Raemon Sluiter was nooit fan van Pieter Derks. Langzaam maar zeker kreeg hij echter toch respect voor deze cabaretier.

De eerste keer dat ik Pieter Derks op tv zag, herinner ik me nog goed: bij De Wereld Draait Door besprak hij voor het eerst als huiscabaretier de week. Dat was, op z’n zachtst gezegd, geen groot succes. Matthijs was de enige die lachte tijdens Pieters anderhalve minuut durende worsteling met het nieuws. Maar die bleek z’n salaris in de tafel gekerfd te hebben en dan zou ik ook lachen elke keer als ik naar beneden keek. Vergeet ook niet dat Matthijs een actualiteitenprogramma presenteert dat begin april al een zomerstop inlast en daar schieten je mondhoeken natuurlijk als vanzelf al van omhoog. Half Nederland staat ’s ochtends het ijs nog van de autoruiten te krabben, maar De Wereld Draait Door is al op zomervakantie. Zeg nou zelf, dat is toch behoorlijk lachwekkend?

Terug naar Pieter. Pieter liet zich niet gek maken door z’n stroeve start en probeerde het gewoon opnieuw. Zelfs door grappenmakers op Twitter liet hij zich niet uit het veld slaan. Terwijl daar om de haverklap die ouwe Calvé-reclame gerecycled werd (“Pietertje, kom maar efkes wisselen, jongen”), hield de huiscabaretier de rug recht en bleef keer op keer de afgelopen week bespreken.

Article continues after the ad

Beeld: ANP Foto

En toen, na een aantal weken, of maanden misschien zelfs, gebeurde het: ik moest lachen om Pieter. Niet omdat-ie zich verslikte in een grap, struikelde bij z’n sprongetje het podium op, of omdat iemand voor de verandering eens origineel uit de hoek kwam op Twitter. Nee, het was echt om Pieter zelf. Om de inhoud en de timing van z’n grap. En de week erna gebeurde het gewoon weer. En de week daarna nóg een keer! Waar ik zelf na een mislukt tweede optreden waarschijnlijk een enkele reis Galapagoseilanden geboekt had en al m’n banden met Nederland verbroken zou hebben, greep Pieter iedere week weer zijn spulletjes bij elkaar en beklom het podium als een dappere strijder. Voor zoveel doorzettingsvermogen kun je alleen maar bewondering hebben.

En sindsdien ben ik Pieter met veel interesse blijven volgen. Dus was ik blij verrast toen ik zag dat hij z’n opwachting gaat maken in een nieuwe satirische spelshow op BNNVARA, genaamd Van de Week (vanaf zondag op NPO 3). Hierin zal hij samen met Stefano Keizers het online nieuws doornemen, allebei geflankeerd door een bekende Nederlander. Twee goede grappenmakers met een compleet verschillende stijl, dit kan zomaar eens succes gaan worden. En dan heb ik nog niet eens gezegd dat Jennifer Hoffman het presenteert, dus tel maar uit die winst.

Beeld: BNNVARA (Annemieke van der Togt)

More content below the advertising