Toen ik een aantal jaar geleden tennisjeugd begeleidde, vroeg ik wat ze nou zoal luisterden op die grote koptelefoons. Ik kreeg er eentje aangereikt, en het eerste wat ik hoorde was: “Als je een beetje wil chillen is het geen probleem, dan ga ik erheen, ik kom niet alleen, want ik heb drank en drugs, ik heb drank en drugs”.

De rest van de week ging de discussie over of dit soort teksten nu moeten kunnen voor jongeren. Hun standpunt was dat de trainer het allemaal iets te serieus nam. De trainer kwam er trouwens een half jaar later pas achter dat het niet “Als je een beetje wil chillen” is, maar “Als je bitch wil chillen”. Als ik dat had geweten, had ik de koptelefoons een week lang te serieus ingenomen.

En het werd niet beter. Hoe meer ik van ’m zag, hoe meer ik ’m een Lil’ Kleine Irritant Mannetje vond. Op filmpjes gooide hij er meer ‘kankers’ uit dan je op een willekeurige dag in het Erasmus Ziekenhuis hoort. Op een ander filmpje maakte hij een meisje belachelijk vanwege haar gewicht, en op nog een paar andere reageerde hij uiterst denigrerend op mensen die gewoon hun werk deden, zoals politie en vrijwilligers. De naam Lil’ Kleine leek me vooral slaan op z’n incasseringsvermogen. Iets dat bevestigd werd bij zijn deelname aan Expeditie Robinson. Na een Kleine drie dagen trok Lil’ Kleine het niet meer. 

Maar de reden waarom was verrassend, voor mij in ieder geval. Waar ik dacht dat Kleine vooral z’n heel mooie en vooral dure appartement en auto miste, miste hij de mensen om ’m heen, vond hij het heerlijk zonder telefoon, en had inzicht gekregen waar het nou eigenlijk allemaal om draait. Toeval of niet, sindsdien lijkt het allemaal een stuk rustiger rond Kleine. 

En nu is Kleine coach in het nieuwe seizoen van The Voice of Holland. Waar ik eerder dacht van: moet dat irritante mannetje op die stoel, denk ik nu dat hij wel van toegevoegde waarde kan zijn. Hoe je het ook wendt of keert, Kleine weet wat het is om succesvol te worden, en zijn. En dat kunnen de kandidaten zeker gebruiken. Als ze dan ook nog iets respectvoller kunnen blijven naar mensen die netjes hun werk proberen te doen, en die vreselijke ziekte qua scheldwoord overslaan, ben ook ik helemaal happy. En ga ik iedere vrijdag om half negen weer chillen bij RTL 4, want ik heb chips en bier. Ik heb chips. En bier.

Article continues after the ad

Het nieuwe seizoen van The Voice of Holland is vanaf vrijdag 2 november om 20.30 uur te zien op RTL 4.

More content below the advertising