'Wie zet dat nou op de kalender?'

Ik heb het WK voetbal zo goed als aan me voorbij laten gaan. De halve finales en finale heb ik wel met een schuin oog gekeken, maar voor de rest was het toch echt te pijnlijk om aandachtig te volgen. Het is een beetje alsof je tijdens je vakantie met een infectie op een hotelkamer in Lloret ligt terwijl je door het raam je vrienden aan de rand van het zwembad een cursus Zweeds ziet krijgen van het Stockholm-bikiniteam. 

Leuk dat internationale voetbalfeest, vanaf komend weekend is het gelukkig weer tijd voor het echte werk: Willem II-VVV, Excelsior-Fortuna Sittard, ADO Den Haag-Emmen…Dat kan maar 1 ding betekenen: De eredivisie gaat weer van start . Vanaf vrijdag 10 augustus kunnen we praktisch ieder weekend weer gaan genieten van de (wan)prestaties van onze favoriete club. 

Voor competitiewedstrijden zit ik in de aanslag. Vanwege werkzaamheden zit ik veel in het buitenland, maar dat weerhoudt me er niet van om m’n cluppie Feyenoord waar mogelijk te volgen. Midden in de nacht de wekker zetten als de agenda voor de volgende dag het enigszins toelaat bijvoorbeeld. Beetje ongelukkig voor de mensen die in de kamers naast me slapen bij een doelpunt, maar ja, dat is overmars. Overmacht bedoel ik. U ziet het, ik ben er al behoorlijk mee bezig.

Maar ook ik heb m’n grenzen. Voor de Johan Cruijff Schaal aanstaande zaterdag (kampioen PSV tegen bekerwinnaar Feyenoord) ga ik de wekker niet zetten. Nu hoeft dat ook niet, aangezien ik in het land ben en de wedstrijd om 18.00 uur begint. Alhoewel, misschien is een verlengde siësta met deze temperaturen ook geen slecht plan. 

Mis ik die veredelde oefenwedstrijd ook meteen. Want dat is het natuurlijk. Kunnen de trainers zeggen dat het om de eerste prijs van het seizoen gaat, maar die weten ook wel beter. Hoe kan je serieus om een prijs spelen terwijl je nog geen wedstrijd om het ‘echie’ hebt gespeeld dit seizoen? Het kan nóg gekker, want ik zag Ajax tijdens het zappen in de kwalificatie van de Champions League.., Wie regelt die voetbalkalender? Dat slaat toch nergens op? Ben ik nou zo gek of zijn zij nou zo dom?! zou een andere voetbalkenner die elders in dit blad aan bod komt, waarschijnlijk zeggen.

Vanaf volgende week ben ik er iedere week weer bij wat betreft het voetbal. Maar zaterdag? Misschien dat ik even meepik hoe m’n cluppie ervoor staat voor het komend seizoen. Maar het zou ook zomaar kunnen dat ik met deze temperaturen een tukkie op de bank doe. Of aan de rand van het zwembad ga liggen.

Ik ga eerst maar naar de koelkast

Ik vond het eerste seizoen van Kroongetuige goed te pruimen. Nu was ik misschien niet helemaal objectief aangezien er een ex-hockeyster nu pokerspeelster aan meedeed voor wie ik al wat langere tijd warme gevoelens koester, maar zelfs als ik dat buiten beschouwing laat, vond ik het leuk.

Tuurlijk had het wat weg van Wie Is de Mol?, maar dat mocht de pret niet drukken. Je kon zien dat de kandidaten er veel plezier in hadden (in tegenstelling tot de meeste rappers die meedoen aan Expeditie Robinson; enige waarmee die hun naam eer aandoen is dat ze rapper dan iedereen weer thuis zijn omdat ze een paar dagen op een onbewoond eiland niet aan kunnen) en dat het buitengewoon ingenieus in elkaar stak. Enige minpuntje: het had allemaal iets minder moeilijk gemogen, de verhaallijnen en opdrachten. Als ik even naar de koelkast ging voor een versnapering, moest ik ’m daarna terugspoelen om te kunnen blijven volgen. Maar misschien zegt dat meer over mijn analytisch vermogen. Of dat ik iets te lang met m’n neus in de koelkast bleef hangen, kan ook.

