Je ziet het best veel op tv: programma’s die gekoppeld zijn aan een goed doel. 

Vaak zijn het BN’ers die iets doen, waar ze aandacht en/of geld mee generen voor mensen die het stukken minder hebben. Natuurlijk is er ook geld en/of aandacht voor de betreffende BN’er zelf. Op zich helemaal niet erg; je mag er best zelf iets ook iets beter van worden als je anderen helpt. Als het maar een beetje in balans is. 

Bekend in deze serie is de programmareeks Effe geen cent te makken. Hierin gaan BN’ers die gewend zijn niet op de kleintjes te hoeven letten het een maand lang met 1000 euro doen. In het eerste seizoen beten de Frogers op een houtje, daarna kwamen Geer en Goor en nu is het tijd voor de Roelvinkjes om te laten zien dat ze het ook met een stuk minder kunnen. Je kunt vanaf 26 september iedere woensdag om 20.30 uur op SBS6 terecht om te kijken wat Dries, zijn vrouw Honoria en zonen Dave en Donny in de aanbieding hebben.


Gouden zet natuurlijk van John de Mol. Dries en Dave smeren allebei al voor meer dan 1000 euro gel in hun haar per maand, dan willen de mensen wel zien hoe ze daar een hele maand van rond gaan komen. En als je van goedverzorgde mannen houdt, heeft de familie Roelvink veel om naar te kijken. Daar komt nog eens bij dat het joviale gasten zijn, altijd in voor een gezellig praatje en een geintje. Er is ook nog eens een goed doel aan vastgekoppeld. Waarom zou je er niet naar kijken?

Dat moet ieder voor zich beslissen. Ikzelf kijk niet omdat ik een beetje klaar ben met Dave Roelvink. Dat eerste incident met het meisje in de jacuzzi van wie het halve huis leeg werd geroofd, was al vrij lastig om overheen te komen, maar Dave’s optreden in Expeditie Robinson zorgde toch voor een heel klein beetje zeewater bij de wijn. Maar een week of vier nadat ie lazarus 180 door Amsterdam reed en het zelf allemaal wel mee vond vallen, gaan zitten lachen omdat ie een oude boterham met huismerk pindakaas weg moet werken gaat me net een stapje te snel en te ver. 

Het had ze gesierd als ze de afleveringen gecanceld of uitgesteld hadden om Dave te laten voelen dat je niet weg kunt blijven komen met dit soort absurde streken. Maar ja, dan had het goede doel er ook niks gehad. 

De Roelvinkjes: Effe geen cent te makken is vanaf woensdag 26 september om 20.30 uur te zien op SBS6.

Ik gok dat All You Need Is Love wint

Onze columnist Klaas kijkt al vooruit op de kerstperiode en vraagt zich af welke films goed gaan scoren.

Bioscopen halen een royaal deel van hun opbrengst binnen in de laatste twee maanden van het jaar, zeker in Nederland. We zijn hier echte winter-filmkijkers en daar houden de makers van eigen bodem in elk geval rekening mee. Maar ook internationaal zetten de studio’s steevast een heleboel potentiële kaskrakers klaar, want rondom de kerst naar de bioscoop gaan is over heel de wereld een geliefde traditie.

Eén van die blockbusters arriveert deze week al in de zalen, dus is het een mooi moment om op de zaken vooruit te lopen en te voorspellen wat de grote kerstklapper van dit jaar gaat worden. Eén van de voornaamste kanshebbers draait dus al bijna: Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald. Dat lijkt vroeg om nog wat bezoekers te kunnen trekken tegen de tijd dat de Kerstman ten tonele verschijnt, maar deze Potter-prequel zit niet voor niks in hetzelfde ‘time slot’ als veel van de Harry-films: die vult de stoelen nog tot diep in december.

Een andere geheide hit is All You Need Is Love, een romcom die de Alles is Liefde van dit jaar moet gaan worden. Dat is vaker geprobeerd en het is een paar keer nog bijna gelukt ook, maar deze heeft alles in zich om die ambitie echt waar te maken. Is dat soort humor je wat te braaf, dan heeft Jandino nog het tweede deel van Bon Bini Holland voor je. Of als het juist nog wat opgepoetster moet allemaal, dan staat er nog een ander deel twee op de kalender: Mary Poppins Returns.

Allemaal goede kandidaten voor een dik kerstsucces en dan heb ik de meest klassieke kerstfilm van het stel nog niet eens genoemd: de animatiefilm The Grinch. Maar toch gok ik erop dat All You Need Is Love dit jaar als kerstkampioen uit de bus komt. Die cast, Will Koopman, het feelgood-verhaal, die titel: dan heb je geen kerstwonder meer nodig.

Het is me toch een teringzooi daar

Het nieuwe EO-programma Genaaid zette onze columnist Raemon Sluiter aan het denken over zijn eigen kledingkeuzes. 

Bij een nieuw programma dat Genaaid heet, denkt u waarschijnlijk in eerste instantie aan die droevige schwalbes op de voetbalvelden. Aan onze minister-president met zijn valse beloftes. Of aan Kim Holland die zich weer eens van haar beste kant laat zien. Welke kant dat is, laat ik aan ieder voor zich, smaken verschillen.

Maar nee, Genaaid is een nieuw programma van de EO, dus kan er door Kim wel een streep. En ik moet u teleur- dan wel geruststellen, het gaat ook niet over het seksleven van Andries Knevel. Maar ook zonder de hulp van Kim en Andries zou dit programma het wel eens heel goed kunnen gaan doen.

In Genaaid gaat Jennifer Hoffman met een aantal kledingontwerpers op reis om te zien hoe de ontworpen kleding uiteindelijk gemaakt wordt, en welke gevolgen dat heeft. Allemaal leuk een aardig dat fashionwereldje, maar wat gebeurt er nou eigenlijk voor je collectie in de winkel ligt? Bijna iedereen weet over het hongerloon dat de arbeiders daar krijgen. Maar is er nog meer dat het daglicht niet kan verdragen?

In de eerste aflevering (woensdagavond op NPO 3) overvalt Jennifer de jonge ontwerpers met het bericht dat ze naar Myanmar gaan. Chapeau voor de makers: ik kan me zo voorstellen dat de deelnemers dachten twee weken naar Milaan te gaan, even lunchen met Donatella Versace, brainstormsessie met Viktor en Rolf, en ’s avonds nog een feestje meepakken met Doutzen Kroes en Karl Lagerfeld.

Maar in plaats daarvan mogen ze naar de katoenvelden om mee te helpen, naar de ververijen om te zien met wat voor verschrikkelijke (pardon dames en heren van de EO, maar dit is nu eenmaal hoe ik dingen nog iets duidelijker maak) teringzooi de arbeiders moeten werken om onze shirtjes een leuk kleurtje te geven. En die troep gaat vervolgens zo de rivier in, waar het weer in het drinkwater terechtkomt en het land ermee besproeid wordt. Met een beetje geluk gaan er bomen met fel gele en roze T-shirts groeien. En met een beetje pech gaat er een heel land naar de kloten omdat wij die leuke trui ook toch ook wel graag in het kobaltblauw willen.

Ik ga in ieder geval kijken. En proberen iets bewuster met m’n kledingkeuze aan de slag te gaan.