Voorlopig doen we het maar met die vieze sik

Op de één of andere manier kom ik altijd op hetzelfde kanaal uit wanneer ik in Amerika aan het zappen ben: Food Network

Op de één of andere manier kom ik altijd op hetzelfde kanaal uit wanneer ik in Amerika aan het zappen ben. Je hebt er ik weet niet hoeveel kanalen, de herhalingen van Friends, Cheers, Saved by the Bell en Grey’s Anatomy vliegen je om je oren en tussendoor ook nog Die Hard 2, Rocky 3 en Mission Impossible 4. Kortom: opties zijn er legio en dan toch iedere keer weer blijven hangen op Food Network. Of dat het meest zegt over mij, of de kwaliteit van het kanaal, laat ik even in het midden.

M’n favoriete programma is Diners, Drive-ins and Dives. Hierin gaat Guy Fieri, een kok van een jaar of vijftig met blond geverfde stekels en sik, op zoek naar de lekkerste en origineelste eettenten van Amerika. Guy praat met gasten van het restaurant over de beste gerechten en duikt vervolgens de keuken in om het samen met de chefkok te maken.

Weinig spannends eigenlijk als ik het zo opschrijf. Maar toch blijf ik er naar kijken. En dat komt echt niet alleen door die chocolate walnut brownie with vanilla en straccialtella ice cream, whipped cream and hot salted caramel sauce die eens in de zoveel tijd voorbij komt. De passie waarmee de mensen in de keuken staan en waarmee Guy het aan elkaar praat, werken zo aanstekelijk, dat ik direct naar de Wholefoods wil om de 37 ingrediënten te halen en het zelf wil proberen na te maken. Maar ja, geen keuken in de hotelkamer, dus niks anders te doen dan roomservice te bellen. Onthou de naam Wholefoods trouwens, mocht je een keer in Amerika zijn. Wel alleen even je auto verkopen en een tweede hypotheek op het huis nemen. Gillend duur, maar fantastische winkel.

Dit zou in Nederland toch ook moeten werken? Tuurlijk kun je tegenwoordig met drie drukken op je toetsenbord vinden waar je de lekkerste broodjes in Stavoren kunt vinden. Maar het lijkt me nog steeds aanlokkelijker als je ziet met hoeveel liefde het gemaakt wordt en vervolgens de sauzen via een geverfde sik naar beneden zien druipen. Oké, misschien is dat niet helemaal het juiste voorbeeld, maar geloof me: het geheel nodigt op een heerlijke manier uit om zelf de eerste de beste goeie hamburgertent in te duiken als je ‘m zelf niet wil maken.

Ik hoop op een Nederlandse versie van Diners, Drive-Ins and Dives, succes verzekerd zou je denken. Tot die tijd doen we het dan maar gewoon met de vieze sik van Guy Fieri.
 

Ik gok dat All You Need Is Love wint

Onze columnist Klaas kijkt al vooruit op de kerstperiode en vraagt zich af welke films goed gaan scoren.

Bioscopen halen een royaal deel van hun opbrengst binnen in de laatste twee maanden van het jaar, zeker in Nederland. We zijn hier echte winter-filmkijkers en daar houden de makers van eigen bodem in elk geval rekening mee. Maar ook internationaal zetten de studio’s steevast een heleboel potentiële kaskrakers klaar, want rondom de kerst naar de bioscoop gaan is over heel de wereld een geliefde traditie.

Eén van die blockbusters arriveert deze week al in de zalen, dus is het een mooi moment om op de zaken vooruit te lopen en te voorspellen wat de grote kerstklapper van dit jaar gaat worden. Eén van de voornaamste kanshebbers draait dus al bijna: Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald. Dat lijkt vroeg om nog wat bezoekers te kunnen trekken tegen de tijd dat de Kerstman ten tonele verschijnt, maar deze Potter-prequel zit niet voor niks in hetzelfde ‘time slot’ als veel van de Harry-films: die vult de stoelen nog tot diep in december.

Een andere geheide hit is All You Need Is Love, een romcom die de Alles is Liefde van dit jaar moet gaan worden. Dat is vaker geprobeerd en het is een paar keer nog bijna gelukt ook, maar deze heeft alles in zich om die ambitie echt waar te maken. Is dat soort humor je wat te braaf, dan heeft Jandino nog het tweede deel van Bon Bini Holland voor je. Of als het juist nog wat opgepoetster moet allemaal, dan staat er nog een ander deel twee op de kalender: Mary Poppins Returns.

Allemaal goede kandidaten voor een dik kerstsucces en dan heb ik de meest klassieke kerstfilm van het stel nog niet eens genoemd: de animatiefilm The Grinch. Maar toch gok ik erop dat All You Need Is Love dit jaar als kerstkampioen uit de bus komt. Die cast, Will Koopman, het feelgood-verhaal, die titel: dan heb je geen kerstwonder meer nodig.

Het is me toch een teringzooi daar

Het nieuwe EO-programma Genaaid zette onze columnist Raemon Sluiter aan het denken over zijn eigen kledingkeuzes. 

Bij een nieuw programma dat Genaaid heet, denkt u waarschijnlijk in eerste instantie aan die droevige schwalbes op de voetbalvelden. Aan onze minister-president met zijn valse beloftes. Of aan Kim Holland die zich weer eens van haar beste kant laat zien. Welke kant dat is, laat ik aan ieder voor zich, smaken verschillen.

Maar nee, Genaaid is een nieuw programma van de EO, dus kan er door Kim wel een streep. En ik moet u teleur- dan wel geruststellen, het gaat ook niet over het seksleven van Andries Knevel. Maar ook zonder de hulp van Kim en Andries zou dit programma het wel eens heel goed kunnen gaan doen.

In Genaaid gaat Jennifer Hoffman met een aantal kledingontwerpers op reis om te zien hoe de ontworpen kleding uiteindelijk gemaakt wordt, en welke gevolgen dat heeft. Allemaal leuk een aardig dat fashionwereldje, maar wat gebeurt er nou eigenlijk voor je collectie in de winkel ligt? Bijna iedereen weet over het hongerloon dat de arbeiders daar krijgen. Maar is er nog meer dat het daglicht niet kan verdragen?

In de eerste aflevering (woensdagavond op NPO 3) overvalt Jennifer de jonge ontwerpers met het bericht dat ze naar Myanmar gaan. Chapeau voor de makers: ik kan me zo voorstellen dat de deelnemers dachten twee weken naar Milaan te gaan, even lunchen met Donatella Versace, brainstormsessie met Viktor en Rolf, en ’s avonds nog een feestje meepakken met Doutzen Kroes en Karl Lagerfeld.

Maar in plaats daarvan mogen ze naar de katoenvelden om mee te helpen, naar de ververijen om te zien met wat voor verschrikkelijke (pardon dames en heren van de EO, maar dit is nu eenmaal hoe ik dingen nog iets duidelijker maak) teringzooi de arbeiders moeten werken om onze shirtjes een leuk kleurtje te geven. En die troep gaat vervolgens zo de rivier in, waar het weer in het drinkwater terechtkomt en het land ermee besproeid wordt. Met een beetje geluk gaan er bomen met fel gele en roze T-shirts groeien. En met een beetje pech gaat er een heel land naar de kloten omdat wij die leuke trui ook toch ook wel graag in het kobaltblauw willen.

Ik ga in ieder geval kijken. En proberen iets bewuster met m’n kledingkeuze aan de slag te gaan.