Zo'n popcornbad lijkt mij ook wel wat

Tijdens de Olympische Spelen van 2012 werden mijn vriendin en ik uitgenodigd om een aantal sporten live te gaan bekijken in Londen. 

Het enige dat we ervoor hoefden te doen, was onze Olympische ervaringen in de ochtenden tijdens het gezamenlijke ontbijt te delen met de bedrijven die een paar dagen over kwamen om de Olympische sfeer te proeven. M’n vriendin vertelde over de lange weg naar haar bronzen, zilveren en gouden medaille, ik over de drie keer dat ik me net of ruim niet wist niet te plaatsen. Verschil moet er zijn. Het hoeft van mij alleen niet zo groot. Afijn.

Wie er ook aanwezig was, was Erica Terpstra. Ik kende haar niet goed, wist dat ze heel vroeger hard kon zwemmen, verdomd lang in de politiek had gezeten en iets in het Olympisch comité had gedaan. Ik vreesde eerlijk gezegd voor een bobo. 

Nou, er kwam veel binnen, maar een bobo was ze zeker niet. Niks was Erica te veel. Praatje hier, lange metroreis daar, kaartjes die er uiteindelijk niet waren waardoor er niet gekeken kon worden, niks kon haar goede humeur verzieken. Vanaf dat moment had ik een zwak voor Erica en ben ik haar blijven volgen. Figuurlijk dan, want letterlijk was niet te doen met al die trips voor Erica op Reis.

More content below the advertising

Van 2011 tot 2017 ging Erica de wereld over, daarna was het tot haar grote teleurstelling klaar. Maar zie daar, Omroep Max en Erica hebben besloten er toch nog een seizoen aan vast te plakken. Of ze waren vergeten dat ze überhaupt gestopt waren, dat kan natuurlijk ook op die leeftijd.

Aangezien ik mensen ken die mensen kennen die weer mensen kennen, mocht ik de eerste aflevering van het nieuwe seizoen alvast zien. Hierin gaat Erica naar Brazilië, naar de stad Salvador da Bahia, vooral bekend omdat dit de plek was waar lang geleden veel Afrikaanse slaven aan land werden gebracht. Die invloeden zijn heden ten dagen nog goed zichtbaar in het geloof en de vele rituelen, eentje waar Erica bij hoge uitzondering aan mee mag doen. Hoogtepunt daarbij is wat mij betreft dat een volledig in het wit geklede Erica bedolven wordt onder de popcorn. Een ritueel dat mij ook wel wat lijkt trouwens. Erica vindt het allemaal prachtig, en weet dat gevoel wederom geweldig op de kijker over te brengen.

Vrijdag 30 november om 21.30 uur is Erica op Reis te zien op NPO 1. Vergeet het niet!

More content below the advertising

Onze columnist Klaas is blij dat er geen Oscar is gekomen voor 'populaire film', want het is een beetje een troostprijs die beter past bij de MTV Movie Awards.

Even leek het erop dat we dit jaar voor het eerst sinds zeventien jaar getrakteerd zouden gaan worden op een nieuwe Oscar-categorie, maar die plannen gingen al vrij snel na de aankondiging weer de ijskast in. Een Oscar voor de beste ‘populaire’ film: het is ook een problematisch idee. Het werd uitgebroed als onderdeel van de voortdurende pogingen om meer kijkers te trekken naar de uitreiking.

Ik vraag me af wat de Academy hier precies van verwacht had. Stel nou dat Avengers: Infinity War die nieuwe Oscar zou winnen. Dan beklimmen Kevin Feige en misschien Mitchell Bell het podium om de prijs in ontvangt te nemen. Wie? Tja, dat zijn twee van de producenten van de film, de mensen die doorgaans prijzen voor films in ontvangst nemen. Niet echt spetterende tv, denk ik zo.

More content below the advertising

Natuurlijk kunnen ze ook Chris Hemsworth, Scarlett Johansson en Robert Downey jr. mee het podium op slepen, maar waarschijnlijk zijn zij er toch wel: het stikt bij de Oscars altijd van de sterren die hun nieuwe films komen pluggen door een prijs uit te reiken. Dus dat maakt ook het verschil niet. En wie wil de popcorn-Oscar nou eigenlijk winnen? Een nominatie is eigenlijk een classificatie als B-product: een film die niet goed genoeg was voor de categorie beste film, maar die we toch een prijsje willen geven.

Toen de plannen vorig jaar bekend gemaakt werden, was Black Panther meteen de gedoodverfde winnaar, maar hoofdrolspeler Chadwick Boseman benadrukte meteen dat hun film voor niks minder ging dan beste film. Dat vertrouwen bleek niet misplaatst, want Black Panther zit bij de acht kanshebbers dit jaar en is na een prestigieuze prijs van de vakbond voor acteurs opeens gepromoveerd tot gevaarlijke outsider. Misschien moet het Oscar-comité maar niet meer proberen de show te veranderen in de MTV Movie Awards.

De zon gaat als een malle voor je schijnen

Raemon Sluiter was net zoals iedereen verrast dat Piet Paulusma mocht vertrekken bij SBS6. Hij gaat de weerman missen en vraagt zich af of de zender wel slim bezig is.

Het kwam als een donderslag bij heldere hemel. Na 23 jaar trouwe dienst heeft SBS besloten het contract met weerman Piet Paulusma niet te verlengen. 31 december zal ‘Oant moarn’ voor het laatst klinken. Hoewel… Gaat hij dat wel zeggen, als het ‘tot morgen’ betekent en hij de volgende dag niet op de buis verschijnt?

Natuurlijk gaat hij dat blijven zeggen. Want er gaat een front met aanbiedingen aankomen voor Piet, dat kan niet anders. Bij omroep Max zou hij gezien zijn leeftijd natuurlijk geweldig passen, en voor RTL zou het ook een geweldige stunt zijn. Die zeggen nu dat hij er met z’n SBS-verleden niet past, maar u kent het gezegde: Niks zo veranderlijk als het weer en met elkaar strijdende zenderbazen. Over Piet maak ik me geen zorgen. Over SBS daarentegen…

More content below the advertising

Vernieuwen snap ik. Maar de vraag als je gaat vernieuwen, waarom ga je dan in zee met iconen die in de hoog zomer/ begin herfst van hun carrière zijn? werpt zich natuurlijk wel op. Ik druk me voorzichtig uit, want ik wil geen Gordon op m’n dak. Laat die maar met Angela de Jong door de modder rollen. Is misschien wel een aardig format, trouwens. Ik zit niet te springen om een tv-carrière, maar als ze nog een scheidsrechter nodig hebben, mogen ze me bellen. Ik hoop op een verlenging.

Maar genoeg over SBS. Te veel zelfs. Piet, nu pakken de donkere wolken zich misschien even samen, de zon gaat straks weer als een malle voor je schijnen. Er valt altijd meer regen naast je, dan op je. Laat ze bij SBS maar. Jij weet als geen ander dat als je wind zaait, je storm zult oogsten. Laat ze maar de opgaande zon aanbidden. Het staal wordt in de wind gehard, en jij gaat voor de regen thuis zijn.

Mooi hoe je netjes blijft in je interviews, tegen de wind in is het immers kwaad roeien. Zo gaat het nou eenmaal in die wereld, als het in de kajuit regent, dat drupt het in de hut. Maar jij laat de wind niet door de hekken waaien. Ik hoop dat ze je niet met de noorderzon gaan laten vertrekken, dat ze je eerst op een mooie manier flink in het zonnetje gaan zetten. Want als er iemand met z’n neus in de wind mag lopen, ben jij het.

Oant moarn, Piet. Tot morgen.