De allereerste Raemon Sluiter-awards

Voor Veronica Magazine bedacht onze columnist Raemon Sluiter speciaal de Raemon Sluiter-awards, maar of dat nou echt een succes is...

Dit is het laatste Veronica Magazine van het jaar, dus lijkt de tijd me rijp voor een kleine terugblik. En hoe kan dat beter dan met het uitreiken van de Raemon Sluiter-awards. U kent ze waarschijnlijk niet, maar dat is op zich niet zo gek, dit is namelijk de eerste keer dat ze uitgereikt worden.

Laten we beginnen met de winnaars van dit jaar. De award voor Mannelijke TV-Persoonlijkheid Met Wie Ik Het Liefst Op Vakantie Zou Willen, #RSAMTVPMWIHLOVZW, gaat naar Beau van Erven Dorens. En als hij dan toch het podium opkomt, laten we hem dan meteen de prijs voor Programma Dat Wat Mij Betreft Nog Minimaal Twintig Jaar Te Zien Mag Zijn,  #RSAPDWMBNMTJTZMZ meegeven voor Het Rotterdam Project. Het juryrapport: ‘Het lijkt erop dat Beau erin geslaagd is om iets te bereiken wat in tv-land ook wel ‘De Ufo’ wordt genoemd, vanwege het geringe aantal keren dat het verschijnsel gesignaleerd wordt: Beau schijnt namelijk het ego een beetje aan het loslaten te zijn. Daarom, maar ook vanwege zijn zeer natuurlijk vorm van presenteren, is Beau onze grote winnaar dit jaar’.

Voor Beste Vrouwelijke TV-Persoonlijkheid Met Wie Er Wel Eens Een Beschuitje Gegeten Zou Willen Worden, #RSABVTVPMWEWEEBGZWW, kwam unaniem Fatima Moreira de Melo uit de bus. Jury-rapport: ‘Prettig, slim, knap, gezellig, warm, spontaan, en grappig als sportdeskundige bij RTL Boulevard, en prachtig op de posters langs de snelweg van een bekende juwelenfabrikant’.

Het argument dat het laatste weinig met tv te maken zou hebben, werd door de jury snel van tafel geveegd. Het beschuitje graag met wat boter en hagelslag, en doe ook maar een kopje thee als je toch in de keuken bent, dank je.

Maar er kunnen niet alleen maar winnaars zijn. De award voor Zo Vaak Op TV Dat Je Af En Toe De Neiging Hebt Om Je Glas Cola Door Het Beeldscherm Te Flikkeren, #RSAZVOTVDJAETDNHOJGCDHBTF, gaat naar Peter R. de Vries. Het juryrapport: ‘Peter is zo vaak op tv dat de jury een onderzoek wil starten, aangezien het onmogelijk wordt geacht dat er maar één Peter R. de Vries is. Kennis van zaken is bij De Vries in volle familiezakken chips aanwezig, helaas zit zelfkennis nog in een klein traktatiezakje. Een absolute autoriteit op het gebied van verslaggeving van criminaliteit, dat hoeven we alleen niet iedere dag te zien en horen’.

Rest mij niks dan u een fijne kerst en het allerbeste voor het nieuwe jaar te wensen. Tot volgend jaar!

Hij heeft bijsluiters lezen als hobby

Raemon Sluiter houdt van humor op tv en hij lag altijd dubbel om de mannen van Jiskefet. Nu is het Philippe Geubels die hem buikpijn van het lachen geeft. 

Ik hou van humor. In het dagelijks leven, maar zeker ook op tv. Er is zoveel shit, zoveel droefenis, dan gaat er niks boven even heerlijk lachen.

Als vroeger Jiskefet op tv kwam, kon ik daar al twee dagen van tevoren klaar voor zijn. In de tijd van hun grote succes Debiteuren Crediteuren lachte ik de hele dag als Edgar. Als er gebeld werd was het Juffrouw Jannie met de koffie en iedere lunchpauze werd aan m’n vrienden gevraagd wat zij erop hadden. Vervolgens een welgemikte worp van m’n brood in de prullenbak, begeleid met een “Toedeledokie”. Mocht u niet weten waar ik het over heb, toets op YouTube Debiteuren Crediteuren in en uw leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Maar sinds de mannen van Jiskefet is het een stuk minder lachen. De Lama’s vond ik knap vanwege de snelheid van de grappen, maar schateren was het niet. Draadstaal deed later een dappere poging, maar ook zij konden wat mij betreft niet tippen aan Jiskefet. Net niet grof genoeg, iets te zelfgenoegzaam, het was ’t voor mij net niet.

