Leuk: morsen met een biertje?

Ik verstond het in eerste instantie verkeerd; ik dacht even dat er een programma op tv ging komen dat Clone Masters ging heten. 

Een briljant idee, want welke BN’er wil er nou geen evenbeeld van zichzelf? Dat zou verdomd lastig kiezen worden uit de 774 aanmeldingen. René Froger die een duet wil zingen met de naar eigen zeggen beste volkszanger van Nederland: René Froger. Ivo Niehe die eindelijk te gast zou kunnen zijn in zijn eigen TV Show, Gordons langgekoesterde droom van een darkroom vol met Gordons zou in vervulling kunnen gaan, en Peter R. de Vries zou bij drie live tv-programma’s tegelijkertijd verschijnen, om die een dag later met z’n drieën te duiden bij RTL Boulevard. Gouden tv.

Maar helaas, pindakaas: het blijkt Drone Masters te zijn. Hierin gaan Tim Haars, Remy Bonjasky, Fockeline Ouwerkerk, Tanja Jess, Timor Steffens en Bertie Steur onder leiding van Dennis van der Geest de strijd met elkaar aan wie er het beste met zo’n uit de kluiten gewassen, op afstand bestuurbare strontvlieg overweg kan. Elke week zijn er verschillende opdrachten. Zo moet er een biertje bezorgd worden met de drone op een vol terras, worden er foto’s genomen van stuntende motorcrossers en wordt er een zelfbedachte videoclip geschoten voor een bekende artiest. Elke week valt er iemand af, waarna er één iemand overblijft die zich Drone Master mag noemen. Ben je al overgehaald? Ik nog niet echt. Of eerlijk gezegd: nog echt niet. Als het leukste op papier is dat Timor Steffens een biertje over wat mensen die op een terras zitten laat vallen, dan vrees ik het ergste. Wat onzuivere foto’s van motorcrossers en een videoclip voor een artiest? Ze zullen toch echt met iets beters moeten komen voordat ik hiernaar ga kijken. 

Alhoewel… Er is nog een opening. En die heet Bertie Steur. Bertie is de afgelopen jaren verantwoordelijk geweest voor twee hoogtepunten op de Nederlandse tv. Wat dat betreft logisch dat ze nu iets met drones doet natuurlijk. Ze was geweldig in Boer zoekt vrouw en absoluut legendarisch in Expeditie Robinson. Bertie die vanuit de studio met zo’n ding een van haar koeien kunstmatig insemineert, zou best nog wel eens leuke tv kunnen opleveren. Ik hoop dat ze wint. Hoe meer Bertie, hoe beter voor iedereen. En laten we vooral ook hopen dat ze over een paar jaar ook mee gaat doen aan Clone Masters.

Ik gok dat All You Need Is Love wint

Onze columnist Klaas kijkt al vooruit op de kerstperiode en vraagt zich af welke films goed gaan scoren.

Bioscopen halen een royaal deel van hun opbrengst binnen in de laatste twee maanden van het jaar, zeker in Nederland. We zijn hier echte winter-filmkijkers en daar houden de makers van eigen bodem in elk geval rekening mee. Maar ook internationaal zetten de studio’s steevast een heleboel potentiële kaskrakers klaar, want rondom de kerst naar de bioscoop gaan is over heel de wereld een geliefde traditie.

Eén van die blockbusters arriveert deze week al in de zalen, dus is het een mooi moment om op de zaken vooruit te lopen en te voorspellen wat de grote kerstklapper van dit jaar gaat worden. Eén van de voornaamste kanshebbers draait dus al bijna: Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald. Dat lijkt vroeg om nog wat bezoekers te kunnen trekken tegen de tijd dat de Kerstman ten tonele verschijnt, maar deze Potter-prequel zit niet voor niks in hetzelfde ‘time slot’ als veel van de Harry-films: die vult de stoelen nog tot diep in december.

Een andere geheide hit is All You Need Is Love, een romcom die de Alles is Liefde van dit jaar moet gaan worden. Dat is vaker geprobeerd en het is een paar keer nog bijna gelukt ook, maar deze heeft alles in zich om die ambitie echt waar te maken. Is dat soort humor je wat te braaf, dan heeft Jandino nog het tweede deel van Bon Bini Holland voor je. Of als het juist nog wat opgepoetster moet allemaal, dan staat er nog een ander deel twee op de kalender: Mary Poppins Returns.

Allemaal goede kandidaten voor een dik kerstsucces en dan heb ik de meest klassieke kerstfilm van het stel nog niet eens genoemd: de animatiefilm The Grinch. Maar toch gok ik erop dat All You Need Is Love dit jaar als kerstkampioen uit de bus komt. Die cast, Will Koopman, het feelgood-verhaal, die titel: dan heb je geen kerstwonder meer nodig.

Het is me toch een teringzooi daar

Het nieuwe EO-programma Genaaid zette onze columnist Raemon Sluiter aan het denken over zijn eigen kledingkeuzes. 

Bij een nieuw programma dat Genaaid heet, denkt u waarschijnlijk in eerste instantie aan die droevige schwalbes op de voetbalvelden. Aan onze minister-president met zijn valse beloftes. Of aan Kim Holland die zich weer eens van haar beste kant laat zien. Welke kant dat is, laat ik aan ieder voor zich, smaken verschillen.

Maar nee, Genaaid is een nieuw programma van de EO, dus kan er door Kim wel een streep. En ik moet u teleur- dan wel geruststellen, het gaat ook niet over het seksleven van Andries Knevel. Maar ook zonder de hulp van Kim en Andries zou dit programma het wel eens heel goed kunnen gaan doen.

In Genaaid gaat Jennifer Hoffman met een aantal kledingontwerpers op reis om te zien hoe de ontworpen kleding uiteindelijk gemaakt wordt, en welke gevolgen dat heeft. Allemaal leuk een aardig dat fashionwereldje, maar wat gebeurt er nou eigenlijk voor je collectie in de winkel ligt? Bijna iedereen weet over het hongerloon dat de arbeiders daar krijgen. Maar is er nog meer dat het daglicht niet kan verdragen?

In de eerste aflevering (woensdagavond op NPO 3) overvalt Jennifer de jonge ontwerpers met het bericht dat ze naar Myanmar gaan. Chapeau voor de makers: ik kan me zo voorstellen dat de deelnemers dachten twee weken naar Milaan te gaan, even lunchen met Donatella Versace, brainstormsessie met Viktor en Rolf, en ’s avonds nog een feestje meepakken met Doutzen Kroes en Karl Lagerfeld.

Maar in plaats daarvan mogen ze naar de katoenvelden om mee te helpen, naar de ververijen om te zien met wat voor verschrikkelijke (pardon dames en heren van de EO, maar dit is nu eenmaal hoe ik dingen nog iets duidelijker maak) teringzooi de arbeiders moeten werken om onze shirtjes een leuk kleurtje te geven. En die troep gaat vervolgens zo de rivier in, waar het weer in het drinkwater terechtkomt en het land ermee besproeid wordt. Met een beetje geluk gaan er bomen met fel gele en roze T-shirts groeien. En met een beetje pech gaat er een heel land naar de kloten omdat wij die leuke trui ook toch ook wel graag in het kobaltblauw willen.

Ik ga in ieder geval kijken. En proberen iets bewuster met m’n kledingkeuze aan de slag te gaan.