Met al die miljarden-verdienende films vol Marvel-helden die de bioscopen domineren, zou je vermoeden dat de man die ze bijna allemaal bedacht heeft, is gestorven als één van de rijkste mensen van de wereld. Mwah...

Hoewel Stan Lee met zijn geschatte vermogen van vijftig miljoen dollar bepaald geen armoedzaaier was, had er financieel veel meer ingezeten voor hem. Het 95-jarige boegbeeld van Marvel dat vorige week is heengegaan, was beter in het bedenken van toffe superhelden dan in zaken doen. 

Sinds 1939 werkte hij bij de uitgever die later Marvel zou worden en stond daar aan de wieg van Spider-Man, de X-Men, Iron Man, Thor, de Hulk, Fantastic Four en nog veel meer comic-grootheden. Niet in z’n eentje, zoals vaak gedacht wordt, maar samen met een heleboel andere tekenaars en schrijvers. Maar Lee was de beste ambassadeur voor al die stripcreaties, ook in de lange periode dat het grote publiek geen fluit gaf om superhelden. Dat is nu wel anders: de films met zijn helden erin hebben al bijna 25 miljard dollar binnen gehaald. Dat was dus een prima deal voor Disney, toen ze Marvel nu bijna tien jaar geleden kochten voor vier miljard. Op dat moment had Lee al geen aandeel meer in het bedrijf, dus van die aankoop heeft hij niet geprofiteerd.

Article continues after the ad

Maar de Marvel-mascotte bleef hij. Zijn gastoptredens, die hij in zowat elke film heeft gedaan sinds de eerste X-Men, zijn inmiddels legendarisch. En vastgelegd in zijn contract, trouwens. Voor zover bekend, hebben we er nog drie te goed: hij komt straks nog voorbij in Ralph Breaks the Internet, Captain Marvel en de laatste Avengers. Da’s een troostend vooruitzicht.

More content below the advertising