'Ik dacht: wat moet dat irritante mannetje daar?'

Toen ik een aantal jaar geleden tennisjeugd begeleidde, vroeg ik wat ze nou zoal luisterden op die grote koptelefoons. Ik kreeg er eentje aangereikt, en het eerste wat ik hoorde was: “Als je een beetje wil chillen is het geen probleem, dan ga ik erheen, ik kom niet alleen, want ik heb drank en drugs, ik heb drank en drugs”.

De rest van de week ging de discussie over of dit soort teksten nu moeten kunnen voor jongeren. Hun standpunt was dat de trainer het allemaal iets te serieus nam. De trainer kwam er trouwens een half jaar later pas achter dat het niet “Als je een beetje wil chillen” is, maar “Als je bitch wil chillen”. Als ik dat had geweten, had ik de koptelefoons een week lang te serieus ingenomen.

En het werd niet beter. Hoe meer ik van ’m zag, hoe meer ik ’m een Lil’ Kleine Irritant Mannetje vond. Op filmpjes gooide hij er meer ‘kankers’ uit dan je op een willekeurige dag in het Erasmus Ziekenhuis hoort. Op een ander filmpje maakte hij een meisje belachelijk vanwege haar gewicht, en op nog een paar andere reageerde hij uiterst denigrerend op mensen die gewoon hun werk deden, zoals politie en vrijwilligers. De naam Lil’ Kleine leek me vooral slaan op z’n incasseringsvermogen. Iets dat bevestigd werd bij zijn deelname aan Expeditie Robinson. Na een Kleine drie dagen trok Lil’ Kleine het niet meer. 

Maar de reden waarom was verrassend, voor mij in ieder geval. Waar ik dacht dat Kleine vooral z’n heel mooie en vooral dure appartement en auto miste, miste hij de mensen om ’m heen, vond hij het heerlijk zonder telefoon, en had inzicht gekregen waar het nou eigenlijk allemaal om draait. Toeval of niet, sindsdien lijkt het allemaal een stuk rustiger rond Kleine. 

En nu is Kleine coach in het nieuwe seizoen van The Voice of Holland. Waar ik eerder dacht van: moet dat irritante mannetje op die stoel, denk ik nu dat hij wel van toegevoegde waarde kan zijn. Hoe je het ook wendt of keert, Kleine weet wat het is om succesvol te worden, en zijn. En dat kunnen de kandidaten zeker gebruiken. Als ze dan ook nog iets respectvoller kunnen blijven naar mensen die netjes hun werk proberen te doen, en die vreselijke ziekte qua scheldwoord overslaan, ben ook ik helemaal happy. En ga ik iedere vrijdag om half negen weer chillen bij RTL 4, want ik heb chips en bier. Ik heb chips. En bier.

Het nieuwe seizoen van The Voice of Holland is vanaf vrijdag 2 november om 20.30 uur te zien op RTL 4.

Ik gok dat All You Need Is Love wint

Onze columnist Klaas kijkt al vooruit op de kerstperiode en vraagt zich af welke films goed gaan scoren.

Bioscopen halen een royaal deel van hun opbrengst binnen in de laatste twee maanden van het jaar, zeker in Nederland. We zijn hier echte winter-filmkijkers en daar houden de makers van eigen bodem in elk geval rekening mee. Maar ook internationaal zetten de studio’s steevast een heleboel potentiële kaskrakers klaar, want rondom de kerst naar de bioscoop gaan is over heel de wereld een geliefde traditie.

Eén van die blockbusters arriveert deze week al in de zalen, dus is het een mooi moment om op de zaken vooruit te lopen en te voorspellen wat de grote kerstklapper van dit jaar gaat worden. Eén van de voornaamste kanshebbers draait dus al bijna: Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald. Dat lijkt vroeg om nog wat bezoekers te kunnen trekken tegen de tijd dat de Kerstman ten tonele verschijnt, maar deze Potter-prequel zit niet voor niks in hetzelfde ‘time slot’ als veel van de Harry-films: die vult de stoelen nog tot diep in december.

Een andere geheide hit is All You Need Is Love, een romcom die de Alles is Liefde van dit jaar moet gaan worden. Dat is vaker geprobeerd en het is een paar keer nog bijna gelukt ook, maar deze heeft alles in zich om die ambitie echt waar te maken. Is dat soort humor je wat te braaf, dan heeft Jandino nog het tweede deel van Bon Bini Holland voor je. Of als het juist nog wat opgepoetster moet allemaal, dan staat er nog een ander deel twee op de kalender: Mary Poppins Returns.

Allemaal goede kandidaten voor een dik kerstsucces en dan heb ik de meest klassieke kerstfilm van het stel nog niet eens genoemd: de animatiefilm The Grinch. Maar toch gok ik erop dat All You Need Is Love dit jaar als kerstkampioen uit de bus komt. Die cast, Will Koopman, het feelgood-verhaal, die titel: dan heb je geen kerstwonder meer nodig.

Het is me toch een teringzooi daar

Het nieuwe EO-programma Genaaid zette onze columnist Raemon Sluiter aan het denken over zijn eigen kledingkeuzes. 

Bij een nieuw programma dat Genaaid heet, denkt u waarschijnlijk in eerste instantie aan die droevige schwalbes op de voetbalvelden. Aan onze minister-president met zijn valse beloftes. Of aan Kim Holland die zich weer eens van haar beste kant laat zien. Welke kant dat is, laat ik aan ieder voor zich, smaken verschillen.

Maar nee, Genaaid is een nieuw programma van de EO, dus kan er door Kim wel een streep. En ik moet u teleur- dan wel geruststellen, het gaat ook niet over het seksleven van Andries Knevel. Maar ook zonder de hulp van Kim en Andries zou dit programma het wel eens heel goed kunnen gaan doen.

In Genaaid gaat Jennifer Hoffman met een aantal kledingontwerpers op reis om te zien hoe de ontworpen kleding uiteindelijk gemaakt wordt, en welke gevolgen dat heeft. Allemaal leuk een aardig dat fashionwereldje, maar wat gebeurt er nou eigenlijk voor je collectie in de winkel ligt? Bijna iedereen weet over het hongerloon dat de arbeiders daar krijgen. Maar is er nog meer dat het daglicht niet kan verdragen?

In de eerste aflevering (woensdagavond op NPO 3) overvalt Jennifer de jonge ontwerpers met het bericht dat ze naar Myanmar gaan. Chapeau voor de makers: ik kan me zo voorstellen dat de deelnemers dachten twee weken naar Milaan te gaan, even lunchen met Donatella Versace, brainstormsessie met Viktor en Rolf, en ’s avonds nog een feestje meepakken met Doutzen Kroes en Karl Lagerfeld.

Maar in plaats daarvan mogen ze naar de katoenvelden om mee te helpen, naar de ververijen om te zien met wat voor verschrikkelijke (pardon dames en heren van de EO, maar dit is nu eenmaal hoe ik dingen nog iets duidelijker maak) teringzooi de arbeiders moeten werken om onze shirtjes een leuk kleurtje te geven. En die troep gaat vervolgens zo de rivier in, waar het weer in het drinkwater terechtkomt en het land ermee besproeid wordt. Met een beetje geluk gaan er bomen met fel gele en roze T-shirts groeien. En met een beetje pech gaat er een heel land naar de kloten omdat wij die leuke trui ook toch ook wel graag in het kobaltblauw willen.

Ik ga in ieder geval kijken. En proberen iets bewuster met m’n kledingkeuze aan de slag te gaan.