Op de één of andere manier kom ik altijd op hetzelfde kanaal uit wanneer ik in Amerika aan het zappen ben: Food Network

Op de één of andere manier kom ik altijd op hetzelfde kanaal uit wanneer ik in Amerika aan het zappen ben. Je hebt er ik weet niet hoeveel kanalen, de herhalingen van Friends, Cheers, Saved by the Bell en Grey’s Anatomy vliegen je om je oren en tussendoor ook nog Die Hard 2, Rocky 3 en Mission Impossible 4. Kortom: opties zijn er legio en dan toch iedere keer weer blijven hangen op Food Network. Of dat het meest zegt over mij, of de kwaliteit van het kanaal, laat ik even in het midden.

M’n favoriete programma is Diners, Drive-ins and Dives. Hierin gaat Guy Fieri, een kok van een jaar of vijftig met blond geverfde stekels en sik, op zoek naar de lekkerste en origineelste eettenten van Amerika. Guy praat met gasten van het restaurant over de beste gerechten en duikt vervolgens de keuken in om het samen met de chefkok te maken.

Weinig spannends eigenlijk als ik het zo opschrijf. Maar toch blijf ik er naar kijken. En dat komt echt niet alleen door die chocolate walnut brownie with vanilla en straccialtella ice cream, whipped cream and hot salted caramel sauce die eens in de zoveel tijd voorbij komt. De passie waarmee de mensen in de keuken staan en waarmee Guy het aan elkaar praat, werken zo aanstekelijk, dat ik direct naar de Wholefoods wil om de 37 ingrediënten te halen en het zelf wil proberen na te maken. Maar ja, geen keuken in de hotelkamer, dus niks anders te doen dan roomservice te bellen. Onthou de naam Wholefoods trouwens, mocht je een keer in Amerika zijn. Wel alleen even je auto verkopen en een tweede hypotheek op het huis nemen. Gillend duur, maar fantastische winkel.

Article continues after the ad

Dit zou in Nederland toch ook moeten werken? Tuurlijk kun je tegenwoordig met drie drukken op je toetsenbord vinden waar je de lekkerste broodjes in Stavoren kunt vinden. Maar het lijkt me nog steeds aanlokkelijker als je ziet met hoeveel liefde het gemaakt wordt en vervolgens de sauzen via een geverfde sik naar beneden zien druipen. Oké, misschien is dat niet helemaal het juiste voorbeeld, maar geloof me: het geheel nodigt op een heerlijke manier uit om zelf de eerste de beste goeie hamburgertent in te duiken als je ‘m zelf niet wil maken.

Ik hoop op een Nederlandse versie van Diners, Drive-Ins and Dives, succes verzekerd zou je denken. Tot die tijd doen we het dan maar gewoon met de vieze sik van Guy Fieri.
 

More content below the advertising