Ik zap graag. Als je iets niet meer nodig hebt in deze tijd, is het zappen, want je kunt tegenwoordig alles op elk tijdstip kijken. Maar toch zap ik nog steeds graag.

Voor mij is het meer dan een beetje drukken op knopjes. Zappen heeft iets rustgevends, het werkt bijna meditatief. Je zapt een halfuurtje, waarbij je alles om je heen vergeet en alleen maar bezigt ben met wat er op het beeldscherm verschijnt. En dan komt soms ook nog die wereldfilm voorbij die je vergeten was. Alsof je achter in het vriesvak nog een Magnum ontdekt, terwijl je toch zeker wist dat ze op waren. Heerlijk.

Zo gaat het dus ook als ik op reis ben. In hotelkamers, maar ook in het vliegtuig. Daar heb je weliswaar geen live tv (op enkele vluchten wel), maar wel zo’n entertainmentsysteem. Hierop kun je films, series en documentaires kijken, muziek luisteren of spelletjes spelen. Een fantastische uitkomst voor iemand als ik, met semi-vliegangst. Ik krijg geen hap door m’n strot in die bak, en bij elk windvlaagje of geluidje knijp ik m’n billen hard bij elkaar, alsof Gerard Joling in een volle tram achter me staat. Slapen is daarom ook een kansloze onderneming. Het enige tijdverdrijf dat dan overblijft, is dat entertainmentsysteem.

Article continues after the ad

En daar kun je, net als tijdens het zappen op tv, geluk dan wel pech mee hebben. Dat is in grote mate afhankelijk van met welke maatschappij je vliegt. KLM komt wat mij betreft niet zo best uit de bus. Sorry, uit het vliegtuig bedoel ik. Tuurlijk, je kunt wat extra Nederlandstalige muziek luisteren, en een paar Nederlandse films kijken. Maar het aanbod is vrij beperkt vergeleken bij dat van een aantal buitenlandse vliegmaatschappijen. En wat het ergste is: ze hebben van de meeste series maar één aflevering. En dan ook niet de eerste van seizoen één. Nee, aflevering drie van seizoen vier, en dat soort gekkigheden.

Nee, dan toppers als Emirates en Qatar Airways. Die hebben complete seizoenen. Weet je hoe lekker dat is? Laten we zeggen dat het hele seizoen twaalf afleveringen van drie kwartier lang is. Dan heb je op een vlucht van een kleine elf uur om precies te zijn nog een eh, klein deel van de vlucht over om in te vullen. Een potje Tetris erachteraan en je vlucht is voordat je er erg in hebt voorbij… gevlogen.

Geen zorgen, je krijgt over een week geen tips over hoe je je koffer het beste kunt inpakken en welke zonnebrand het langst beschermt. Ik hou het bij dit eenmalige reisadvies. Volgende keer gaan we het weer gewoon over tv hebben, daar voel ik me een stuk relaxter bij. En mijn billen ook, kan ik je vertellen.

More content below the advertising