Onze columnist Klaas zag een Amerikaanse reclame voorbij komen vol iconische filmauto's en besefte zich dat alle stoere wagens uit de jaren '80 en '90 komen.

Een tijdje geleden deed er een erg tof filmpje de ronde op internet. Het was een reclame voor een dienst van de Amerikaanse gigawinkel Walmart, waarbij je niet eens meer uit je auto hoeft te stappen om je boodschappen op te halen. Maar dat is bijzaak. De video is zo leuk omdat de auto’s die komen shoppen allemaal beroemde karren zijn uit films en series.

Zo komt de Batmobile voorbij, Lightning McQueen uit Cars, de koets uit Cinderella en de Mystery Machine van Scooby Doo. Maar het viel me op dat de coolste bakken nog steeds die uit de eighties en nineties zijn: de ECTO-1 uit Ghostbusters, de SUV’s uit Jurassic Park, KITT uit Knight Rider, de Mutt Cutts-mobiel uit Dumb & Dumber en uiteraard de De Lorean uit Back to the Future.

Article continues after the ad

Nu ben ik als veertiger natuurlijk bevooroordeeld, maar ik kan me uit de laatste twintig jaar niks van blik heugen dat ook in deze reclame had moeten zitten. Of het moet een auto uit een James Bond-film zijn, maar 007 rijdt al sinds de jaren zestig in de wreedste vehikels rond. Het is ook wel iets uit vervlogen tijden, om als filmheld je vaste auto te hebben.

De superhelden die nu de filmwereld domineren, hebben geen gemotoriseerd vervoer nodig, ook in de nieuwe Star Wars-films zijn er geen auto’s en de mannen en vrouwen uit de Fast & Furious-films mogen blij zijn als ze een uur in dezelfde auto kunnen zitten voordat hij in de prak gereden wordt. Fijn dus voor de fans van filmsterren op wielen dat er regelmatig weer eentje uit de garage mag.

Die witte bak uit Ghostbusters loeit binnenkort weer door de bioscoop in een nieuwe film: een direct vervolg op Ghostbusters 2, waarmee die versie met Melissa McCarthy van laatst dus totaal genegeerd wordt. In elk geval zit er dus sowieso één oude bekende in.

More content below the advertising