Raemon Sluiter keek naar twee totaal verschillende spelshows en hoopt dat Gordon nog een hulplijn kan bellen.

De ene spelshow is de andere niet. Ik zag afgelopen week De Gordon tegen Dino Show. In de auto had ik al een paar reclames gehoord over het programma, maar om nou te zeggen dat dat me nieuwsgierig maakte...

Gordon en Dino gooiden elkaar wat grapjes toe, waarna Dino schreeuwde dat de verliezer van de show ‘naakt’ moest. Het lijkt me de bedoeling om juist mensen aan te trekken in plaats van weg te jagen, maar ach. Ik heb me er niet door laten weerhouden. Zappen kan altijd nog.

Uiteindelijk was de show niet veel beter dan de radioreclame. Jan Versteegh praatte het losjes aan elkaar, een paar BN’ers erbij om de teams compleet te maken en een aantal rare spelletjes . En, eerlijk is eerlijk, het verliezende team eindigde naakt.

Article continues after the ad

Mwah-tv als je houdt van zeer luchtige spelshows met BN’ers die rare capriolen uithalen, maar niet meer dan dat. Aan de kijkcijfers te zien, was ik niet de enige die er zo over dacht. Waar er naar de eerste aflevering nog een kleine half miljoen keken, doken de cijfers nu onder de vierhonderdduizend.

Wie het vele malen beter deed, weliswaar een dagje later, was good old Caroline Tensen. Naar haar Eén tegen 100 keken meer dan anderhalf miljoen mensen. De switch naar RTL 4 blijkt dus helemaal niks uit te maken.

Ze hebben het een klein beetje aangepast, de kandidaat die het tegen de honderd anderen in het publiek opneemt, mag nu iedere bij iedere vraag kiezen tussen twee opties, in de breedste zin des woords.

Dus niet alleen ‘makkelijk of moeilijk’, maar tussen twee verschillende onderwerpen, geluiden of beelden, en soms ook tussen twee lijstjes met potentiële antwoorden. Klinkt best ingrijpend als je het zo leest, maar in de praktijk is het iets meer keus voor de hoofdkandidaat, that’s all.

Het fascineert me. Een programma met een aantal BN’ers die de meest rare spelletjes doen, komt totaal niet van de grond, en een spelshow waarbij Wilma uit Broeksterwoude het opneemt tegen honderd andere grote onbekenden door middel van vragen beantwoorden, is en blijft mateloos populair.

Als ik Gordon was, zou ik een escape inzetten. Of een hulplijn bellen, zoals in één van die andere succesvolle spelshows zonder BN’ers. Heeft iemand toevallig het nummer van Caroline voor hem?

More content below the advertising