Tijdens de Olympische Spelen van 2012 werden mijn vriendin en ik uitgenodigd om een aantal sporten live te gaan bekijken in Londen. 

Het enige dat we ervoor hoefden te doen, was onze Olympische ervaringen in de ochtenden tijdens het gezamenlijke ontbijt te delen met de bedrijven die een paar dagen over kwamen om de Olympische sfeer te proeven. M’n vriendin vertelde over de lange weg naar haar bronzen, zilveren en gouden medaille, ik over de drie keer dat ik me net of ruim niet wist niet te plaatsen. Verschil moet er zijn. Het hoeft van mij alleen niet zo groot. Afijn.

Wie er ook aanwezig was, was Erica Terpstra. Ik kende haar niet goed, wist dat ze heel vroeger hard kon zwemmen, verdomd lang in de politiek had gezeten en iets in het Olympisch comité had gedaan. Ik vreesde eerlijk gezegd voor een bobo. 

Nou, er kwam veel binnen, maar een bobo was ze zeker niet. Niks was Erica te veel. Praatje hier, lange metroreis daar, kaartjes die er uiteindelijk niet waren waardoor er niet gekeken kon worden, niks kon haar goede humeur verzieken. Vanaf dat moment had ik een zwak voor Erica en ben ik haar blijven volgen. Figuurlijk dan, want letterlijk was niet te doen met al die trips voor Erica op Reis.

Article continues after the ad

Van 2011 tot 2017 ging Erica de wereld over, daarna was het tot haar grote teleurstelling klaar. Maar zie daar, Omroep Max en Erica hebben besloten er toch nog een seizoen aan vast te plakken. Of ze waren vergeten dat ze überhaupt gestopt waren, dat kan natuurlijk ook op die leeftijd.

Aangezien ik mensen ken die mensen kennen die weer mensen kennen, mocht ik de eerste aflevering van het nieuwe seizoen alvast zien. Hierin gaat Erica naar Brazilië, naar de stad Salvador da Bahia, vooral bekend omdat dit de plek was waar lang geleden veel Afrikaanse slaven aan land werden gebracht. Die invloeden zijn heden ten dagen nog goed zichtbaar in het geloof en de vele rituelen, eentje waar Erica bij hoge uitzondering aan mee mag doen. Hoogtepunt daarbij is wat mij betreft dat een volledig in het wit geklede Erica bedolven wordt onder de popcorn. Een ritueel dat mij ook wel wat lijkt trouwens. Erica vindt het allemaal prachtig, en weet dat gevoel wederom geweldig op de kijker over te brengen.

Vrijdag 30 november om 21.30 uur is Erica op Reis te zien op NPO 1. Vergeet het niet!

More content below the advertising