Vandaar dat ik uitkijk naar het nieuwe seizoen, waarvan aanstaande maandag om 20.30 uur op RTL 4 de eerste aflevering te zien gaat zijn. Er is een mooie groep mensen opgetrommeld, onder wie Viggo Waas, Kluun, Loretta Schrijver, Birgit Schuurman, en niet te vergeten good old Fred Teeven. Een kleine update voor de mensen die het hele Kroongetuige-verhaal vorig jaar gemist hebben: In Kroongetuige gaat een groep BN’ers in een Zweeds dorpje een moord proberen op te lossen. Eén van de BN’ers heeft zwijggeld gekregen en probeert het onderzoek te bemoeilijken. Aan het einde van iedere aflevering moet er een proces verbaal opgemaakt worden over de verkregen informatie, en wie dat het slechtst doet, moet het programma verlaten. Oké, oké, oké… het heeft misschien wel iets meer weg van Wie Is de Mol? dan een beetje…

Wat een geschenk moet het geweest zijn voor de makers dat Fred Teeven meedoet aan het nieuwe seizoen. Dat moet het bedenken van de opdrachten een stuk makkelijker gemaakt hebben. Laat ik het zo zeggen: van mij zou die iedere aflevering op zoek moeten naar een ander bonnetje. Eerste keer naar het bonnetje van de nieuwe Volvo, tweede aflevering naar het bonnetje van de Ikea, hier zit een running gag in waarvan het zonde zou zijn als daar niks mee gedaan werd.

Bonnetjes of niet, ik ga weer kijken. Ik zal alleen van tevoren m’n versnaperingen alvast uit de koelkast pakken.

Kroongetuige is vanaf maandag iedere week te zien om 21:30 uur op RTL 4.

Dik € 1000 voor een onthoofd poppetje

Veronica Magazine's filmredacteur Klaas Kaptijn over zijn belevenissen in de bioscoop en Hollywood.

Verzamelen: ik hou ervan. En als filmfan biedt het zoveel mogelijkheden. Natuurlijk kun je je eigen videotheek aanleggen – heb ik gedaan – maar eigenlijk veel leuker zijn de randverschijnselen. Mijn favoriet is het speelgoed: niet per se om te kopen, maar om me te verbazen wat er allemaal gemaakt wordt, van Ghostbusters-Lego tot Wonder Woman-Barbies. Maar dat spul wordt in principe gemaakt om mee te spelen. Intussen bestaat er ook een complete industrie rondom speelgoed speciaal om te verzamelen: de collectibles.

Eén van de populairste frutsels in die categorie zijn de Funko Pops: plastic poppetjes van een centimeter of acht hoog, gemodelleerd naar zo’n beetje alles wat je kunt verzinnen op popcultureel gebied. Uiteraard veel superhelden van Marvel en DC, figuurtjes van Star Wars, Disney, The Walking Dead maar ook Amerikaanse sporters, Pokémons en Minecraft-mannetjes zitten erbij, om maar een paar dingen te noemen. Als ik er op tijd mee begonnen was, zou deze hobby misschien ook wel iets voor mij geweest kunnen zijn, maar er zijn er intussen zo afgrijselijk veel, dat ik niet eens weet waar ik zou moeten beginnen.

En dan heb ik het nog niet eens over de kosten. Prijzen voor een Harry Potter of een Deadpool met Bob Ross-pruik variëren tussen de veertien en twintig euro per stuk, maar als je heel specifieke wensen hebt, wordt het echt prijzig. Neem nou de onthoofde Ned Stark uit Game of Thrones: een dikke duizend euro kost die – als je er überhaupt eentje te koop kunt vinden. Of de allerduurste van allemaal: Dumbo met clown-make-up, waar er maar 48 van gemaakt zijn: 5800 euro alstublieft. Gaat me wat ver. Maar misschien dat ik zwicht voor de nieuwste set, met figuurtjes uit Die Hard. Inclusief een dode terrorist met kerstmuts en de politieagent met zijn armen vol Twinkies.

Die Hard

★★★★★
Actie 1988
Film