Onze tv-columnist vindt De Slimste Mens een hartstikke leuk programma, maar vraagt zich af of het niet een grote opknapbeurt verdient.

Ik vind De Slimste Mens een prettig programma. Een beetje je algemene kennis testen, ideaal voor een wedstrijdje wanneer je met z’n tweeën kijkt, en je ziet ook nog eens met regelmaat kwart, halve of hele BN’ers voor schut staan omdat ze onder druk de meest simpele vragen niet weten te beantwoorden. What’s not to like? Daar ben ik dus eens wat dieper over na gaan denken. Wat zou er beter kunnen bij De Slimste, zodat het er nog beter op wordt?

Zou een andere presentator het geheel nog meer jus mee kunnen geven? Philip Freriks heeft z’n bekende schoolleraar-toon die goed bij het programma past, maar wordt het niet eens tijd daar een frisse wind op te zetten? En als we het dan toch over frisse winden hebben, zou Maarten van Rossum ook niet eens vervangen moeten worden? De beste man ziet eruit alsof hij voor iedere aflevering van zolder gehaald wordt. Moet De Slimste niet eens een grote opknapbeurt krijgen? Een beetje vlotter, sneller en grappiger, zoals de Belgen het doen? Je kunt geen tv-overzicht van DWDD kijken of er zitten fragmenten van de Belgische Slimste bij. Zouden wij ook niet een beetje die kant op moeten? 

Misschien is het mijn leeftijd die een beetje mee gaat spelen, maar ik denk dat ze er toch maar niet te veel aan moeten veranderen. De Slimste Mens geeft een beetje het oude schoolgevoel, alleen zonder alle verplichtingen, zonder dat je je vinger op hoeft te steken wanneer je moet schijten. Weet je een antwoord op een vraag? Hartstikke mooi. Weet je het niet? Lekker belangrijk, morgen weer een aflevering. 

Article continues after the ad

Het enige dat ik toe zou willen voegen c.q. veranderen, is dat niet-BN’ers ook mee mogen doen. Of, zoals de Bekende Nederlanders ze regelmatig noemen, de Gewone Mensen. Het programma draait nu al zo lang, dat het steeds lastiger wordt om bekende deelnemers te vinden. Waarom het niet makkelijker maken, en in iedere aflevering een Gewoon Mens mee laten doen? Lijkt mij een goed idee. En dat maakt het thuis vanaf de bank ook weer leuker, dan kan je ook nog eens een potje raden wie nou de echte halve BN’ers zijn. Kortom, winst voor iedereen.

Maandag start het nieuwe seizoen van De Slimste Mens, iedere werkdag te zien om 20.25 uur op NPO 2. Zorg dat u alvast naar het toilet bent geweest, dan kunt u alvast oefenen voor volgend jaar.
 

More content below the advertising