Raemon Sluiter heeft pas geleden het programma Reizen Waes ontdekt en is sindsdien een grote fan van presentator Tom Waes. 

Ik had het al wel eens ergens voorbij zien komen, en vond het maar een vage naam voor een tv-programma: Reizen Waes. Wat zou het zijn? Een spelfout misschien? Ik kan in ieder geval zeggen dat de naam me nou niet overtuigde om te gaan kijken.

Little did i know. Of, zoals de Vlamingen waarschijnlijk zouden zeggen: allee, wat wete ge toch verdoemde weinig. Want afgelopen vrijdag zag ik een voorstukje van Reizen Waes, net na First Dates. En aangezien ik een beetje klaar ben met The Voice, besloot ik het een kans te geven. En kwam tot de conclusie dat ik het veel eerder had moeten doen.

Wat een fantastisch programma is Reizen Waes. Waes slaat op de achternaam van de presentator, Tom Waes. Een Vlaming van een jaar of 50 met een jongensachtige blik die alleen maar bezig is met zo goed mogelijk overbrengen op wat voor plek in de wereld hij terecht is gekomen. Geen toeristische trekpleisters voor Tom, maar juist de plekken die schuren, die bijten. Soms letterlijk zelfs.

Article continues after the ad

In deze eerste aflevering van het nieuwe seizoen reisde Tom met zijn crew door Spanje. Geen bezoek aan de gebouwen van Gaudí en het stadion van Real Madrid. Nee, Tom begon zijn trip in een Spaans spookkuststadje waar werkelijk iedere nacht drugs vanuit Marokko het land worden binnengesmokkeld. De reis vervolgde langs een groep recortes-beoefenaars, een soort stierendansers. Geen messen en speren, maar puur het ontwijken van de hoorns en hoeven. Erlangs, eroverheen, je kunt het zo gek niet verzinnen.

Gevaarlijke boel, wat de presentator aan den lijve ondervond. Er werd nog een bezoek gebracht aan een dorp waar niemand werkloos was en de huizen 15 (!) euro kostten [nog even checken!], en er werd afgesloten met een ontmoeting met eendenmosselduikers. Een gevaarlijk beroep, waar Tom zich wederom niet de lulligste toonde en met de heren het water in ging om te voelen hoe gevaarlijk het nou werkelijk is.

De kracht van Reizen Waes is overduidelijk Tom Waes. De onderwerpen zijn niet doorsnee en interessant, maar de manier waarop Tom het weet over te brengen, kan menig televisiemaker een puntske aan zuigen. Kennis van zaken, feilloos de juiste toon en woorden vindend bij de juiste persoon en onderwerp: Tom Waes maakt niet alleen een prachtig reisprogramma, maar laat ook zien hoe met respect en verdieping deuren opengaan die anders misschien gesloten zouden blijven.

Reizen Waes is iedere vrijdag om 20.30 uur te zien op NPO 3. Ik zou zeggen: subiet kijken!

More content below the advertising