Raemon Sluiter is een grote fan van snooker en geeft vier redenen waarom je ook moet kijken naar deze nobele biljartsport.

Wat ik de laatste jaren al om me heen kijkend en luisterend geleerd heb, is dat Nederland niet echt wegloopt met het WK snooker. Sterker nog, bijna iedereen loopt weg bij het WK snooker. Onbegrijpelijk voor mij, ik kijk immers meerdere uren per dag naar deze nobele biljartsport als het WK aan de gang is. Daarom geef ik u hier vier redenen om toch eens een poging te wagen:

1) Het commentaar. Het commentaar op de BBC is alsof je David Attenborough himself hoort. Onvervalst Brits, fluisterend, en altijd met respect voor de sporter en de omgeving. Alsof een oud mannetje uit Londen aan je bed een verhaaltje voor het slapen vertelt. Oké, dat klinkt een beetje creepy, maar dat is het allesbehalve, geloof me.

2) De moeilijkheidsgraad. Snooker is gigantisch moeilijk, vanwege de afmetingen van de tafel en de kleine gaten waar de ballen in moeten. Je kunt het een beetje vergelijken met darten, alleen dan met een balletje dat iedere keer de triple 20 in moet. Gaat-ie er niet in, gaat de beurt naar de ander, zoals Kim Holland zou zeggen.

Article continues after the ad

3) Fucken. Als we het toch over Kim hebben: je kunt elkaar bij snooker gigantisch fucken. Als je namelijk niet de mogelijkheid hebt om zelf een bal in het gaatje te knallen, leg je ‘m zo neer dat het voor de ander ook heel moeilijk, of liever nog onmogelijk wordt om wel een bal in het gaatje te laten verdwijnen. Denk een beetje aan het gevoel dat je de auto in de straat zo parkeert, dat het plekje dat overblijft net te klein is voor die irritante buurman om z’n patserige BMW in te zetten. Heerlijk.

4) Respect. Ik hoor u denken: wat is er respectvol aan je auto parkeren zodat de buurman er niet bij kan? Dat is het mooie van snooker, het is volledig binnen de regels. Negen van de tien deelnemers zijn gentlemen. Wanneer ze een fout maken en de scheidsrechter het niet gezien heeft, geven de sporters het regelmatig zelf aan. Weleens een spits gezien die na z’n schwalbe in het strafschopgebied een pingel krijgt en dan naar scheidsie stapt om te zeggen dat het toch echt geen penalty is?! Dat bedoel ik.

Mocht u het een kans willen geven, tot en met 6 mei kunt u bijna de hele dag bij de BBC terecht. Enjoy!

More content below the advertising