Zo'n popcornbad lijkt mij ook wel wat

Tijdens de Olympische Spelen van 2012 werden mijn vriendin en ik uitgenodigd om een aantal sporten live te gaan bekijken in Londen. 

Het enige dat we ervoor hoefden te doen, was onze Olympische ervaringen in de ochtenden tijdens het gezamenlijke ontbijt te delen met de bedrijven die een paar dagen over kwamen om de Olympische sfeer te proeven. M’n vriendin vertelde over de lange weg naar haar bronzen, zilveren en gouden medaille, ik over de drie keer dat ik me net of ruim niet wist niet te plaatsen. Verschil moet er zijn. Het hoeft van mij alleen niet zo groot. Afijn.

Wie er ook aanwezig was, was Erica Terpstra. Ik kende haar niet goed, wist dat ze heel vroeger hard kon zwemmen, verdomd lang in de politiek had gezeten en iets in het Olympisch comité had gedaan. Ik vreesde eerlijk gezegd voor een bobo. 

Nou, er kwam veel binnen, maar een bobo was ze zeker niet. Niks was Erica te veel. Praatje hier, lange metroreis daar, kaartjes die er uiteindelijk niet waren waardoor er niet gekeken kon worden, niks kon haar goede humeur verzieken. Vanaf dat moment had ik een zwak voor Erica en ben ik haar blijven volgen. Figuurlijk dan, want letterlijk was niet te doen met al die trips voor Erica op Reis.

Van 2011 tot 2017 ging Erica de wereld over, daarna was het tot haar grote teleurstelling klaar. Maar zie daar, Omroep Max en Erica hebben besloten er toch nog een seizoen aan vast te plakken. Of ze waren vergeten dat ze überhaupt gestopt waren, dat kan natuurlijk ook op die leeftijd.

Aangezien ik mensen ken die mensen kennen die weer mensen kennen, mocht ik de eerste aflevering van het nieuwe seizoen alvast zien. Hierin gaat Erica naar Brazilië, naar de stad Salvador da Bahia, vooral bekend omdat dit de plek was waar lang geleden veel Afrikaanse slaven aan land werden gebracht. Die invloeden zijn heden ten dagen nog goed zichtbaar in het geloof en de vele rituelen, eentje waar Erica bij hoge uitzondering aan mee mag doen. Hoogtepunt daarbij is wat mij betreft dat een volledig in het wit geklede Erica bedolven wordt onder de popcorn. Een ritueel dat mij ook wel wat lijkt trouwens. Erica vindt het allemaal prachtig, en weet dat gevoel wederom geweldig op de kijker over te brengen.

Vrijdag 30 november om 21.30 uur is Erica op Reis te zien op NPO 1. Vergeet het niet!

Al naar Widows geweest? Doen, hele sterke film. Dan kun je meteen één van de populairste actrices van dit jaar aan het werk zien. 

Dan kun je meteen één van de populairste actrices van dit jaar aan het werk zien. Nee, ik bedoel niet Viola Davis of Michelle Rodriguez, maar Olivia, de witte terriër die in de film te zien is als het beestje van het personage van Davis, die haar enige steun is na de dood van haar criminele man. Dit was alweer de derde acteerklus van Olivia in 2018: ze zat ook in de Netflix-serie Insatiable en had een memorabel optreden in Game Night als de hond van de verdachte buurman.

Of zo’n dier een leven in de filmindustrie leuk vindt, zal niemand met zekerheid kunnen zeggen, maar voor haar baasje is het in ieder geval goed nieuws. Een veelgevraagde dierenacteur verdient namelijk heel aardig en mocht Olivia nu uit gaan groeien tot een grote ster, dan kan ze straks botten begraven in al dat geld. Ken je Eddie nog bijvoorbeeld, de Jack Russell van de vader van Frasier uit de gelijknamige comedyserie uit de nineties? Die kreeg seizoenenlang tienduizend dollar per aflevering op zijn hondenbankrekening gestort.

Maar ho: boek niet meteen een ticket naar Hollywood als jouw Fikkie ook zo leuk kan opzitten. De gemiddelde hond, huiskat of parkiet en zijn trainer houden aan hun werk ongeveer elf euro per uur over. Dat wordt een stuk meer als je een perfect gedresseerde beer of struisvogel kunt leveren, maar dan word je natuurlijk minder vaak gebeld. En je kosten zijn aanzienlijk met al die kooien, vergunningen en vervoer. Het is al net als met acteurs van het menselijke soort: voor de lucky few is het glitter en glamour, maar voor de meesten is het sappelen.

Eén belofte: ik zal niet twerken

Mocht u mij een keer in een andere outfit willen zien dan sportkleding of een polo, dan is woensdag 19 december dé kans daarvoor.

Dan is namelijk de verkiezing van Sportman van het Jaar. Dus dat betekent smoking. Nu hoor ik u denken: Maar het is toch lichtjaren geleden dat jij zelf gesport hebt? Zijn die er in jouw maat? En daarbij, je hebt toch nooit echt iets groots gepresteerd? 

Dat klopt bijna allemaal, alleen als coach van Nederlands beste tennisster Kiki Bertens, ben ik dit jaar genomineerd als coach van het jaar. Leuk natuurlijk, betekent dat het behoorlijk wat mensen is opgevallen dat ze een buitengewoon goed jaar heeft gehad. En dat ik er iets mee te maken heb. Maar dat is het precies. Iets mee te maken. Hoeveel weet niemand, ik ook niet. En dat maakt ook niet uit. Het gaat om Kiki, zij heeft al die balletjes met verdomd aardige snelheid over het net en binnen die lijnen geslagen. Ik niet.

U kunt zich misschien voorstellen dat dat dan behoorlijk raar voelt als coach, dat jij wel genomineerd bent en de speler niet. Een beetje alsof de visite alleen mij bedankt voor het heerlijke eten terwijl ik alleen de boodschappen heb gehaald en Fatima drie uur bezig is geweest om die butter chicken op smaak te brengen.
 

Dus zonder Kiki, maar als Team Bertens naar het Sportgala 19 december. En hopen op een avond waarbij de sport in het zonnetje wordt gezet. Ik weet zeker dat dat het idee van de organisatie is, alleen is de bal daar de afgelopen jaren een paar keer behoorlijk misgeslagen. Rare muziekkeuzes, slechte cabaretstukjes, grappig bedoelde filmpjes van genomineerde sporters, ze zijn regelmatig voorbijgekomen. Het valt ook niet mee, iedere keer iets nieuws verzinnen. Wat van mij trouwens ook helemaal niet zou hoeven. Prop het gewoon barstens vol met de mooiste sportbeelden van het jaar. Goeie muziek eronder. Klaar.

Maar het kan altijd erger. Bij de uitreiking van de Gouden Bal voor de beste voetballers zo’n drie weken geleden, werd de Deense winnares Ada Hegerberg gevraagd om op het podium te twerken. Dat kan ik u in ieder geval beloven, dat ik bij winst niet zal twerken. En bij verlies ook niet. Dan kunt u met een gerust hart inschakelen woensdagavond 19 december, mocht u iets met sport hebben.