, maar MTV was John de Mol vijf jaar voor met The Real World. Hierin volgen we een aantal huisgenoten die elkaar niet kennen, terwijl ze het proberen te maken in New York. Bijzonder: deze serie loopt in Amerika nog steeds en is met 33 seizoenen het langstlopende MTV-programma ooit.

Article continues after the ad

MTV’s Most Wanted (1992)

Sommige programma’s werden speciaal voor de Europese markt gemaakt. En zo kon het gebeuren dat MTV’s Most Wanted werd gepresenteerd door de prettig gestoorde Belg Ray Cokes. Dankzij zijn spontane presentatiestijl, vol vlotte humor en onderonsjes met de cameraman, maakte hij van elke uitzending een feestje dat je niet wilde missen!

Beavis & Butt-Head (1993)

In deze gepeperde animatieserie gaven twee puisterige pubers hilarisch commentaar op de videoclips die we dagelijks voorbij zagen komen op MTV. Tussendoor probeerden deze antihelden meisjes te ‘scoren’, snel geld te verdienen of brand te stichten. Beavis & Butt-Head waren zo populair, dat ze in 1996 zelfs hun eigen bioscoopfilm kregen!

MTV Cribs (2000)

Deze realityshow gaf ons een kijkje achter de voordeur van de muziekgoden. Zo kregen we een rondleiding door de inloopkast van Mariah Carey en feestten we mee met 50 Cent. Schandalig genoeg bleek jaren later dat veel huizen, auto’s en zelfs butlers voor een dagje gehuurd om indruk te maken op de kijkers van MTV Cribs.

Jackass (2000)

Met hun krankzinnige stunts en verregaande verborgencameragrappen liepen Johnny Knoxville en co ver vooruit op de YouTube-generatie. Dit baanbrekende programma werd sindsdien dan ook vaak gekopieerd, maar nooit geëvenaard. De leden van Jackass waren namelijk gezegend met een groot gevoel voor humor en zelfspot, iets waar het hun talloze klonen nogal eens aan ontbrak.

The Osbournes (2002)

Van Barbie tot de Bauers, tegenwoordig hoor je er niet meer bij als je geen eigen realitysoap hebt. Hardrocklegende Ozzy Osbourne en zijn lekker onbehouwen familie stonden aan de wieg van deze trend. In 2005 zette MTV een punt achter deze realityshow, maar vader en zoon reizen tegenwoordig de wereld rond voor het reisprogramma Ozzy & Jack's World Detour.

Pimp My Ride (2004)

In Pimp My Ride werden oude roestbakken onder leiding van rapper Xzibit omgetoverd tot droomauto’s. De creatievelingen van West Coast Customs voorzagen iedere verlopen vierwieler van megaspeakers, bubbelbaden, aquaria en andere prullaria. Helaas nam MTV ook hier een loopje met de werkelijkheid: het opknappen van de auto duurde volgens sommige kandidaten niet slechts een paar dagen, maar soms een wel een half jaar!

More content below the advertising