Vandaag vieren we door het hele land het einde van de Tweede Wereldoorlog. Deze spannende en aangrijpende Netflix-films vertellen de verhalen van de helden en de schurken uit die gitzwarte periode.

The Dirty Dozen (1967)

In deze lekker ouderwetse avonturenfilm worden twaalf veroordeelde misdadigers gerekruteerd om een aantal hooggeplaatste Duitse officieren uit te schakelen. Stoere acteurs als Lee Marvin, Jim Brown en Charles Bronson maken het machofeestje compleet.

Das Boot (1981)

In deze oorlogsklassieker van Wolfgang Peterson (In the Line of Fire) probeert de bemanning van een Duitse onderzeeër heelhuids thuis te komen na een aanval van Britse gevechtsvliegtuigen. Claustrofobie, verveling en doodsangst wisselen elkaar af in deze akelig intense duikbootfilm.

Article continues after the ad

Schindler’s List (1993)

Steven Spielberg toont in somber zwart-wit de gruwelen van de Holocaust door de ogen van Oskar Schindler (Liam Neeson), een Duitse zakenman die de Jodenvervolging niet langer kan negeren. Misschien wel de indrukwekkendste film over deze verschrikkelijke tragedie die Hollywood ooit heeft gemaakt.

Saving Private Ryan (1998)

Kapitein Frank Miller (Tom Hanks) wordt er met een speciale legereenheid op uitgestuurd om soldaat James Ryan (Matt Damon) te vinden in het door oorlog verscheurde Frankrijk. Dit aangrijpende oorlogsdrama van Steven Spielberg was goed voor vijf Oscars, waaronder beste regisseur en beste camerawerk.

The Pianist (2002)

In dit hartverscheurende oorlogsdrama verandert het comfortabele leven van een welgestelde joodse pianist door toedoen van de nazi’s in een levende hel. Adrien Brody won een Oscar voor zijn onvergetelijke titelrol.

Zwartboek (2006)

Carice van Houten speelt in Zwartboek speelt een joodse verzetsheldin op een levensgevaarlijke missie. Op het Nederlands Film Festival werd deze spannende oorlogsthriller van Paul Verhoeven beloond met een Gouden Kalf voor beste film, beste actrice en beste regisseur!

The Reader (2008)

Een Oscarwinnende Kate Winslet speelt een van de beste rollen uit haar loopbaan als Hanna Schmitz, een schijnbaar normale vrouw die er een duister oorlogsverleden op na blijkt te houden. Stephen Daldry, regisseur van het Netflix-drama The Crown, tekende voor de regie.

Inglourious Basterds (2009)

In deze snoeiharde oorlogsfilm van Quentin Tarantino geeft Brad Pitt leiding aan een groep Joods-Amerikaanse soldaten, die de wreedheid van de Duitse bezetters met gelijke munt terugbetaalt. Christoph Waltz zet met kolonel Hans Landa een van de griezeligste nazi’s uit de filmgeschiedenis neer.

Fury (2014)

In Fury volgen we de avonturen van een Amerikaanse tankeenheid op Duits grondgebied in de nadagen van de oorlog. Ook hier is het Brad Pitt die de Amerikaanse bevrijders belichaamt!

Riphagen (2016)

Riphagen vertelt het waargebeurde verhaal van een Amsterdamse crimineel die munt probeert te slaan uit de Jodenvervolging. Jeroen van Koningsbrugge tekende voor de titelrol van deze beruchte oorlogsmisdadiger.

More content below the advertising