Maar er is iemand die wat mij betreft wel het humor-niveau van Jiskefet haalt. Dat is onze zuiderbuurvriend Philippe Geubels. U weet wel, die kale Belg die praat als een verkouden, vastzittende grammofoonplaat.

Het begon allemaal met de grappige stukjes uit de Belgische versie van De Slimste Mens. Waar bij ons Maarten van Rossem als oude brombeer vertelt waar hij niks mee heeft, zet Philippe en z’n maten met geweldige verhalen de kijkers op het verkeerde been. Grappig, onderkoeld en soms een beetje over het randje. Zoals het bij humor hoort. Binnen de lijntjes is hartstikke mooi voor een kleurplaat, voor humor is het ’t over het algemeen niet.

En gelukkig gaan we meer van ’m zien. Vanaf deze week presenteert Philippe een medische quiz genaamd Is Er een Dokter in de Zaal. Hierin zullen twee teams van vier bekende Nederlanders het tegen elkaar opnemen. Allemaal leuk en aardig, maar het gaat om onze quizmaster natuurlijk.

Het schijnt Philippes hobby te zijn bijsluiters te lezen. Dat snap ik wel. Als je een zalfje neemt tegen schaafwonden, maar je leest vervolgens dat je er psoriasis, uitdrogingsverschijnselen, darmkanker, keeltyfus, aids, syfilis, en nog vele andere aandoeningen of ziektes van kunt krijgen, zou ik er ook om moeten lachen, hoe triest het ook is.

Is Er een Dokter in de Zaal is vanaf 24 januari iedere avond om 21.30 uur op RTL 4 te zien. Het zou in deze niet zo vrolijke tijd zomaar een prima tijdelijk medicijn kunnen zijn, waarvan je hooguit wat buikpijn en kramp in je kaken krijgt.

Bird Box was zo een groot succes voor Netflix dat de streamingdienst opeens kwam met kijkcijfers. Onze columnist Klaas was blij verrast met deze openheid. 

Als filmfan ben ik heel blij met Netflix. In ‘het wereldje’ ligt de grootste streamingservice al sinds het grote succes moeilijk, omdat ze het traditionele model van de bioscoop als heilige premièreplek van films in de kliko hebben geknikkerd, maar ik kan er alleen maar heel gelukkig mee zijn.

Neem nou bijvoorbeeld twee van de beste films van afgelopen jaar: Roma, het schitterende Mexicaanse familiedrama van Alfonso Cuarón en Vice, de vlammende satire over de politieke spelletjes van Dick Cheney. De eerste kun je inmiddels al een maand op je gemakje thuis bekijken via Netflix en de tweede wordt om de een of andere reden nog meer dan vijf weken vastgehouden voordat mensen hem in Nederland in de bioscoop kunnen bekijken. Welke partij heeft hier nou de klantvriendelijkste aanpak?

Maar ook op het gebied van het betere popcornwerk begint Netflix terrein te winnen. Hun grootste klapper op dat vlak is Bird Box, waarin Sandra Bullock en twee kinderen geblinddoekt proberen te ontsnappen aan gekmakende wezens. En om te bewijzen dat ze een hit in handen hebben, deed Netflix iets dat ze anders nooit of te nimmer doen: de kijkcijfers bekend maken. Dat gaf een zeldzaam kijkje in die raadselachtige wereld.

De eerste zeven dagen dat Bird Box online stond, werd hij door 45.037.125 accounts bekeken, zo twitterde Netflix. Als je dat zou omrekenen naar bioscoopkaartjes – niet dat dat eerlijk zou zijn, maar voor de gein - dan heb je het over een opbrengst van honderden miljoenen. Maar wat houdt ‘bekeken’ nou precies in?

Helemaal afgezien, of tellen vijf minuten net zo goed mee? Ook dat verklaarde Netflix nader: zij tellen ‘m als je minimaal zeventig procent van de film hebt afgespeeld. En twee keer op hetzelfde abonnement geldt maar voor één keer. Maar hoe dan ook: dat waren heel veel clicks. Leve de vooruitgang!