'Het greep me hard bij m'n strot'

Mijn opa en oma vertelden nooit over de oorlog. Het was duidelijk dat dat leed nooit meer boven het kleed terecht mocht komen. Voor ons, maar misschien ook wel voor zichzelf om door te kunnen. 

Zo hard mogelijk weglopen en niet meer omkijken naar die hel. Mede daardoor heb ik, misschien heel triest, nooit échte, zware verbondenheid gevoeld met dat wat er in Nederland gebeurd is in de oorlogsjaren. Komende uit Rotterdam schaam ik me het te zeggen. Het zou kunnen dat het feit dat opa en oma het achter zich wilden laten er bij mij voor gezorgd heeft dat ik me er nooit echt in heb verdiept. Of dat ik, net als zij, bang was dat het leed me zo hard bij m’n strot zou grijpen en me niet meer los zou laten. 

Dat was precies wat het deed, me hard bij m’n strot grijpen. En het heeft me sindsdien ook niet meer losgelaten. Twee weken geleden waren Bart van Es en Lien de Jong te gast bij Jeroen Pauw. Bart is de schrijver van het boek Vergeet-Mij-Niet, dat gaat over het leven van Lien. Lien werd ten tijde van de oorlog als negenjarig meisje door haar Joodse ouders bij een Nederlands gezin ondergebracht. Haar verdere leven was een reis langs onderduikadressen, waar ze als kind dagenlang moest werken, waar ze misbruikt werd en ondertussen moest leren omgaan met het feit dat ze opgroeide zonder haar ouders. Het lukte Lien bijna niet, er werd een zelfmoordpoging gedaan, juist op het moment dat alles beter leek te gaan. Maar uiteindelijk is het Lien gelukt om op te krabbelen en door te gaan.

Er zat een rustige, sterke, wijze vrouw aan tafel bij Jeroen. (Over wie het hier even niet gaat, maar die zoals altijd weer de juiste toon en vraagstelling wist te vinden. Wat een klasbak). Vertellend over de oorlog, wat voor vreselijks er allemaal gebeurd is. Maar ook het verband leggend met de zaak van Lili en Howick, de Armeense kinderen die gelukkig niet ons land uitgezet hoeven te worden, die ook zonder de directe aanwezigheid van hun ouders opgroeien. Lien was in balans, kon na alles wat gebeurd is, toch spreken van ‘geluk’ dat ze ook gehad heeft. De lieve man die ze had, en de kinderen en kleinkinderen die ze heeft.

Dank u, Lien, voor de verhalen over de oorlog. En een nog grotere dank voor het laten zien dat je de meest vreselijke gebeurtenissen een plek kunt geven, zonder dat het je van binnen helemaal opvreet. Ik hoop dat het u goed blijft gaan.

Ik gok dat All You Need Is Love wint

Onze columnist Klaas kijkt al vooruit op de kerstperiode en vraagt zich af welke films goed gaan scoren.

Bioscopen halen een royaal deel van hun opbrengst binnen in de laatste twee maanden van het jaar, zeker in Nederland. We zijn hier echte winter-filmkijkers en daar houden de makers van eigen bodem in elk geval rekening mee. Maar ook internationaal zetten de studio’s steevast een heleboel potentiële kaskrakers klaar, want rondom de kerst naar de bioscoop gaan is over heel de wereld een geliefde traditie.

Eén van die blockbusters arriveert deze week al in de zalen, dus is het een mooi moment om op de zaken vooruit te lopen en te voorspellen wat de grote kerstklapper van dit jaar gaat worden. Eén van de voornaamste kanshebbers draait dus al bijna: Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald. Dat lijkt vroeg om nog wat bezoekers te kunnen trekken tegen de tijd dat de Kerstman ten tonele verschijnt, maar deze Potter-prequel zit niet voor niks in hetzelfde ‘time slot’ als veel van de Harry-films: die vult de stoelen nog tot diep in december.

Een andere geheide hit is All You Need Is Love, een romcom die de Alles is Liefde van dit jaar moet gaan worden. Dat is vaker geprobeerd en het is een paar keer nog bijna gelukt ook, maar deze heeft alles in zich om die ambitie echt waar te maken. Is dat soort humor je wat te braaf, dan heeft Jandino nog het tweede deel van Bon Bini Holland voor je. Of als het juist nog wat opgepoetster moet allemaal, dan staat er nog een ander deel twee op de kalender: Mary Poppins Returns.

Allemaal goede kandidaten voor een dik kerstsucces en dan heb ik de meest klassieke kerstfilm van het stel nog niet eens genoemd: de animatiefilm The Grinch. Maar toch gok ik erop dat All You Need Is Love dit jaar als kerstkampioen uit de bus komt. Die cast, Will Koopman, het feelgood-verhaal, die titel: dan heb je geen kerstwonder meer nodig.

Het is me toch een teringzooi daar

Het nieuwe EO-programma Genaaid zette onze columnist Raemon Sluiter aan het denken over zijn eigen kledingkeuzes. 

Bij een nieuw programma dat Genaaid heet, denkt u waarschijnlijk in eerste instantie aan die droevige schwalbes op de voetbalvelden. Aan onze minister-president met zijn valse beloftes. Of aan Kim Holland die zich weer eens van haar beste kant laat zien. Welke kant dat is, laat ik aan ieder voor zich, smaken verschillen.

Maar nee, Genaaid is een nieuw programma van de EO, dus kan er door Kim wel een streep. En ik moet u teleur- dan wel geruststellen, het gaat ook niet over het seksleven van Andries Knevel. Maar ook zonder de hulp van Kim en Andries zou dit programma het wel eens heel goed kunnen gaan doen.

In Genaaid gaat Jennifer Hoffman met een aantal kledingontwerpers op reis om te zien hoe de ontworpen kleding uiteindelijk gemaakt wordt, en welke gevolgen dat heeft. Allemaal leuk een aardig dat fashionwereldje, maar wat gebeurt er nou eigenlijk voor je collectie in de winkel ligt? Bijna iedereen weet over het hongerloon dat de arbeiders daar krijgen. Maar is er nog meer dat het daglicht niet kan verdragen?

In de eerste aflevering (woensdagavond op NPO 3) overvalt Jennifer de jonge ontwerpers met het bericht dat ze naar Myanmar gaan. Chapeau voor de makers: ik kan me zo voorstellen dat de deelnemers dachten twee weken naar Milaan te gaan, even lunchen met Donatella Versace, brainstormsessie met Viktor en Rolf, en ’s avonds nog een feestje meepakken met Doutzen Kroes en Karl Lagerfeld.

Maar in plaats daarvan mogen ze naar de katoenvelden om mee te helpen, naar de ververijen om te zien met wat voor verschrikkelijke (pardon dames en heren van de EO, maar dit is nu eenmaal hoe ik dingen nog iets duidelijker maak) teringzooi de arbeiders moeten werken om onze shirtjes een leuk kleurtje te geven. En die troep gaat vervolgens zo de rivier in, waar het weer in het drinkwater terechtkomt en het land ermee besproeid wordt. Met een beetje geluk gaan er bomen met fel gele en roze T-shirts groeien. En met een beetje pech gaat er een heel land naar de kloten omdat wij die leuke trui ook toch ook wel graag in het kobaltblauw willen.

Ik ga in ieder geval kijken. En proberen iets bewuster met m’n kledingkeuze aan de slag te gaan.