Hebben ze Maarten weer van zolder gehaald

Onze tv-columnist vindt De Slimste Mens een hartstikke leuk programma, maar vraagt zich af of het niet een grote opknapbeurt verdient.

Ik vind De Slimste Mens een prettig programma. Een beetje je algemene kennis testen, ideaal voor een wedstrijdje wanneer je met z’n tweeën kijkt, en je ziet ook nog eens met regelmaat kwart, halve of hele BN’ers voor schut staan omdat ze onder druk de meest simpele vragen niet weten te beantwoorden. What’s not to like? Daar ben ik dus eens wat dieper over na gaan denken. Wat zou er beter kunnen bij De Slimste, zodat het er nog beter op wordt?

Zou een andere presentator het geheel nog meer jus mee kunnen geven? Philip Freriks heeft z’n bekende schoolleraar-toon die goed bij het programma past, maar wordt het niet eens tijd daar een frisse wind op te zetten? En als we het dan toch over frisse winden hebben, zou Maarten van Rossum ook niet eens vervangen moeten worden? De beste man ziet eruit alsof hij voor iedere aflevering van zolder gehaald wordt. Moet De Slimste niet eens een grote opknapbeurt krijgen? Een beetje vlotter, sneller en grappiger, zoals de Belgen het doen? Je kunt geen tv-overzicht van DWDD kijken of er zitten fragmenten van de Belgische Slimste bij. Zouden wij ook niet een beetje die kant op moeten? 

Misschien is het mijn leeftijd die een beetje mee gaat spelen, maar ik denk dat ze er toch maar niet te veel aan moeten veranderen. De Slimste Mens geeft een beetje het oude schoolgevoel, alleen zonder alle verplichtingen, zonder dat je je vinger op hoeft te steken wanneer je moet schijten. Weet je een antwoord op een vraag? Hartstikke mooi. Weet je het niet? Lekker belangrijk, morgen weer een aflevering. 

Het enige dat ik toe zou willen voegen c.q. veranderen, is dat niet-BN’ers ook mee mogen doen. Of, zoals de Bekende Nederlanders ze regelmatig noemen, de Gewone Mensen. Het programma draait nu al zo lang, dat het steeds lastiger wordt om bekende deelnemers te vinden. Waarom het niet makkelijker maken, en in iedere aflevering een Gewoon Mens mee laten doen? Lijkt mij een goed idee. En dat maakt het thuis vanaf de bank ook weer leuker, dan kan je ook nog eens een potje raden wie nou de echte halve BN’ers zijn. Kortom, winst voor iedereen.

Maandag start het nieuwe seizoen van De Slimste Mens, iedere werkdag te zien om 20.25 uur op NPO 2. Zorg dat u alvast naar het toilet bent geweest, dan kunt u alvast oefenen voor volgend jaar.
 

Hij heeft bijsluiters lezen als hobby

Raemon Sluiter houdt van humor op tv en hij lag altijd dubbel om de mannen van Jiskefet. Nu is het Philippe Geubels die hem buikpijn van het lachen geeft. 

Ik hou van humor. In het dagelijks leven, maar zeker ook op tv. Er is zoveel shit, zoveel droefenis, dan gaat er niks boven even heerlijk lachen.

Als vroeger Jiskefet op tv kwam, kon ik daar al twee dagen van tevoren klaar voor zijn. In de tijd van hun grote succes Debiteuren Crediteuren lachte ik de hele dag als Edgar. Als er gebeld werd was het Juffrouw Jannie met de koffie en iedere lunchpauze werd aan m’n vrienden gevraagd wat zij erop hadden. Vervolgens een welgemikte worp van m’n brood in de prullenbak, begeleid met een “Toedeledokie”. Mocht u niet weten waar ik het over heb, toets op YouTube Debiteuren Crediteuren in en uw leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Maar sinds de mannen van Jiskefet is het een stuk minder lachen. De Lama’s vond ik knap vanwege de snelheid van de grappen, maar schateren was het niet. Draadstaal deed later een dappere poging, maar ook zij konden wat mij betreft niet tippen aan Jiskefet. Net niet grof genoeg, iets te zelfgenoegzaam, het was ’t voor mij net niet.

