Onze columnist Klaas heeft al veel sterren geïnterviewd, maar Liam Neeson stelde wel hele strenge eisen aan het vraaggesprek. 

Als je als journalist gaat praten met de sterren laten de mensen om hen heen niks aan het toeval over. Soms wordt er in het allereerste mailverkeer over zo’n interview al melding gemaakt van de onderwerpen die taboe zullen zijn, maar meestal gebeurt dat vlak voordat het zover is. De meest voorkomende instructies heb ik intussen wel gehoord, maar vorige week was er een nieuwe.

Ik was in New York voor een interview met Liam Neeson, naar aanleiding van zijn nieuwe zwarte misdaadcomedy Cold Pursuit. Samen met drie andere reporters was ik aan het wachten tot hij zou arriveren in de hotelkamer waar het interview was, toen er een dame kwam vertellen hoe lang het nog zou duren. “Over twee minuten komt Liam. Alsjeblieft geen foto’s en geen hand geven.” Dat eerste is standaard zo’n beetje: al die selfies houden enorm op en er is vaak al zo weinig tijd. Maar dat van die hand geven had ik nog nooit gehoord.

Article continues after the ad

Ik was niet beledigd, want ik kan me niet eens voorstellen hoeveel handjes je elke dag moet schudden als populair acteur. En het is sowieso niet gebruikelijk bij groepsgesprekken. Er zijn acteurs die het standaard wél doen: zo perken ze de tijd waarin ze lastige vragen kunnen krijgen weer een beetje in. Vooral Vin Diesel is berucht wat dat betreft: voordat hij klaar is aan alle aanwezigen te vragen hoe ze heten en waar ze vandaan komen, ben je zo vijf minuten kostbare interviewtijd verder.

Maar in elk geval kan er met hem over alles gepraat worden. Het meest gehoorde verboden onderwerp is uiteraard het privéleven, al wordt daar meer de nadruk op gelegd als de acteur in kwestie in het nieuws is met scheidingen of andere schandalen. Maar het kan ook andersom. Een vast terugkerend verzoek bij gesprekken met Richard Gere is of er alsjeblieft géén vragen gesteld kunnen worden over zijn boeddhistische geloof – maar dan van de andere journalisten! Want anders praat hij namelijk nergens anders meer over…

More content below the advertising