Onze tv-columnist Raemon Sluiter, zelf oud-topsporter, houdt er een verrassende mening op na.

Je zou misschien kunnen denken dat er wat mij betreft nooit te veel sport op tv kan zijn. Mocht dat het geval zijn, dan kan ik je uit de droom helpen: Ik vind dat er meer dan genoeg sport op tv is. Oké, er zou wat meer tennis mogen zijn vóór de decoder in plaats van erachter, maar daar ben ik natuurlijk niet helemaal objectief. Hoe leuk ik het ook vind om drie uur naar Monica Niculescu tegen Fiona Ferro te kijken, ik denk dat je liever de vaatwasser in of uit gaat ruimen.

En dat is waarschijnlijk wat ik ga doen tijdens de eerste World Cup-wedstrijden schaatsen die vanmiddag te zien zijn bij de NOS. Alhoewel, strijken of stofzuigen zou ook kunnen, nog maar even kijken. Waarschijnlijk  is het voor de liefhebbers heel interessant en spannend om te kijken hoe de schaatsers ervoor staan aan het begin van het nieuwe schaatsseizoen. Maar dat ben ik dus niet. Verre van. Dan moet er iets meer op het spel staan dan een World Cup om mijn schaatsinteresse op te wekken.


Hoe anders zit dat bij de voetbaldames die deze week beginnen aan hun tweeluik voor kwalificatie voor het WK volgend jaar in Frankrijk. Daar zal de vaat toch echt even voor moeten wachten, want de spanning viert hier hoogtij. Rechtstreekse kwalificatie zat er niet in, daarom moet er via extra wedstrijden deelname afgedwongen worden. Denemarken werd verslagen, nu moet alleen nog Zwitserland opzij gezet worden.
Vrijdagavond is het eerste duel, en dan woensdagavond het allesbeslissende. Dat zou toch moeten lukken, zei hij met een zak chips en een fles cola zero op de bank terwijl hij gisteravond met z’n zaalvoetbalteam 2-7 op z’n broek kreeg… De meiden moeten het maar weer ‘even’ doen. 

Ik voel me altijd een beetje lullig als ik dit tik. Terwijl Sven Kramer vandaag 150 kilometer fietst, twaalf etages trappen met kangoeroesprongen neemt, een caesarsalade zonder dressing bestelt, en ’s avonds om te snacken nog gezellig een paar amandelen en kerstomaatjes oppeuzelt naast dat grote glas water om straks zo beslagen mogelijk ten ijs te komen, tik ik hier even dat het begin van het schaatsseizoen me eigenlijk geen reet boeit. Maar ja, het is de waarheid. 

Mijn focus gaat de komende week in ieder geval volledig naar de voetbaldames. En mocht er nog wat over zijn, snoep ik Monica Niculescu tegen Fiona Ferro achter de decoder nog even mee.

Ik gok dat All You Need Is Love wint

Onze columnist Klaas kijkt al vooruit op de kerstperiode en vraagt zich af welke films goed gaan scoren.

Bioscopen halen een royaal deel van hun opbrengst binnen in de laatste twee maanden van het jaar, zeker in Nederland. We zijn hier echte winter-filmkijkers en daar houden de makers van eigen bodem in elk geval rekening mee. Maar ook internationaal zetten de studio’s steevast een heleboel potentiële kaskrakers klaar, want rondom de kerst naar de bioscoop gaan is over heel de wereld een geliefde traditie.

Eén van die blockbusters arriveert deze week al in de zalen, dus is het een mooi moment om op de zaken vooruit te lopen en te voorspellen wat de grote kerstklapper van dit jaar gaat worden. Eén van de voornaamste kanshebbers draait dus al bijna: Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald. Dat lijkt vroeg om nog wat bezoekers te kunnen trekken tegen de tijd dat de Kerstman ten tonele verschijnt, maar deze Potter-prequel zit niet voor niks in hetzelfde ‘time slot’ als veel van de Harry-films: die vult de stoelen nog tot diep in december.

Een andere geheide hit is All You Need Is Love, een romcom die de Alles is Liefde van dit jaar moet gaan worden. Dat is vaker geprobeerd en het is een paar keer nog bijna gelukt ook, maar deze heeft alles in zich om die ambitie echt waar te maken. Is dat soort humor je wat te braaf, dan heeft Jandino nog het tweede deel van Bon Bini Holland voor je. Of als het juist nog wat opgepoetster moet allemaal, dan staat er nog een ander deel twee op de kalender: Mary Poppins Returns.

Allemaal goede kandidaten voor een dik kerstsucces en dan heb ik de meest klassieke kerstfilm van het stel nog niet eens genoemd: de animatiefilm The Grinch. Maar toch gok ik erop dat All You Need Is Love dit jaar als kerstkampioen uit de bus komt. Die cast, Will Koopman, het feelgood-verhaal, die titel: dan heb je geen kerstwonder meer nodig.

Het is me toch een teringzooi daar

Het nieuwe EO-programma Genaaid zette onze columnist Raemon Sluiter aan het denken over zijn eigen kledingkeuzes. 

Bij een nieuw programma dat Genaaid heet, denkt u waarschijnlijk in eerste instantie aan die droevige schwalbes op de voetbalvelden. Aan onze minister-president met zijn valse beloftes. Of aan Kim Holland die zich weer eens van haar beste kant laat zien. Welke kant dat is, laat ik aan ieder voor zich, smaken verschillen.

Maar nee, Genaaid is een nieuw programma van de EO, dus kan er door Kim wel een streep. En ik moet u teleur- dan wel geruststellen, het gaat ook niet over het seksleven van Andries Knevel. Maar ook zonder de hulp van Kim en Andries zou dit programma het wel eens heel goed kunnen gaan doen.

In Genaaid gaat Jennifer Hoffman met een aantal kledingontwerpers op reis om te zien hoe de ontworpen kleding uiteindelijk gemaakt wordt, en welke gevolgen dat heeft. Allemaal leuk een aardig dat fashionwereldje, maar wat gebeurt er nou eigenlijk voor je collectie in de winkel ligt? Bijna iedereen weet over het hongerloon dat de arbeiders daar krijgen. Maar is er nog meer dat het daglicht niet kan verdragen?

In de eerste aflevering (woensdagavond op NPO 3) overvalt Jennifer de jonge ontwerpers met het bericht dat ze naar Myanmar gaan. Chapeau voor de makers: ik kan me zo voorstellen dat de deelnemers dachten twee weken naar Milaan te gaan, even lunchen met Donatella Versace, brainstormsessie met Viktor en Rolf, en ’s avonds nog een feestje meepakken met Doutzen Kroes en Karl Lagerfeld.

Maar in plaats daarvan mogen ze naar de katoenvelden om mee te helpen, naar de ververijen om te zien met wat voor verschrikkelijke (pardon dames en heren van de EO, maar dit is nu eenmaal hoe ik dingen nog iets duidelijker maak) teringzooi de arbeiders moeten werken om onze shirtjes een leuk kleurtje te geven. En die troep gaat vervolgens zo de rivier in, waar het weer in het drinkwater terechtkomt en het land ermee besproeid wordt. Met een beetje geluk gaan er bomen met fel gele en roze T-shirts groeien. En met een beetje pech gaat er een heel land naar de kloten omdat wij die leuke trui ook toch ook wel graag in het kobaltblauw willen.

Ik ga in ieder geval kijken. En proberen iets bewuster met m’n kledingkeuze aan de slag te gaan.