Maar er is iemand die wat mij betreft wel het humor-niveau van Jiskefet haalt. Dat is onze zuiderbuurvriend Philippe Geubels. U weet wel, die kale Belg die praat als een verkouden, vastzittende grammofoonplaat.

Het begon allemaal met de grappige stukjes uit de Belgische versie van De Slimste Mens. Waar bij ons Maarten van Rossem als oude brombeer vertelt waar hij niks mee heeft, zet Philippe en z’n maten met geweldige verhalen de kijkers op het verkeerde been. Grappig, onderkoeld en soms een beetje over het randje. Zoals het bij humor hoort. Binnen de lijntjes is hartstikke mooi voor een kleurplaat, voor humor is het ’t over het algemeen niet.

En gelukkig gaan we meer van ’m zien. Vanaf deze week presenteert Philippe een medische quiz genaamd Is Er een Dokter in de Zaal. Hierin zullen twee teams van vier bekende Nederlanders het tegen elkaar opnemen. Allemaal leuk en aardig, maar het gaat om onze quizmaster natuurlijk.

Het schijnt Philippes hobby te zijn bijsluiters te lezen. Dat snap ik wel. Als je een zalfje neemt tegen schaafwonden, maar je leest vervolgens dat je er psoriasis, uitdrogingsverschijnselen, darmkanker, keeltyfus, aids, syfilis, en nog vele andere aandoeningen of ziektes van kunt krijgen, zou ik er ook om moeten lachen, hoe triest het ook is.

Is Er een Dokter in de Zaal is vanaf 24 januari iedere avond om 21.30 uur op RTL 4 te zien. Het zou in deze niet zo vrolijke tijd zomaar een prima tijdelijk medicijn kunnen zijn, waarvan je hooguit wat buikpijn en kramp in je kaken krijgt.

Bird Box was zo een groot succes voor Netflix dat de streamingdienst opeens kwam met kijkcijfers. Onze columnist Klaas was blij verrast met deze openheid. 

Als filmfan ben ik heel blij met Netflix. In ‘het wereldje’ ligt de grootste streamingservice al sinds het grote succes moeilijk, omdat ze het traditionele model van de bioscoop als heilige premièreplek van films in de kliko hebben geknikkerd, maar ik kan er alleen maar heel gelukkig mee zijn.

Neem nou bijvoorbeeld twee van de beste films van afgelopen jaar: Roma, het schitterende Mexicaanse familiedrama van Alfonso Cuarón en Vice, de vlammende satire over de politieke spelletjes van Dick Cheney. De eerste kun je inmiddels al een maand op je gemakje thuis bekijken via Netflix en de tweede wordt om de een of andere reden nog meer dan vijf weken vastgehouden voordat mensen hem in Nederland in de bioscoop kunnen bekijken. Welke partij heeft hier nou de klantvriendelijkste aanpak?

Maar ook op het gebied van het betere popcornwerk begint Netflix terrein te winnen. Hun grootste klapper op dat vlak is Bird Box, waarin Sandra Bullock en twee kinderen geblinddoekt proberen te ontsnappen aan gekmakende wezens. En om te bewijzen dat ze een hit in handen hebben, deed Netflix iets dat ze anders nooit of te nimmer doen: de kijkcijfers bekend maken. Dat gaf een zeldzaam kijkje in die raadselachtige wereld.

De eerste zeven dagen dat Bird Box online stond, werd hij door 45.037.125 accounts bekeken, zo twitterde Netflix. Als je dat zou omrekenen naar bioscoopkaartjes – niet dat dat eerlijk zou zijn, maar voor de gein - dan heb je het over een opbrengst van honderden miljoenen. Maar wat houdt ‘bekeken’ nou precies in?

Helemaal afgezien, of tellen vijf minuten net zo goed mee? Ook dat verklaarde Netflix nader: zij tellen ‘m als je minimaal zeventig procent van de film hebt afgespeeld. En twee keer op hetzelfde abonnement geldt maar voor één keer. Maar hoe dan ook: dat waren heel veel clicks. Leve de vooruitgang!